DIY #50: Mandala tekenen, incl. uitleg & printable basispatroon

DIY Mandala tekenen inclusief printable
Reclame

DIY Mandala tekenen inclusief printable
Vandaag laat ik een manier van tekenen zien die ik zelf ook nog niet zo vaak heb gedaan, mandala tekenen. Ik vertel wat een mandala is, wat ik gebruikt heb, hoe je makkelijk zelf een mandala kunt tekenen en deel ik een gratis printable met een basispatroon. Na het lezen van dit artikel kun je ook aan de slag met het tekenen van mandala’s :-). Let op! Het is verslavend!

Wat is een mandala?

De mandala betekent in een oud-Indische taal magische cirkel of centrum. Monniken gebruikte de mandala’s vooral om te mediteren. De meeste mandala’s zijn symmetrisch. Door het gebruik van een cirkel heeft het geen begin en geen einde. Daardoor staat het ook symbool voor oneindigheid. Het tekenen van een mandala zou vooral rustgevend moeten zijn, dus neem er de tijd voor :-).

Op de site van mens en gezondheid kun je een uitgebreide uitleg vinden. Ook staat er veel over de betekenis van de kleuren die worden gebruikt.

Benodigdheden mandala tekenen

Het leuke van mandala’s tekenen is dat je niet veel nodig hebt om te beginnen. Alles wat je nodig hebt is niet duur in aanschaf of heb je waarschijnlijk al in huis. Hieronder zie je de spullen die ik heb gebruikt.

Advertentie

Papier, potlood en gum. In plaats van gewoon papier kun je ook een agenda of bullet journal gebruiken.
DIY Mandala tekenen papier potlood gum
Gelpennen. Ik kocht deze bij de action voor € 4,49. In de doos zitten 48 verschillende gelpennen, basic, neon, metallic en Pastel. Het fijne aan deze doos is dat je dus veel keuze hebt en mooie kleurovergangen kunt maken. Je zou ook kleurpotloden kunnen gebruiken, maar gelpennen/fineliners hebben mijn voorkeur door de strakke lijnen die je ermee kunt maken.
DIY Mandala tekenen gelpennen action
Dit zijn alle 48 kleuren. Je ziet het niet zo goed op de foto, maar de kleuren van de metallic gelpennen glanzen en de glitter gelpennen glinsteren een beetje.
DIY Mandala tekenen gelpennen action kleuren
Om een mandala te tekenen kun je met behulp van een liniaal, passer en een geodriehoek een basispatroon schetsen. Makkelijker vind ik om te werken met een geprint basispatroon voor het tekenen van een mandala. Dit basispatroon heb ikzelf getekend en kun je gratis downloaden. Het basispatroon is op A5 formaat. Printen op iets dikker papier kan ik wel aanraden :-). Om het basispatroon beter te zien door het papier, gebruik ik een lichtbak. Dit is niet perse nodig, als je papier waarop je je mandala tekent niet te dik is.
DIY Mandala tekenen gratis printable

Aan de slag met een mandala tekenen

Voordat ik begin met het tekenen van een mandala kijk ik op internet of pinterest naar voorbeelden, zie mijn bord ‘Mandala tekenen‘. De leukste print ik dan uit. Hieruit haal ik dan mijn inspiratie. Precies namaken doe ik niet, want ik wil ook graag iets van mezelf in mijn tekening maken :-).

Als ik ga beginnen leg ik eerst het basispatroon op mijn lichtbox (zonder kan ook, ligt aan dikte papier). Op het basispatroon leg ik vervolgens het papier. Door het basispatroon heb ik houvast om de mandala zo strak mogelijk te tekenen en hoef ik niet zoveel te gummen.

Tip: Test even of je papier gaat bobbelen met de gelpennen. Als dit gebeurt kun je het best iets dikke papier pakken.

