DIY #56: Mandala onderzetters maken

DIY onderzetters mandala uitleg houtbrander
Reclame

DIY onderzetters mandala uitleg houtbrander
Vandaag laat ik stap voor stap zien hoe je je eigen mandala onderzetter kunt maken. Ik vertel stap voor stap hoe ik mijn onderzetters heb gemaakt. En het is makkelijker dan je denkt!

Benodigdheden voor mandala onderzetters

  • Houtbrander of fineliner. Ik kies voor een houtbrander omdat als dat er eenmaal is ingebrand zo blijft als het is. Ook met knoeien van vloeistoffen, wat natuurlijk makkelijk kan gebeuren op een onderzetter
  • Kurkonderzetter, zoveel je wilt 🙂
  • Geodriehoek
  • Passer
  • Potlood en gum

Aan de slag met het maken van onderzetters met een mandala

Stap 1, basis voor mandala tekenen
Een basis van een mandala bestaat uit cirkels en lijnen. Een uitgebreide uitleg over hoe je een mandala tekent lees het artikel: Mandala tekenen, incl. Uitleg & printable basispatroon. Deze basis tekende ik met potlood en geodriehoek op de onderzetter.

Ik begon met het bepalen van het midden van de onderzetter. Met een passer tekende ik vanuit het midden diverse cirkels op willekeurige afstand. Vervolgens tekende ik de rechte lijnen met een geodriekhoek. Deze zitten allemaal in dezelfde hoek van elkaar (45 graden). Deze lijnen en cirkel helpen om straks een strakkere mandala te tekenen. Je kunt de mandala ook maken zonder basis patroon, maar dan wordt deze een stuk minder strak. Maar dat kan ook mooi zijn.
DIY onderzetters mandala tekenen opzet

Stap 2, aan de slag met de houtbrander of fineliner
Deze stap kun je ook doen met een zwarte fineliner. Ik gebruik hiervoor een houtbrander (deze kocht ik bij de Action). Dit blijft namelijk altijd zo als je het tekent, echt erin gebrand. Met knoeien is dit dus beter.

Advertentie

De onderzetter van kurk legde ik op een bord. Op een ander bord zette ik de steun van de houtbrander en de houtbrander. Hierdoor heb ik altijd een veilige plek om de houtbrander neer te leggen. De bovenkant wordt namelijk erg heet.

Toen de houtbrander warm was, begon ik in het midden met tekenen. Als ik begin aan een mandala heb ik van te voren geen plan in mijn hoofd. Deze ontstaat gewoon naar mate ik aan het tekenen ben, in dit geval branden.
DIY onderzetters mandala tekenen uitleg
De mandala maak ik helemaal af tot aan het randje van de onderzetter. Probeer als je een mandala aan het tekenen bent te variëren in lijnen, bogen, puntjes en wel/niet opvullen.
DIY onderzetters houtbrander mandala

Meer mandala onderzetters

Na eentje kon ik niet stoppen, want één onderzetter is natuurlijk niet handig. Ik maakte hierna nog 2 verschillende onderzetters. Eigenlijk nog niet genoeg maar later kan ik er nog meer maken :-).

Wat vind je van deze onderzetters? Is het ook iets voor jou om te knutselen?

Gerelateerde artikelen:

DIY #55: Kerst Rudolf bloempot
DIY #54: Slinger maken met ijsjes (incl. gratis printable hoorntjes)
DIY #53: Sleutelhangers maken met imitatieleer
DIY #52: Paint Pouring (Verf gieten), incl. filmpje
DIY #51: Makkelijk een dierenschilderij maken
DIY #50: Mandala tekenen, incl. uitleg & printable basispatroon
DIY #49: Onderzetters en tegeltjes maken
DIY #48: Last minute en low budget Valentijnscadeau
DIY #47: Tegoedbonnen maken voor Valentijn, incl. gratis printable
DIY #46: Cadeaukaartjes maken voor sieraden / kleine cadeautjes, incl. gratis printables

Meer DIY, klik hier >

Advertentie

© Nobody ELSe

12 reacties

  1. Heb laatst zo’n houtbrander gekocht maar nog niet gebruikt. Een heel origineel idee om je houtbrander voor onderzetters te gebruiken! Mooi mandala’s hoor.

  2. Ah wat leuk zeg! En hoe creatief is dit! Ik heb wel een houtbrander, maar had me nooit gerealiseerd dat die ook werkt met kurk. Dat ga ik onthouden 🙂

  3. Mooi weer, echt hoor Els… maar echt.. ik zou weleens een weekje met jou op willen trekken in jouw huis om te zien waar jij al die tijd vandaan haalt, ga ik ook met jou mee doen trouwens, want echt hoor… hahaha super!

    x

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.