Fotografie: Tips voor Instagram

intro Instagram
Eigenlijk ben ik nog een echte beginner op het gebied van Instagram. Toch wil ik graag een artikel schrijven met tips die gaan over dit verslavende social media kanaal. Ik krijg op mijn account namelijk best veel vragen of hoe ik dingen aanpak :-). De vragen wil ik graag uitgebreid beantwoorden.


Allereerst wil ik mijn bewondering uiten over de enorm veel mooie foto’s op Instagram. Dat is eigenlijk al een goede reden om een Instagram account aan te maken als je die nog niet hebt! Ik volg inmiddels ongeveer 250 personen en sommige mensen kunnen van een saai ontbijtje echt een waar spektakel maken. Daarnaast is het ook erg leuk om foto’s te plaatsen. Ik krijg soms zulke lieve reacties op mijn foto’s :-).

Welke fotocamera’s gebruik ik

De meeste foto’s die ik maak zijn gewoon gemaakt met mijn iPhone 4s of met de iPhone van mijn vriend. Soms maak ik ook foto’s binnen in huis of in het buitenland, die heb ik meestal met mijn spiegelreflex gemaakt. Dit is een Nikon D3200. Denk hierbij aan de foto’s van de bloemen met grijze achtergrond en die van Amerika. Ik denk dat het op Instagram niet echt uitmaakt wat voor camera je gebruikt. Het gaat toch vaak om het onderwerp, compositie en bewerking achteraf. De foto’s zijn ook niet zo groot te zien. Toch kies ik er vaak voor om foto’s te plaatsen die ik met mijn iPhone maak. Ik vind het leuk om mijn foto’s gelijk te kunnen delen.

Watermerk

iWatermark
Op bijna al mijn foto’s op Instagram (trouwens ook op mijn site) plaats ik een watermerk. Dit helpt een beetje tegen mensen die foto’s stelen. Ja, die mensen zijn er helaas. Ik snap het ook niet, maar zie toch niet graag mijn foto’s ergens anders verschijnen met zomaar een andere naam. Met een watermerk is dat toch iets lastiger. Ik gebruik het ook graag als herkenning en reclame voor mijn blog. Om een watermerk op mijn foto’s te krijgen gebruik ik de app iWatermark. Deze is volgens mij gratis in de Appstore.

Instagram filters

Steeds dezelfde filter gebruiken maakt je foto’s herkenbaar en geven je profiel een duidelijke eigen stijl mee. Maar eigenlijk is elke foto anders en werkt dus niet altijd hetzelfde filter voor het beste resutaat. De meeste vragen die ik krijg op Instragram is wel de vraag welke filters ik gebruik. Ik kan je zeggen dat ik … *tromgeroffel ;-)*… geen één standaard filter gebruik. Elke foto bewerk ik apart. Ik let hierbij op de foto en de sfeer die ik wil meegeven. Ik zal in het kort uitleggen hoe ik dat doe.

Stap 1
Ik laad de foto in Instagram en druk op het icoontje dat lijkt op een zonnetje. Instagram belooft met dit zonnetje dat de foto levendiger wordt en meer details krijgt. Hoe sterk dit effect is bepaal je met de schuif. Bij mij +28.
Instagram Lux
lijn
Stap 2
Dan ga ik verder met het knopje naast het zonnetje, soort van sleutel. In dit menu kun je heel veel zelf instellen. Ik zal je laten zien wat ik met mijn foto heb gedaan. Als eerst heb ik de Helderheid aangepast. Ik heb de foto +15 lichter gemaakt. De foto wordt hierdoor frisser van kleur.
Instagram Helderheid
lijn
Daarna volgt het Contrast. Ik heb ervoor gekozen om de foto iets contrastrijker +15 te maken (iets meer verschil tussen zwart en wit). Structuur gebruik ik eigenlijk nooit. De aanpassing Warmte heb ik op +24 gedaan. Dit maakt de foto iets geler.
instagram contrast warmte
lijn
Met Verzadiging maak je de kleur feller of juist minder fel richting zwart-wit. Ik heb de bloem iets feller gemaakt. Maar iets, want te veel is vaak niet mooi.

De optie Kleur gebruik ik eigenlijk maar zelden. Bij deze bloem ook niet. Zal wel even uitleggen wat deze optie doet. Bij de optie schaduwen worden de donkere partijen in de foto de kleur die je selecteert. Bij de andere optie accenten worden de lichtere delen in de foto de kleur die je kunt uitkiezen. Ik vind het in de meeste gevallen geen verbetering.
Instagram kleur en verzadiging
lijn
De optie Vervagen heb ik in mijn foto niet toegepast. Dit maakt te foto minder contrastrijk en grijzer.