Het papier en het basispatroon maakte ik vast met washi tape zodat het niet verschuift.
DIY Mandala tekenen lichtbox stramien
Je kunt eerst met potlood en een passer de hele mandala schetsen. Ik begin meestal gelijk met een gelpen. Wil ik een extra cirkel toevoegen of iets lastiger proberen, dan schets ik op dat moment eventjes. Ik werk altijd vanuit het middelpunt.
DIY Mandala tekenen beginnen
Vanuit het middelpunt werk je verder. Het begin vind ik vaak het lastigst omdat het dan allemaal heel fijn werken is. Hoe meer je naar buiten werkt, hoe ruimer de lijnen worden en groter de vormen.

Pfff, wat is het moeilijk om echt alles gelijk te krijgen. Zoals je wel ziet is mijn eerste mandala verre van perfect. En als perfectionist stoorde me dit in het begin enorm. Maar naar mate ik verder tekende vond ik dit eigenlijk niet zo erg, en kon ik dit tot mijn eigen verbazing best loslaten.
DIY Mandala tekenen gelpennen uitleg
Je kunt de mandala zo groot maken als je zelf wilt. Het basispatroon is A5, maar je kunt de lijnen makkelijk met potlood doortrekken met een liniaal. De roze cirkels maak je extra met een passer.

Advertentie

En dit is dan het eindresultaat :-).je zult zeker op de detailfoto zien dat niet alles precies hetzelfde is. Het blijft natuurlijk zelf getekend.
DIY Mandala tekenen kleurverloop

DIY Mandala tekenen close up details

Verder oefenen met mandala’s tekenen

Mijn tweede mandala, de spiraal mandala
Op Pinterest zag ik een mooie afbeeldingen van een mandala waarbij niet steeds de kleuren van binnen naar buiten veranderden maar in een spiraalvorm. Dit wilde ik graag proberen. Ik koos voor de kleuren, blauw, licht groen, paars en roze. Achteraf had ik denk ik beter kleuren kunnen pakken die iets meer van elkaar verschilden zodat je de spiraal beter zag. Bij deze mandala pakte ik te dun papier. Helaas bobbelt dit papier echt lelijk.
DIY Mandala tekenen spiraal

Mijn derde mandala, de halve mandala
Naaste helemaal ronde mandala’s wilde ik ook een halve mandala maken. Ik koos voor wat rustigere metallic kleuren.
DIY Mandala tekenen halve pagina tutorial

Nog meer mandala’s tekenen

Zoals ik al eerder schreef, vind ik het tekenen van mandala’s verslavend. Daarom denk ik dat je deze manier van tekenen vaker voorbij gaat zien komen :-).

Zou een mandala tekenen ook echt iets voor jou zijn?

Gerelateerde artikelen:

DIY #49: Onderzetters en tegeltjes maken
DIY #48: Last minute en low budget Valentijnscadeau
DIY #47: Tegoedbonnen maken voor Valentijn, incl. gratis printable
DIY #46: Cadeaukaartjes maken voor sieraden / kleine cadeautjes, incl. gratis printables
DIY #45: Kleine budget proof kerst DIY projectjes
DIY #44: Zelf kerstballen maken met string art
DIY #43: Gratis printable Sinterklaas en pietjes taart decoratie

Advertentie

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

6 reacties

  1. Wauwie, prachtig, ooit heb ik dit ook gedaan inderdaad, maar ja… zovele hobby’s verder, heb zelfs nog boeken met… liggen bedenk ik mij nu, voordat ik zelf begon te tekenen…

    X

  2. Ik heb vorige week een lichtbox gekocht bij action en ga dit zeker uitproberen. Met deze goede uitleg moet het lukken.?. Erg mooi resultaat. Ik teken de mandala’s altijd zelf en kleur ze bijna altijd in met potlood, soms met de twinmarkers. Ze zijn 40 cm doorsnede, dus wel wat groter dan die van jou. ?

  3. Wauw, wat zijn ze mooi geworden! Heel leuk om te zien hoe je dit doet met een lichtbak! En ook goed om te horen dat je je perfectionisme een beetje kon loslaten 😉

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.