Fotografie: Onder- en overbelichten van een foto
Alweer een paar maanden geleden plaatste ik drie artikelen over fotografie met uitleg over de sluitertijd, het diafragma en de regel van derden. Daarnaast ook nog een algemeen artikel met tips voor Instagram. Daar kreeg ik zo’n lieve reacties op! Dank je wel! Vandaag wil ik een handig trucje delen, namelijk het bewust onder- en overbelichten van je foto. Anders gezegd, tegen je camera zeggen dat deze de foto donker of lichter moet maken dan wat de camera zelf denkt wat het beste is.
Misschien denk je waarom zou je afwijken van wat je camera voor je berekend? Dat zou toch wel het beste zijn? Helaas is dat niet altijd het geval. Een camera berekent altijd een gemiddelde lichtwaarde. Is er in je foto veel donker, dan zorgt de camera ervoor dat de foto lichter is. Is het erg licht in je foto dan zorgt de camera dat je foto iets donkerder is. Dat werkt in de meeste gevallen helemaal prima. Maar soms wil je geen gemiddelde lichtwaarde, je wil dan juist een lichte of donkere foto. Dit kun je bereiken door onder- en/of over te belichten (onderaan het artikel leg ik uit hoe je dit kunt instellen op je fotocamera, ook compactcamera’s kunnen dit).
Voorbeeld overbelichten
Een heel toepasselijk voorbeeld vandaag ;-). Sneeuw is erg wit zoals je misschien wel weet ;-). De camera ziet door de sneeuw in je foto heel veel lichte plekken en wil weer komen tot een gemiddelde lichtwaarde. De camera maakt de foto donkerder. Hierdoor krijg je grijze sneeuw. Dit kun je zien op de linkse foto. Op de rechterfoto heb ik de foto +1 stap (stop) overbelicht. Ik heb gezegd tegen de camera, wat je zegt is niet helemaal juist. Ik wil dat je de foto 1 stap langer belicht, zodat de sneeuw weer wit is.
Bij dit voorbeeld heb ik hetzelfde gedaan. Nu zelfs met +2 stappen (stops).
Voorbeeld onderbelichten
Bij een zonsopkomst of ondergang is het juist andersom. De zon is dan misschien nog redelijk fel maar de voorgrond van je foto is vaak heel donker. De camera denkt dan, oke, weinig licht dan moet ik zorgen dat de foto lichter wordt. Als de camera dan een gemiddelde belichting doet is je lucht met de mooie kleurtjes op je foto opeens wit. Zonde!
Zoals je ziet krijg je dan een foto waarbij de zon te licht is (weg mooie kleuren van de zon) en de voorgrond is eigenlijk ook te licht (zie linkse foto). Op de rechtse foto heb ik de camera ingesteld op -2 stappen (stops) onderbelichten. Zie je het verschil?
En nog een voorbeeldje van -2 stappen onderbelichten. De stappen zijn niet altijd te voorspellen. Probeer zoveel mogelijk stappen uit.
Instellingen
Het instellen van onder- en overbelichten is op de meeste camera’s (zelfs compact camera’s) heel makkelijk. Op de meeste camera’s zit een knopje zoals op de linkse foto (plek kan natuurlijk verschillen). Als je deze activeert komt er balkje in je schermpje. Hierop kun je dan de aantal stappen die je wil overbelichten of onderbelichten instellen. Op mijn voorbeeld foto zie je staan dat ik de camera 1 stap (stop) onderbelicht heb. Mijn camera geeft onderaan ook nog aan wat de stappen doen. Dus omhoog wordt de foto lichter, omlaag wordt de foto donkerder. Dat is natuurlijk helemaal handig!
Uitleg
Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg gehad? Heel veel plezier met foto’s maken! Leef je uit :)! En ik vind het altijd leuk om je foto’s die je gemaakt hebt te zien. Deze kun je sturen via mijn Facebookpagina, via Instagram of via Twitter. Heb je zelf nog een leuke tip? Dan hoor ik die graag. Je mag altijd een reactie achterlaten :-).
Gerelateerde artikelen:
– Fotografie: Tips voor Instagram
– Fotografie: Regel van derden
– Fotografie: Diafragma, spelen met scherptediepte
– Fotografie: Sluitertijd, spelen met beweging
– Tips voor het maken van een fotoalbum
– Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼
© Nobody ELSe
Hallo dit noem ik nou eens een goede uitleg nu weet ik ook waar dit over gaat al die stops ik gebruik ze nog wel eens met mobiel fotografie
Ja, dit is zó handig!! 🙂 Ik doe eigenlijk te weinig met de instellingen op mijn camera, maar dit kan ik wel makkelijk toepassen na deze uitleg! Thanks! 🙂
Leuke tips, en mooie foto’s!
ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn camera heb leren zo te houden om te zoeken naar het juiste beeld, ook dat is mogelijk, zoals je vertelt met de zon, dat je dan een witte vlek kunt hebben, door het kantelen van de hele camera, lager of hoger de foto te nemen is het ook opgelost, hahaha 😉
X
Dat kan natuurlijk ook :-). Maar ja, dan kun je niet zelf bepalen waar dingen in beeld staan op de foto :-).
hahaha jawel hoor, vereist ook oefening 😉
Wat een fijne uitleg! En prachtige foto’s natuurlijk.
Helder uitgelegd. Bij de sneeuwfoto’s vind ik dat je door overbelichting echt mooier contrast krijgt. Het heeft wel een beetje met smaak en voorkeur te maken, maar je moet er inderdaad gewoon lekker mee experimenteren.
Gewoon lekker spelen :-).
dit heb je goed uitgelegd…
Ik heb mijn camera bijna standaard op iets overbelichting staan, vind ik vaak wat mooier en ik ben een ramp in fotobewerking….
Al heb ik ook een ik vind overbelichting zo mooi periode gehad, maar als ik die foto’s nu zie is het allemaal iets te
Interessant om te lezen!
ik zie inderdaad wel verschil. Zelf maak ik mijn foto’s met een iPhone4. Ik heb niet het gevoel dat ik daar nog wel veel mee kan verbeteren helaas.
Bij mijn iPhone 4 kon je met je vinger op het scherm tikken en dan nam hij van die plek de belichting. Dat gebruikte ik vaak :-).
Wat een duidelijk verschil. Tof dat je dit hebt uitgelegd.
Heel erg bedankt Els! Hier heb ik zeker wat aan. Wat een mooie foto’s.
Wat een fijn artikel weer! Kijken of ik er eens mee kan spelen 🙂
Hele duidelijke uitleg. Kan een foto maken of breken de juiste belichting, maar krijg het maar eens voor elkaar. Ik ga eens kijken hoe dit op mijn camera werkt.
Duidelijke uitleg, Els. En het verschil is echt zichtbaar!
Mooie foto’s met de juiste belichting.??
Mooie, duidelijke uitleg! Normaal gebruik ik de regulaire standen, maar dit ga ik eens met mijn camera uitproberen, dankjewel!
Mooi foto’s meid