Fotografie: Diafragma, spelen met scherptediepte
Bij mijn vorige artikel over fotografie had ik het over de sluitertijd. Hopelijk heb je daardoor meer inzicht gekregen in het gebruik van de sluitertijd. Vandaag wil ik het gaan hebben over het diafragma. Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe andere mensen foto’s maken met een mooie onscherpe achtergrond? Daar zorgt het diafragma voor. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe het diafragma werkt en hoe je het kan toepassen. Het wordt net zoals het artikel over de sluitertijd geen technisch verhaal ;).
Jouw fotocamera
Om te kunnen werken met het diafragma heb je wel een camera nodig waarbij je dit zelf kunt instellen. Heb je een spiegelreflex dan kun je dit zelf instellen, meestal heet de stand waarbij je het diafragma kunt aanpassen A of Av (na het Engelse woord aperture wat diafragma betekend). Bij deze stand zoekt de camera de andere waarde, sluitertijd, er dan automatisch bij.Tegenwoordig hebben ook veel compactcamera’s de mogelijkheid om het diafragma zelf in te stellen. Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van je camera wat mogelijk is.
Diafragma
Nu denk je misschien diafragma nog nooit van gehoord, wat is dat? Het diafragma in een fotocamera bepaalt hoeveel er scherp is op een foto. Als je met je camera scherp stelt op een onderwerp, is het onderwerp op die plek scherp in beeld, maar ook iets voor en na het onderwerp. Hoeveel er voor en na het onderwerp scherp is bepaalt het diafragma. Hoe kleiner het diafragmagetal (aangegeven met het teken F) hoe minder er scherp is buiten de plaats waarop jij hebt scherp gesteld. Dit is natuurlijk een heel technisch verhaal maar foto’s maken het vast duidelijk :).
Bij deze foto heb ik een rij gemaakt met allemaal nagellakjes. Ik heb scherpgesteld op het lichtgroene nagelakje. Bij de foto links heb ik gekozen voor een diafragma F4.0 en bij de foto rechts een diafragma van 22.0. Zoals je ziet is bij de foto met het diafragma 4.0 alleen het groene nagellakje helemaal scherp. Bij de rechtse foto met diafragma F22.0 is bijna de hele rij scherp (klik op de foto om deze te vergroten).
Bij deze foto’s heb ik scherpgesteld op het middelste paardje. De foto links heb ik gemaakt met een diafragma F4.0. Het middelste paard is nu duidelijk het belangrijkste onderwerp. Bij de rechtse foto zijn alle 3 de paardjes scherp door het gebruik van diafragma F22.0.
Hiermee kun je dus spelen. Door met het verschil tussen scherp en onscherp te spelen kun je in een foto duidelijk aangeven wat belangrijk is op de foto. Ook wordt de sfeer in de foto zachter als er minder scherp is.
Hieronder nog een paar foto’s met een klein diafragmagetal.
Diafragma en sluitertijd
Ik heb het diafragma en de sluitertijd in twee blogs duidelijk proberen uit te leggen wat ze elk apart doen. Ze hebben alleen wel invloed op elkaar. Neem je een KLEIN diafragma getal (denk aan F 4.0) dan zal de sluitertijd KORT zijn. Neem je een GROOT diafragmagetal F 22.0 bijvoorbeeld dan is de sluitertijd LANGER. Dit is natuurlijk ook andersom, neem je een LANGE sluitertijd dan wordt het diafragmagetal GROTER en neem je een KORTERE sluitertijd wordt het diafragmagetal KLEINER.
Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg gehad? Mocht iets niet helemaal duidelijk zijn, mag je het gerust vragen. Maar vergeet niet, fotografie is een hobby van mij. Ik ben geen professional. Heel veel plezier met foto’s maken! Leef je uit :)!
Gerelateerde artikelen:
– Fotografie: Sluitertijd, spelen met beweging
– Tips voor het maken van een fotoalbum
– Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼
© Nobody ELSe
Mijn spiegelreflex is binnen, dus ik kan eindelijk met je tips aan de slag! 🙂
Leuk! Succes :-).
prachtig dit artikel met jouw voorbeelden, ik heb pas sinds dec. een nieuwe camera, mijn oude Olympus was echt op na 11 jaar, haha Maar ik moet de PDF nog lezen van deze camera, ik speel nu nog maar wat en het gaat er nog even om hoe ik haar vast hou, hoelang ik haar steady kan houden en ga zo maar door. En het weer nodigt ook nog niet uit om meer te doen voor mij, en mijn kat, kijkt altijd boos als ik hem op de foto wil zetten 😉
Ik heb trouwens geen spiegelreflex, heb dus nog geen idee of ik zelf de diafragma in kan stellen, wel de sluitertijd, dat dan weer wel als ik wil.
Gewoon lekker oefenen en je kat omkopen ;-).
Wat een leuk artikel!! Ik vind spelen met mijn camera ook altijd echt geweldig 🙂
xx
Blijven doen dan :-)!
Wauw! wat een super mooie foto’s wauw dat ik dat zo goed kon. Mag ik vragen wat voor camera je hebt? Ik heb namelijk een nikon coolpix L830. geen spiegelreflex maar ook kun je daar mee scherpstellen op een bepaald onderwerp.
Ik heb er alleen nog niet zo veel verstand van! dus bedankt voor dit leuke artikel
XLiefs
Ik heb een nikon D3000, een hele oude spiegelreflex. Met de meeste moderne compact camera’s kun je gelukkig nu ook het diafragma instellen :-).
Bedankt voor de duidelijke uitleg!
Graag gedaan :-)!
Heel interessant, Els, en inderdaad, prachtige foto’s om je uitleg te illustreren.
Dank je wel :-)!
Ik vind die onscherpte zo mooi. Daar werk ik echt het liefste mee. Ook omdat de sluitertijd dan korter is.
Ja, precies. Een korte sluitertijd vind ik ook erg fijn, en een voordeel is dan weinig scherp, wat de foto zachter maakt :-).
Ahhhh wat een práchtige foto’s!!! Wauw!
Thanks :-)!
Oooooooooooooooooh dit zo ingewikkeld. Ik lijk het maar niet op te slaan in mijn hersenen. Dan dit artikel maar goed opslaan 😀
Doe maar, als je nog vragen heb, hoor ik het graag :-)!
Wat een handig artikel! Ik vind fotografie erg leuk, maar op de een of andere manier heb ik het nog niet helemaal onder de knie..
Gewoon oefenen :-).
Je lakjesfoto maakt het helemaal duidelijk! Oh en grappig genoeg nu ontdekt dat ik ook een Av functie heb 😀
Haha, leuk :-). Ga je de Av stand nu ook gebruiken? 🙂
Zal het zeker eerst nog moeten onderzoeken en wat mee spelen 🙂
Och wat een prachtige foto’s van die mooie dieren!
Dank je wel.
Wat een mooie foto’s van de dieren! Heel goed en duidelijk uitgelegd weer Els, ik hoop dat je in de toekomst nog meer fotografie artikelen zal maken! 🙂
Dank je wel :-). Ik heb al een idee voor een volgend artikel :-).