Dan volgen twee hele fijne opties, als eerste Accenten. Hiermee kun je de lichte plekken in je foto lichter of donkerder maken. Achteraf gezien kon ik dat bij mij foto nog wel meer doen dan +21. Iets witter was mooier geweest.
accenten en vervagen instagram
lijn
Met Schaduwen maak je juist de donkere plekken in je foto lichter of juist donkerder. Ik heb gekozen voor +4, dus iets donkerder. Dit zie je niet hoor ;-).

Vignnette gebruik ik ook graag. Dit maakt de randen om je foto donkerder. Hoe meer in de +, hoe donkerder.
schaduwen en vignette instagram
lijn
Ook een leuke optie is onscherp maken van sommige plekken in de foto, dit heet Tilt Shift. Dit geeft vaak een zachtere en rustigere sfeer. Zo leg je de focus op een bepaald punt en leidt de rest in de foto niet zo af. Ik hou hier wel van. Op mijn foto heb ik gebruik gemaakt van de optie radiaal. Dit zorgt ervoor de er een cirkel ontstaat, door binnen in is het scherp en hoe verder van de rand van de cirkel hoe onscherper. Lineair maakt een lijn. Op de lijn is het scherp hoe verder van de lijn af hoe onscherper.

De allerlaatste optie is Scherpstellen. Deze functie gebruik ik eigenlijk altijd een klein beetje. Zo wordt de foto nog net iets scherper. Met deze optie kun je een onscherpe foto niet scherp maken!

Na het langslopen van alle opties ga ik ze vaak nog één maal langs en paar ik soms nog wat aan naar wens.
tilt shift en verscherpen instagram
lijn
En dan kun je je foto uploaden! Dit is het uiteindelijke resultaat geworden :-).
Instagram Bloem
lijn

Vragen en/of opmerkingen

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en uitleg gehad. Ik heb mijn best gedaan om alles zo goed mogelijk uit te leggen. Mocht er iets niet duidelijk zijn of heb je een vraag, stel deze dan gerust in een reactie. Aanvullende tips zijn ook welkom :-).

Volg je me al op Instagram?
instagram.com/nobodyelsenl

lijn

Gerelateerde artikelen:

Fotografie: Regel van derden
Fotografie: Diafragma, spelen met scherptediepte
Fotografie: Sluitertijd, spelen met beweging
Tips voor het maken van een fotoalbum
Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼

© Nobody ELSe

Tags: , , ,

18 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. Inge schreef:

  Duidelijke en uitgebreide uitleg zeg!

 2. Xaviera schreef:

  Heel leuk om te zien hoe jij je foto’s bewerkt Els. Ik gebruik zelf vaak eerst VSCO cam en daarna nog een paar kleine touch-ups in Instagram zelf. 🙂 Je hebt een prachtig profiel op Instagram!

 3. Northflix schreef:

  Wat leuk om dit te lezen! Nu weet ik eindelijk dat je een Nikon gebruikt en hoe je dat watermerk hebt gemaakt/toevoegt 🙂

 4. Irma schreef:

  Oeh fijn fijn! Ik probeer er altijd wat mee te spelen, maar uiteindelijk weet ik nooit zo goed waar op te letten. Dus thanks for sharing, ik ga het eens proberen!

 5. peachlifenl schreef:

  Instagram is awesome! Met zo weinig technieken, kun je best een gevarieerd resultaat krijgen! Bedankt voor de tips meid!

 6. zomersproetje schreef:

  Sinds kort ben ik deze (gelukkig vrij eenvoudige) technieken ook aan het ontdekken. Het gaat mij dan net als jou om de sfeerbeleving te vergroten. Een foto iets helderder of juist donkerder maken kan al veel doen. Volg jou instagram met veel plezier. Erg mooie foto’s maak je!

 7. Michelle schreef:

  Wat een leuke tips! Ik ga er zeker een paar van gebruiken want de foto’s van mijn mobiel vind ik vaak niet mooi belicht.

 8. Morgaine schreef:

  Ik heb nog geen telefoon waar je apps op kunt zetten en zo, dus heb ik geen instagram, geen what’s app en andere zaken die zo normaal lijken tegenwoordig 😉

  X

 9. Anita | mindjoy schreef:

  Op mijn windows Phone zit helaas nog een beta versie dus ik heb niet zoveel opties. Vaak plaats ik ook gewoon zonder bewerking en filter. En natuurlijk volg ik je 😉

 10. Marion schreef:

  Instagram is zo ontzettend leuk. Je kan inderdaad best veel met het bewerken van de foto. Ik vind dat ook leuker dat een standaard filter gebruiken. Duidelijk artikel.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top