Fotografie: Regel van derden
Vorige maand heb ik twee artikelen geplaatst over de sluitertijd en het diafragma. Fotografeer je nu door die twee artikelen minder op de automatische stand? Vandaag een artikel met een simpele tip die je foto’s boeiender kan maken, de één derde regel, ook wel regel van derden genoemd. Deze regel is een hulpmiddel om een betere vlakverdeling in je foto’s te krijgen. Benieuwd naar wat het inhoudt, lees gauw verder :-).
Uitleg regel van derden
Als je een foto maakt, denk je dan goed na waar je het onderwerp plaatst? Of ben je heel snel geneigd om je onderwerp of de horizon in de foto altijd in het midden te zetten? In het midden is natuurlijk prima en kan ook heel mooi zijn. Maar… je voelde hem vast al aankomen ;-)… vaak is het mooier om je onderwerp en/of de horizon juist niet in het midden te zetten, maar op 1/3 of 2/3 deel van je foto. Dit is de regel van derden (delen).
Het makkelijkste is de regel van derden uit te leggen met een foto. Zoals je ziet heb ik op de voorbeeldfoto twee rode horizontale en verticale lijnen getekend. Deze lijnen verdelen de foto in precies 9 delen. Deze lijnen staan precies op 1/3 en 2/3 deel van de rand van de foto. Als je naar de foto kijkt, zie je dat de vogel precies op de eerste verticale lijn staat, op 1/3 deel van de foto. Onder de bovenste rode horizontale lijn ligt de horizon in de foto ook op 1/3 deel.
Hierbij nog een voorbeeld. Bij deze foto ligt de horizon alleen op de onderste horizontale lijn. Doordat de horizon op de onderste horizontale lijn ligt is er meer lucht te zien. Als je nogmaals kijkt naar het eerste voorbeeld zie je dat op die foto meer de nadruk ligt op de voorgrond dan op de lucht.
De regel van derden is natuurlijk ook toepasbaar als hulp om een boeiendere vlakverdeling in je foto te krijgen. Bij deze foto zie je dat muren en palen ongeveer op derde delen zitten.
En het laatste voorbeeld (deze foto ken je misschien al). Deze foto is zelfs precies door drieën gedeeld. 1/3 lucht, 1/3 balustrade en 1/3 weg op de voorgrond. De man op de foto staat op 2/3, waardoor je als kijker mooi de gelegenheid heb te zien waar de man naar kijkt.
In de praktijk
Nu denk je misschien hoe kan ik zien wat 1/3 of 2/3 deel is als ik een foto maak. Ik pas deze regel vaak toe op gevoel. Het hoeft natuurlijk ook niet precies 1/3 deel te zijn. Naast je gevoel zijn er ook hulpmiddelen beschikbaar. Bij veel camera’s (zelfs smartphone’s) kun je instellen dat je de lijnen (in mijn vorbeeldfoto’s rood) graag wilt zien als je een foto gaat maken. Deze lijnen worden vaak gridlijnen genoemd. Je zou even in je gebruiksaanwijzing van je camera kunnen kijken of je dit kunt instellen bij jouw camera.
Hierbij een voorbeeld van mijn telefoon, de grijze lijnen zijn de gridlijnen. Super handig, ik gebruik deze functie altijd. Ook een handig zijn de gridlijnen om te zorgen dat je horizon recht staat :-).
Regels zijn regels
Deze tip heet dan wel de Regel van derden, maar regels zijn er om te overtreden ;-). Het is een hulpmiddel waar je makkelijk gebruik van kan maken, maar ik kan me goed voorstellen dat het vaak juist helemaal niet mooi is deze regel toe te passen. Dan vooral niet doen :-).
Succes met het maken van foto’s de komende tijd, wees creatief, leef je uit en maak zo veel mogelijk foto’s. Door het digitale tijdperk heb je de mogelijkheid om oneindig te experimenteren! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in een reactie onder dit artikel :-).
Gerelateerde artikelen:
– Fotografie: Diafragma, spelen met scherptediepte
– Fotografie: Sluitertijd, spelen met beweging
– Tips voor het maken van een fotoalbum
– Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼
© Nobody ELSe
Interessant! Hier moet ik in de toekomst wat meer op gaan letten maar onbewust paste ik het wel al een beetje toe.
Heel erg mooie foto’s! En duidelijke uitleg :). Liefs, Evelijn
Helemaal gelijk en goede uitleg! Ik vind het bij veel dingen ook mooier om het onderwerp niet in het midden te hebben, het ziet er vaak veel ‘speelser’ (ach, hoe moet ik dat noemen) als het onderwerp van de foto op een andere plek staat.
Ik vind deze artikelen super leuk om te lezen!
Juist omdat je het zo “simpel” uitlegt en foto’s bijvoegt snapt (vrijwel) iedereen het.
Onwijs leuk artikel, haha en de naam van je blog vind ik ook weg leuk bedacht!! XX Liefs
Super bedankt!
Ik vind jouw uitleg echt enorm fijn! Ik heb dit ook op mijn studie gehad.. maar niet zo uitgebreid. Thanks!
Wat fijn om te lezen!
Leuk dat je weer een fotografie blogpost hebt! Ik ben de laatste tijd steeds meer bezig met het veranderen van de compositie in mijn foto’s, heel leuk om te fijn. Mooie voorbeelden heb je weer gebruikt! 🙂
Dank je wel weer :-)!
Oh hier had ik nog nooit over gehoord! Maar het klinkt eigenlijk wel logisch 🙂 Wat een mooie foto’s weer!
Dank je wel.
Wat een fijne tip! Beetje spelen met de compositie geeft idd vaak een veel mooier beeld, ik probeer het steeds maar mag hierin nog veel meer oefenen.
Ik ook hoor 🙂
Dit is eigenlijk automatisch bij mij gegaan, maar ja.. sommige zijn natuurtalenten qua beeld scheppen zeggen ze dan. Zo zie ik mijzelf niet hoor, maar heb ik vaak gehoord van anderen.
Dit is dan ook nodig bij het scheppen van een canvas doek bijvoorbeeld, een regel bij tekenen en schilderen of schetsen, tenzij je blow ups maakt natuurlijk. Eigenlijk staan die twee hobby’s met elkaar in verbinding, of werken. 😀
Zeker weten :-)!
Deze regel herinner ik me nog van een cursus die ik gehad heb. Leuk om nog eens aan herinnert te worden.
Graag gedaan :-)!