DIY #70: Cupcake maken van filigraan (Quilling)

Knutselen DIY filigraan cupcake Action uitleg
Reclame

Knutselen DIY filigraan cupcake Action uitleg
Misschien ken je deze techniek nog wel van vroeger? Knutselen door papierstroken om een pennetje te draaien. In dit artikel laat ik stap voor stap zien hoe je een cupcake kunt maken met filigraan, geschikt voor beginners. Net zoals ik :-).

Wat is filigraan?

Filigraan is knutselen met stroken papier. Je rolt een dun strookje papier om een pennetje. Dit opgerold strookje papier vouw je vervolgens tot een gewenst vorm. Op Pinterest kom je de meest fantastische kunstwerken tegen. Maar laat je niet ontmoedigen, je kunt ook met kleine projectjes beginnen. In dit artikel leg ik een klein projectje uit: een cupcake maken.

Wat heb je nodig om te beginnen met filigraan?

Om te beginnen met filigraan heb je niet zoveel nodig. Een filigraan pennetje, dunne stroken van gekleurd papier, knopspelden en een filigraan bord. Verder nog lijm (ik gebruik Pritt) en een schaar. Een complete set voor filigraan is ook te koop bij de Action € 1,99 (merk AVEC). Ik gebruik dit setje ook voor mijn cupcake.
Filigraan Quilling set action

quilling set action inhoud

Uitleg: Een cupcake maken met filigraan

Advertentie

Stap 1: De bodem
Pak een strookje papier (kleur naar wens). Ik gebruik geel. Draai het strookje papier om de pen. Plaats deze in de driehoek met nummer 30. Vorm de driehoek. Maak in totaal 3 driehoeken.

Tip: Doe lijm (Pritt) op een knopspeld en breng zo de lijm aan op het uiteinde van het papier. Dat werkt voor mij het makkelijkste.
Filigraan uitleg driehoeken
Lijm met Pritt de driehoeken vast op papier. Zie het voorbeeld op de foto.
Filigraan cupcake maken uitleg bodem
Pak weer een strookje papier. Kleur naar wens, ik gebruik groen. Knip deze door het midden. Draai het halve strookje om je pennetje. Plaats het rolletje in de cirkel met nummer 8. Maak het uiteinde vast. Maak zoveel cirkels als je nodig hebt om de bovenkant van de bodem te versieren. Ik maakte 7 cirkels.
Filigraan cirkels uitleg knutselen
Plak de cirkels vast zoals op de foto.
hoe werk je met filigraan quilling

Stap 2: De toefje van de cupcake maken
Het toefje maak ik met roze papierstroken. Maak 2 cirkels, gebruik hiervoor mal 30 op het filigraan bord. Vouw met je handen de cirkel naar een vorm van een druppel. Plak deze zoals foto op het papier.
Filigraan uitleg cupcake maken
Maak weer 2 cirkels, maar gebruik hiervoor mal 25 op het filigraan bord. Vouw met je handen de cirkels weer naar de vorm van een druppel. Plak deze zoals op de foto.
Filigraan Action review

Stap 3: het kaarsje
Pak weer een strookje papier. Ik koos voor paars. Knip deze door het midden. Draai het halve strookje om je pennetje. Plaats het rolletje in de cirkel met nummer 8. Maak het uiteinde vast. Maak in totaal 3 paarse cirkels. Plak deze boven elkaar bovenop het roze toefje. Om de drie cirkel deed ik nog een paars strookje. Zo wordt de kaars echt rechthoekig.
DIY Filigraan uitleg kaars maken
Tijd om het vlammetje op de kaars te maken. Knip 1/4 van een oranje strookje papier. Knip een geel strookje door de helft. Plak het stukje oranje vast aan het halve gele strookje papier. Pak je pennetje en begin met rollen bij het stukje oranje. Plaats het rolletje in de cirkel met nummer 15. Plak het uiteinde vast.

Vouw met je handen de cirkel in de vorm van een vlammetje. Plak de vlam bovenop de kaars. Je cupcake is klaar.
Filigraan cupcake maken uitgebreide uitleg

Van de filigraan cupcake een kaart maken

Nu je cupcake klaar is, kun je deze zo laten. Maar natuurlijk is het ook leuk iets met de gemaakte cupcake te doen. Ik maakte van mijn cupcake een verjaardagskaart.

Advertentie

Op de achtergrond gebruik ik twee verschillende papiertjes met patronen, streepjes en stipjes. Deze vond ik mooi bij de kleuren van de cupcake passen. Op de scheiding van de twee patroontjes plakte ik met Pritt een roze strookje uit de filigraan set.

Op de voorgrond plakte ik de cupcake en een cirkel met HOERA. Om de kaart extra te versieren maakte ik met halve stroken filigraan nog wat cirkels.
kaart maken met filigraan uitleg

Lijkt filigraan iets voor jou?

Gerelateerde artikelen:

Knutselen: Filigraan (quilling) #2
Knutselen: Filigraan (quilling)

Het filigraan setje in dit artikel heb ik gekregen.

© Nobody ELSe

5 reacties

  1. Wauw, wat een werkje, maar wat ziet het er mooi uit! Echt heel leuk gedaan! Ik heb dit vroeger weleens gezien in knutselboeken uit de bieb, maar wat een leuk idee om er op deze manier een kaart mee te maken.

  2. • Wat leuk is het geworden.
    Ik wist zelf niet dat je zo veel kanten uit kan gaan met deze stijl. Ik dacht dat je der enkel rondjes mee kan maken. Maar leuk om te zien dat het ook anders kan.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.