Reclame

Algemeen: Combineren van kleuren

Sfeerfoto Combineren van kleuren
In mijn tutorials heb ik het er vaak over dat je naar wens de kleuren kunt kiezen. Maar ja, welke combinatie van kleuren kies je dan? Ik vind dat altijd wel lastig en maak vaak een keuze op gevoel. Maar ook maak ik gebruik van de kleurcontrasten. In deze blog wil ik je meer vertellen over combineren van kleuren.

Kleurcontrast is een term uit de beeldende kunst, die aangeeft dat kleuren elkaar kunnen versterken of verzwakken door de invloed die zij in mensenogen op elkaar hebben. Er zijn verschillende vormen van kleurcontrast. De kleurtheorie van Johannes Itten onderscheidt zeven kleurcontrasten.

Er zijn 7 verschillende kleurcontrasten:

1. Kleur tegen kleur contrast
2. Licht – donker contrast
3. Warm – koud contrast
4. Complementair contrast
5. Simultaancontrast
6. Kwaliteitscontrast
7. Kwantiteitscontrast

Ik ga jullie door middel van vilt laten zien wat de verschillende kleurcontrasten betekenen en welk effect ze hebben. Hopelijk kun je door middel van deze blog ideeën op doen voor nieuwe kleurencombinaties.

1. Kleur tegen kleur contrast

1 kleur kleur contrast
Bij het kleur tegen kleur contrast maak je gebruik van 2 sterke kleuren. Het contrast is het sterkst als je 2 zuivere primaire kleuren tegen elkaar gebruikt (geel, blauw en rood).

2. Licht – donker contrast

2 licht donker contrast
Het licht – donker contrast spreekt natuurlijk voor zich. De sterkste combinatie is zwart tegen wit, maar ook andere kleuren kunnen een licht – donker contrast geven. Meestal valt bij dit contrast de lichte kleur meer op.

3. Warm – koud contrast

3 warm koud contrast
Het warm – koud contrast ontstaat als je een warme kleur, denk aan bijvoorbeeld rood, gebruikt tegenover een koude kleur, blauw. Dit creëert een optische illusie. Warme kleuren treden meer op de voorgrond en koude kleuren op de achtergrond.

4. Complementair contrast

4 complimentair contrast
Complementair contrast ontstaat als je kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel met elkaar combineert. De bekendste zijn de primaire kleuren (geel, blauw en rood) tegen over de secondaire kleuren (paars, oranje en groen), geel tegen paars, blauw tegen oranje en rood tegen groen. Het effect is dat de kleuren elkaar versterken. Rood lijkt roder als je rood naast groen zet.

5. Simultaancontrast

5 Simultaans contrast
Het simultaanscontrast heeft er mee te maken dat een kleur invloed heeft op een aangrenzende kleur. Zo kan het zijn, als je een grijs vlak op een gele achtergrond legt, deze wat paarser lijkt dan dat je bijvoorbeeld hetzelfde grijze vlak op een blauw vlak legt, dan lijkt deze wat meer oranje. Op de foto wat moeilijk te zien.

6. Kwaliteitscontrast

6 Kwaliteits contrast
Dit contrast heeft alles te maken met de verzadiging van een kleur. Het contrast ontstaat als je heldere verzadigde kleuren gebruikt tegenover troebele onverzadigde kleuren.

7. Kwantiteitscontrast

7 kwantiteits contrast
Het kwantiteitscontrast houdt in dat je heel veel van een kleur gebruikt maar heel weinig van een andere kleur. Het contrast ontstaat door de verhouding waarin de kleuren worden gebruikt.

Diverse kleurencombinaties kunnen verschillende contrasten hebben. Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg gehad. Veel plezier met combineren!

Voor het schrijven van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van wikipedia en kunst-en-cultuur.infonu.nl

© Nobody ELSe

Reclame

2 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL