Reclame

DIY #82: Makkelijke manier om een veer te maken

DIY Veer garen knopen makkelijk uitleg
Reclame

DIY Veer garen knopen makkelijk uitleg
Vandaag laat ik stap voor stap zien hoe je op een makkelijke manier een veer van garen kunt maken. Je hoeft hiervoor niet te kunnen haken of breien. De veer kun je daarna bijvoorbeeld gebruiken als sleutelhanger, versiering voor aan een tas of verwerkt in een dromenvanger/muurvanger.

Benodigdheden voor het knutselen van een veer

Voor het maken van veren op deze manier heb je heel weinig nodig :-).

  • Garen, ik gebruik katoengaren in twee kleuren, licht roze en beige. Maar je kunt bijvoorbeeld ook macrame koord gebruiken. Kijk even wat je in huis hebt en vooral zelf mooi vind.
  • Plakband
  • Schaar

Stap 1, het begin maken

Knip twee stukken garen af, ruim 2x de lengte die je jouw veer wilt maken. Leg deze precies op elkaar en vouw deze stukken garen dubbel. Maak een dubbele knoop in het midden. Je hebt nu dus een lus, een knoop en 4 lange draden. Maak het lusje vast op een vlak oppervlak met plakband.
DIY Veer garen knopen makkelijk

Stap 2, stukjes garen knippen

Advertentie

We gaan nu stukjes garen knippen voor het maken van de veer. Kijk hoe breed je jouw veer wilt maken. Deze maat moeten je stukjes garen minimaal hebben, maar ik zou het zeker erg ruim nemen. Straks bij stap 5 knip je de veer en is het fijn om genoeg garen te hebben om de veer in model te knippen. Ik knipte van mijn garen stukjes van ongeveer 15 cm.

Stap 3, knoop 1

In stap 3 en 4 laat ik zien hoe je de simpele knopen moet maken. Bij mijn veer heb ik al wat roze stukjes garen geknoopt zo kun je zien hoe het er uit gaat zien. Met gekleurd garen leg ik de knopen uit, zodat je het goed kunt zien. Deze stappen maak je gewoon in de juiste kleur garen.

Stap A
Vouw een stukje garen dubbel. Leg een stukje garen (bij mij groen) onder het garen van de dubbele knoop.
DIY Veer garen knopen uitleg

Stap B
Pak een andere stuk garen (bij mij oranje). Vouw een stukje garen dubbel en leg deze onder het eerste stuk garen van stap A.
Tutorial veer van garen maken beginners

Stap C
Haal de lus van stap B (bij mij oranje) naar voren en haal de uiteindes van het garen van stap A (bij mij groen) door de lus.

Advertentie

DIY Veer garen uitleg knutselen

Stap D
Trek de draden goed aan zorg ervoor dat de middelste draden niet draaien en schuif de knoop strak tegen de vorige knopen.
DIY Veer garen knoop aantrekken

Stap 4, knoop 2

Deze knoop is eigenlijk hetzelfde als de knoop van stap 3, maar dan in spiegelbeeld.
Stap A
Leg een stukje garen (bij mij groen) onder het garen van de dubbele knoop.
Geknoopte veer maken macrame

Stap B
Pak een andere stuk garen (bij mij oranje) en leg deze onder het eerste stuk garen van stap A.
DIY macrame knoop veer uitleg

Stap C
Haal de lus van stap B (bij mij oranje) naar voren en haal de uiteindes van het garen van stap A (bij mij groen) door de lus.
macrame veer maken knopen

Advertentie

Stap D
Trek de draden goed aan zorg ervoor dat de middelste draden niet draaien en schuif de knoop strak tegen de vorige knopen.
DIY Veer garen knopen macrame
Herhaal nu stap 3 en 4 tot je vind dat je veer lang genoeg is.

TIP: Je veer hoeft natuurlijk niet in één kleur. Door meerdere kleuren garen te gebruiken krijg je ook een leuk effect.

Stap 5, de veer in de juiste vorm knippen

Dit vind ikzelf het spannendste deel. De veer knippen in de juiste vorm. Ik begin voorzichtig met knippen als de veer nog ligt. Zo krijgt de veer al een beetje vorm. Daarna maak ik de veer los en knip ik de veer steeds een klein beetje bij terwijl ik deze omhoog hou. Als ik tevreden ben, leg ik meestal de veer nog even weg. Na een uurtje kijk ik nog een keertje, waar nodig kun je nog een beetje extra knippen.

Als het past bij je garen, dan kun je deze ook nog uitkammen met een simpele plastic kam.

De veer is daarna klaar :-).
Veer maken met garen uitleg makkelijk

Heb jij wel eens op zo’n manier een veer van garen gemaakt?

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

DIY #81: Makkelijk je eigen prikbord/memobord maken (budgetproof)
DIY #80: Uitleg Explosie doosje maken, incl. gratis printable
DIY #79: Cadeaudoosjes maken met deksel (gratis printables)
DIY #78: Slinger maken voor kerstkaarten
DIY #77: Houten servethouder maken (super makkelijk!)
DIY #76: Maak je eigen winterse kerstdecoratie
DIY #75: Feestelijke cadeautjes maken van geld en cadeaubonnen

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

Reclame

5 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.