Fotografie: Diafragma, spelen met scherptediepte

DiafragmaBij mijn vorige artikel over fotografie had ik het over de sluitertijd. Hopelijk heb je daardoor meer inzicht gekregen in het gebruik van de sluitertijd. Vandaag wil ik het gaan hebben over het diafragma. Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe andere mensen foto’s maken met een mooie onscherpe achtergrond? Daar zorgt het diafragma voor. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe het diafragma werkt en hoe je het kan toepassen. Het wordt net zoals het artikel over de sluitertijd geen technisch verhaal ;).

Jouw fotocamera

Om te kunnen werken met het diafragma heb je wel een camera nodig waarbij je dit zelf kunt instellen. Heb je een spiegelreflex dan kun je dit zelf instellen, meestal heet de stand waarbij je het diafragma kunt aanpassen A of Av (na het Engelse woord aperture wat diafragma betekend). Bij deze stand zoekt de camera de andere waarde, sluitertijd, er dan automatisch bij.Tegenwoordig hebben ook veel compactcamera’s de mogelijkheid om het diafragma zelf in te stellen. Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van je camera wat mogelijk is.

Diafragma

Nu denk je misschien diafragma nog nooit van gehoord, wat is dat? Het diafragma in een fotocamera bepaalt hoeveel er scherp is op een foto. Als je met je camera scherp stelt op een onderwerp, is het onderwerp op die plek scherp in beeld, maar ook iets voor en na het onderwerp. Hoeveel er voor en na het onderwerp scherp is bepaalt het diafragma. Hoe kleiner het diafragmagetal (aangegeven met het teken F) hoe minder er scherp is buiten de plaats waarop jij hebt scherp gesteld. Dit is natuurlijk een heel technisch verhaal maar foto’s maken het vast duidelijk :).

Diafragma
Bij deze foto heb ik een rij gemaakt met allemaal nagellakjes. Ik heb scherpgesteld op het lichtgroene nagelakje. Bij de foto links heb ik gekozen voor een diafragma F4.0 en bij de foto rechts een diafragma van 22.0. Zoals je ziet is bij de foto met het diafragma 4.0 alleen het groene nagellakje helemaal scherp. Bij de rechtse foto met diafragma F22.0 is bijna de hele rij scherp (klik op de foto om deze te vergroten).
lijn
diafragma paard
Bij deze foto’s heb ik scherpgesteld op het middelste paardje. De foto links heb ik gemaakt met een diafragma F4.0. Het middelste paard is nu duidelijk het belangrijkste onderwerp. Bij de rechtse foto zijn alle 3 de paardjes scherp door het gebruik van diafragma F22.0.

Hiermee kun je dus spelen. Door met het verschil tussen scherp en onscherp te spelen kun je in een foto duidelijk aangeven wat belangrijk is op de foto. Ook wordt de sfeer in de foto zachter als er minder scherp is.

Hieronder nog een paar foto’s met een klein diafragmagetal.
Diafragma
lijn
Diafragma
lijn
Diafragma
lijn
Diafragma
lijn

Diafragma en sluitertijd

Ik heb het diafragma en de sluitertijd in twee blogs duidelijk proberen uit te leggen wat ze elk apart doen. Ze hebben alleen wel invloed op elkaar. Neem je een KLEIN diafragma getal (denk aan F 4.0) dan zal de sluitertijd KORT zijn. Neem je een GROOT diafragmagetal F 22.0 bijvoorbeeld dan is de sluitertijd LANGER. Dit is natuurlijk ook andersom, neem je een LANGE sluitertijd dan wordt het diafragmagetal GROTER en neem je een KORTERE sluitertijd wordt het diafragmagetal KLEINER.

Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg gehad? Mocht iets niet helemaal duidelijk zijn, mag je het gerust vragen. Maar vergeet niet, fotografie is een hobby van mij. Ik ben geen professional. Heel veel plezier met foto’s maken! Leef je uit :)!

Gerelateerde artikelen:

Fotografie: Sluitertijd, spelen met beweging
Tips voor het maken van een fotoalbum
Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼

© Nobody ELSe

Tags: , , ,

27 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. Lieke schreef:

  Mijn spiegelreflex is binnen, dus ik kan eindelijk met je tips aan de slag! 🙂

 2. Morgaine schreef:

  prachtig dit artikel met jouw voorbeelden, ik heb pas sinds dec. een nieuwe camera, mijn oude Olympus was echt op na 11 jaar, haha Maar ik moet de PDF nog lezen van deze camera, ik speel nu nog maar wat en het gaat er nog even om hoe ik haar vast hou, hoelang ik haar steady kan houden en ga zo maar door. En het weer nodigt ook nog niet uit om meer te doen voor mij, en mijn kat, kijkt altijd boos als ik hem op de foto wil zetten 😉

  Ik heb trouwens geen spiegelreflex, heb dus nog geen idee of ik zelf de diafragma in kan stellen, wel de sluitertijd, dat dan weer wel als ik wil.

 3. Elana schreef:

  Wat een leuk artikel!! Ik vind spelen met mijn camera ook altijd echt geweldig 🙂
  xx

 4. Manon Lifestyle schreef:

  Wauw! wat een super mooie foto’s wauw dat ik dat zo goed kon. Mag ik vragen wat voor camera je hebt? Ik heb namelijk een nikon coolpix L830. geen spiegelreflex maar ook kun je daar mee scherpstellen op een bepaald onderwerp.

  Ik heb er alleen nog niet zo veel verstand van! dus bedankt voor dit leuke artikel

  XLiefs

  • Els schreef:

   Ik heb een nikon D3000, een hele oude spiegelreflex. Met de meeste moderne compact camera’s kun je gelukkig nu ook het diafragma instellen :-).

 5. Myriam schreef:

  Bedankt voor de duidelijke uitleg!

 6. M.Th. schreef:

  Heel interessant, Els, en inderdaad, prachtige foto’s om je uitleg te illustreren.

 7. Claudia schreef:

  Ik vind die onscherpte zo mooi. Daar werk ik echt het liefste mee. Ook omdat de sluitertijd dan korter is.

 8. kim schreef:

  Ahhhh wat een práchtige foto’s!!! Wauw!

 9. Marion schreef:

  Oooooooooooooooooh dit zo ingewikkeld. Ik lijk het maar niet op te slaan in mijn hersenen. Dan dit artikel maar goed opslaan 😀

 10. Angelique schreef:

  Wat een handig artikel! Ik vind fotografie erg leuk, maar op de een of andere manier heb ik het nog niet helemaal onder de knie..

 11. Jasmine schreef:

  Je lakjesfoto maakt het helemaal duidelijk! Oh en grappig genoeg nu ontdekt dat ik ook een Av functie heb 😀

 12. Och wat een prachtige foto’s van die mooie dieren!

 13. Xaviera schreef:

  Wat een mooie foto’s van de dieren! Heel goed en duidelijk uitgelegd weer Els, ik hoop dat je in de toekomst nog meer fotografie artikelen zal maken! 🙂

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top