Fotografie: Sluitertijd, spelen met beweging
De lente komt eraan. Dat was ook wel te merken laatst. Jippie! Niet alleen het weer wordt beter (als het goed is) maar ook gaan we weer meer naar buiten, dagjes/weekendjes weg en andere leuke dingen doen. En bij vele van jullie gaat de fotocamera ook mee. Op welke stand staat je camera dan vaak? Automatisch? Ik beken, bij mij ook vaak hoor ;-). Omdat het soms ook leuk is om juist niet op de stand automatisch te fotograferen vandaag een blog over de sluitertijd en volgende week speciaal over het diafragma. Deze artikel zijn er om je een beetje je op weg te helpen om wat meer te spelen met je camera. Ik probeer mijn verhaal vooral niet te technisch te maken :-). En misschien weet je het allemaal al wel :-).
Jouw fotocamera
Om te kunnen werken met de sluitertijd heb je wel een camera nodig waarbij je dit zelf kunt instellen. Heb je een spiegelreflex dan kun je dit zelf instellen, meestal heet de stand waarbij je de sluitertijd kunt aanpassen T, Tv of S (na het Engelse woord Timevalue of Shuttertime wat sluitertijd betekent). Bij deze stand zoekt de camera de andere waarde, diafragma, er dan automatisch bij. Tegenwoordig hebben ook veel compactcamera’s de mogelijkheid om de sluitertijd zelf in te stellen. Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van je camera wat mogelijk is en hoe je kunt instellen dat je zelf de sluitertijd kunt aanpassen.
Sluitertijd
De naam sluitertijd geeft natuurlijk wel een beetje aan wat ermee bedoeld wordt, de tijd dat de sluiter, lensopening, openstaat zodat er licht op je chip in je camera kan vallen.
Meestal maak je gebruik van een zo kort mogelijke sluitertijd, zodat de kans dat je foto bewogen is het kleinst is. Je hebt twee verschillende soorten bewogen foto’s:
– De foto is bewogen omdat de sluitertijd zo lang was dat jezelf de camera hebt bewogen.
– Het kan ook zijn dat je foto bewogen is omdat je onderwerp snel beweegt.
Onscherp door te lange sluitertijd
Uit de hand fotograferen zonder statief gaat tot een sluitertijd van ongeveer 1/50s (ligt er ook een beetje aan hoeveel je hebt ingezoomd). Bij een langere sluitertijd heb je dus kans dat de foto bewogen is doordat je bewoog op het moment van fotograferen. Soms heb je helaas weinig keuze en is er te weinig licht, waardoor je met een lange sluitertijd moet fotograferen.
Niet bewegend onderwerp
Kun je niet kiezen voor een korte sluitertijd dan zou je bij NIET bewegende onderwerpen ervoor kunnen kiezen om je camera op een statief te zetten of te flitsen. Flitsen geeft vaak wel een veel minder mooi resultaat.
Links een foto zonder statief met een sluitertijd van 1 seconden, rechts een foto met statief en dezelfde sluitertijd 1 seconden.
Bewegend onderwerp
Wil je een bewegend onderwerp vastleggen heb je drie keuzes: flitsen, een korte sluitertijd waardoor het onderwerp scherp en niet bewogen op de foto komt of juist een lange sluitertijd zodat je de beweging vastlegt.
Flitsen
Mijn minst favoriete oplossing. Bij bewegende onderwerpen kun je ervoor kiezen om te flitsen. Let op, een ingebouwde flitser op een camera heeft maar een maximaal bereik van 3-4 meter.
Kortere sluitertijd
Natuurlijk kun je ook kiezen voor een zo’n kort mogelijke sluitertijd. De foto links heb ik gemaakt met een te lange sluitertijd, de paarden zijn bewogen (vooral de neuzen). Omdat dat ik dat zag, heb ik bij de foto rechts een kortere sluitertijd genomen en zijn de paardjes niet bewogen. Je kunt ook de gevoeligheid van je chip in de camera opvoeren, door de iso waarden omhoog te doen. Hierdoor krijg je een nog kortere sluitertijd, maar helaas gaat de kwaliteit van je foto enorm achteruit. Je krijgt heel veel ruis in je foto, een korrelige foto.
Langere sluitertijd
De foto links heb ik op de Tilburgse Kermis gemaakt. Door de lange sluitertijd zie je mooi de beweging die de attractie maakt. De foto rechts heb ik met een langere sluitertijd gemaakt en de persoon laten stilstaan. Hierdoor krijg je lichtstrepen van de lampen van de auto’s. Dit geeft een ander effect dan dat ik de foto gewoon met een korte sluitertijd had gefotografeerd. LET OP: Leg de camera wel op iets dat niet beweegt of gebruik een statief.
Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht in de wereld van de sluitertijd geven. Ik heb het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Mocht iets niet helemaal duidelijk zijn, mag je het gerust vragen. Maar vergeet niet, fotografie is een hobby van mij. Ik ben geen professional. Volgende week een artikel over het diafragma, het spelen met scherptediepte.
Gerelateerde artikelen:
– Tips voor het maken van een fotoalbum
– Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼
© Nobody ELSe
Heel goed artikel! De laatste twee foto’s, waauw. Liefs, Evelijn
Dank je wel :-)!
Wat een fijn artikel!
Ik heb een compactcamera waarbij ik alles zelf in kan stellen en wil binnenkort een spiegelreflex aanschaffen. Dit artikel helpt me zeker om te gaan expirimenteren met de sluitertijd.
Ik ben benieuwd naar de rest van de artikelen die je over fotografie gaat schrijven!
Heel veel succes met oefenen :-). Bedankt voor je lieve reactie :-).
De perfecte foto is niet zo in een, twee, drie te maken 🙂 Mij compacte camera staat op program als dat al een functie is en meestal zoek ik een steunpunt om geen vage foto’s te krijgen, want ik ril nogal als je weet dat je niet mag bewegen.
Herkenbaar :-). Bedankt voor je reactie :-).
Ah wat heb je het goed uitgelegd (met behulp van jouw prachtige foto’s!). Na mijn tentamens ga ik ermee aan de slag! 🙂
Leuk! Ik ben benieuwd :-). Succes met je tentamen!
Fijn artikel! Heel erg duidelijk. Ik vind het allemaal nog steeds heel erg lastig om zelf te doen, maar oefening baart kunst, dus we geven niet op!
Zeker niet opgeven :-). Gelukkig maken we geen gebruik meer van rolletjes. Je kunt zo veel foto’s maken als je wilt :-).
Wat een fijn artikel Els! 😀 Je hebt het heel duidelijk uitgelegd. Ik heb nog ontzettend veel te leren over dit soort dingen (ik fotograaf nu meestal in de AV-stand met veel scherpte-diepte) en ben dan ook gek op dit soort artikelen! Leuk dat er volgende week een artikel komt over het diafragma. Ik ben benieuwd wat ik a.s. woensdag allemaal leer bij die workshop avondfotografie. Het lijkt mij zo gaaf om van die lichtstrepen op de foto te krijgen! Mooie foto’s heb je gebruikt als voorbeeld!
Dank je wel voor je lieve reactie! Veel plezier woensdag! Show je je foto’s?
Dankjewel! Dat zal ik zeker doen. 🙂