DIY #52: Paint Pouring (Verf gieten), incl. filmpje

DIY Paint pouring acryl verf gieten uitleg
Reclame

DIY Paint pouring acryl verf gieten uitleg
Vandaag heb ik op mijn blog een speciaal artikel over de verftechniek ‘Paint pouring’, ook wel Acryl of verf gieten genoemd. Ik vertel wat paint pouring is, welke verf ik gebruikt heb, hoe de techniek werkt, geef ik tips en natuurlijk laat ik mijn eerste creaties zien die ik heb gemaakt.

Wat is paint pouring?

Paint pouring of ook wel acryl gieten of verf gieten genoemd, is zoals je vast al vermoed een DIY verftechniek. Doormiddel van het gieten van de verf op een ondergrond naar keuze maak je een eigen abstracte creatie van verf. Door het gieten wordt je DIY project altijd spontaan, je weet nooit van te voren hoe de verf gaat lopen en mengen met elkaar. De techniek is geschikt voor iedereen, al moet je wel van kliederen met verf houden :-). In dit artikel laat ik alleen de basis zien, maar er zijn echt enorm veel mogelijkheden met deze techniek. Op google en YouTube staat erg veel informatie mocht je geïnteresseerd zijn. Dit filmpje van Molly’s Artistry vond ik echt super mooi!

Aan de slag met paint pouring

Stap 1: De verf
De makkelijkste manier is kant-en-klare verf te kopen om te gieten. De verf heeft gelijk de juiste dikte om goed te kunnen gieten. De verf die ik in dit artikel gebruik is te koop bij de Xenos. Een setje met 5 verschillende kleuren kost € 7,99.

De verf kun je ook zelf mengen als je dat liever hebt met zoals dat heet ‘Medium’. Dan meng je gewone acrylverf met deze medium en wordt je verf dunner zodat je deze ook kunt gieten.
DIY paint pouring Xenos verf

Advertentie

Stap 2: Voorbereiden van het verf gieten
Het gieten van de verf kan best een kliederboel worden. Daarom ben ik eerst gaan denken hoe ik kan werken met zo weinig mogelijk knoeien. De manier die voor mij fijn werkte was met een doos en sateprikkers.

Ik nam een doos. Daar sneed ik de bovenkant vanaf. Vervolgens prikte ik de sateprikkers door de doos. Zo ontstaat er een rekje in de doos. De verf die over is bij het gieten loopt zo de doos in. Let op: leg nog wel iets onder de doos i.v.m. lekken van de doos. Ik vond dit ook gelijk handig om zo alles te laten drogen.
DIY paint pouring verftechniek doos

Stap 3: Het gieten van de verf
Giet de verf (vanuit de kant-en-klare flesjes of kleine maatbekers als je zelf gietverf hebt gemaakt) per kleur in een grotere beker waar alle verf inpast. Roer de verf niet door elkaar! De kleuren mengen op je gekozen ondergrond. Ik heb gekozen voor canvas schilderdoeken in de maten 10×10 cm en 20×20 cm om te gebruiken.

Draai de grote beker om en giet de verf over je gekozen ondergrond. Verdeel de verf helemaal over je ondergrond, in mijn geval een schildersdoek. Dit kan door de beker te verplaatsen en je kunt ook je ondergrond draaien. In mijn geval kantelde ik de doos.
DIY paint pouring verf gieten

DIY paint pouring verf verdelen

Stap 4: De finishing touch
Op de natte verf kun je vervolgens nog van alles aanbrengen. Ik koos ervoor om over mijn natte verf nog gouden glitters aan te brengen. De glitter die ik gebruik komt ook van de Xenos (€ 3,99). Dit kan ook als de verf droog is, daarvoor zit er speciaal lijm in de verpakking bij de glitter. In natte verf vind ikzelf mooier.
DIY acryl verf gieten glitter goud

Advertentie

Stap 5: Laten drogen
Laat je creatie vervolgens goed drogen. Ik heb alles rustig natuurlijk laten drogen, dit duurde ruim één dag.
DIY verf gieten hoe werkt het

DIY verf gieten inspiratie glitter

Uitleg filmpje Paint pouring

Omdat de techniek ook zo mooi is om te filmen heb ik ook een uitleg filmpje gemaakt. Hierin zie je alle bovengenoemde stappen.

Het eindresultaat

Hieronder zie je al mijn gemaakte canvasjes. Sommige creaties vind ik mooier dan anderen, vooral de metallic verf heeft me verrast. Ik dacht namelijk zelf dat ik de pasteltinten mooier zou vinden. Paint pouring zelf vond ik echt heel leuk om te doen. Vooral het spontane spreekt me erg aan, het kan gewoon niet echt mislukken.
DIY acryl gieten tips ervaring

DIY paint pouring details verf acryl

DIY paint pouring voorbeeld pastel

Advertentie

DIY paint pouring xenos glitter ideeen

DIY paint pouring Xenos uitleg

DIY verf gieten uitleg inspiratie

Is paint pouring iets voor jou?

Gerelateerde artikelen:

DIY #51: Makkelijk een dierenschilderij maken
DIY #50: Mandala tekenen, incl. uitleg & printable basispatroon
DIY #49: Onderzetters en tegeltjes maken
DIY #48: Last minute en low budget Valentijnscadeau
DIY #47: Tegoedbonnen maken voor Valentijn, incl. gratis printable
DIY #46: Cadeaukaartjes maken voor sieraden / kleine cadeautjes, incl. gratis printables
DIY #45: Kleine budget proof kerst DIY projectjes
DIY #44: Zelf kerstballen maken met string art
DIY #43: Gratis printable Sinterklaas en pietjes taart decoratie

Meer DIY, klik hier >

De verf in dit artikel heb ik ontvangen

Advertentie

© Nobody ELSe

21 reacties

 1. Super leuk! Ik wil het blad van een sidetable met deze techniek doen. Kan het zo op het kale hout of moet ik het nog ergens mee voorbewerking?

  Gr. Ilona

 2. In dit filmpje gebruik je de Pouring Paint van Xenos en ik zie cellen terwijl ik niet heb gezien dat je er iets van silicone in hebt gedaan. Hoe heb jij die cellen dan gekregen? Want bij mij is dat dus niet gelukt. Groet, Christien.

  1. Hoi Christien, ik heb hiervoor eigenlijk niks toegevoegd, deze ontstonden gewoon :-). Ik kan je dus helaas geen tips geven. Liefs Els

 3. Ik zie dat je de Xenos kant en klare Pouringpaint gebruikt en ik zie cellen maar zie niks over silicone of zo om die cellen te krijgen. Ik heb ook die kant en klare verf gebruikt maar krijg dus géén cellen. Hoe doe je dat?

 4. Ik heb beide filmpjes gekeken, dat van jou en van Molly. Wat een leuke techniek. En het resultaat is geweldig. Die schilderijtjes kunnen zo het museum in!

 5. kan je dit ook op een tekenblad doen ?
  op die canvasschilderijtjes ,kan je daar dan nog iets op kleven of tekenen ??
  dank voor deze mooie ideeën !
  groetjes uit Brugge

 6. Súperleuk dit! Ga ik proberen. Ik kan niet haken en heb niks met kaartjes maar lees het altijd met veel plezier. En dankzij jou bij Aliexpress en de Action terechtgekomen want ik ben wel een enorme knutselaar ?

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.