Fotoreportage #17: Jökulsárlón ijsmeer, IJsland

Jökulsárlón ijsmeer, IJsland foto's
Reclame

Jökulsárlón ijsmeer, IJsland foto's
Een paar maanden geleden plaatste ik een artikel over de Antelope Canyon en dat bracht me op het idee om ook een artikel te wijden aan een andere super gave lokatie die ik heb bezocht, Jökulsárlón in IJsland. Een ervaring die ik niet had willen missen en die ik graag met je wil delen.

Algemene informatie Jökulsárlón

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn. Het gletsjermeer is vrij nieuw aangezien het pas in de jaren 1934-1935 ontstond, het meer groeide echter snel van 7.9 km² in 1975 tot minstens 23 km² vandaag door het smelten van de gletsjers. Met een diepte van ongeveer 250 meter is Jökulsárlón momenteel het diepste meer van het land. Het meer is door de altijd ronddrijvende ijsbergen met fraaie ijsformaties populair bij toeristen. Bron: Wikipedia

De reis

In juni 2013 heb ik samen met mijn vriend een rondreis gemaakt door IJsland. Een reis om nooit te vergeten, wat een prachtig land (zie eerder artikel over deze reis). Het hoogtepunten van die reis was toch wel Jökulsárlón.

Mijn vriend en ik stonden extra vroeg op om vanuit Vik (daar hadden we een hotel) richting het meer te rijden. De tocht was ook al heel bijzonder. We reden tussen lavavelden door maar ook een heel stuk door niemandsland.
jokulsarlon
lijn
Na ongeveer 3/4 uur rijden kwamen we bij het meer aan. Het was helaas erg bewolkt, het regende een beetje en het was mistig. En dan nog was de eerste aanblik echt prachtig!
Jokulsarlon mist
lijn
Jokulsarlon mist
lijn
Jokulsarlon ijsmeer IJsland
lijn
Het zwarte dat je ziet in de ijsschotsen is as van eerder vulkaan uitbarstingen van vele honderden jaren geleden. Dat maakt het toch wel extra speciaal.

Na even rondgelopen te hebben begon het helaas harder te regen. In de auto hebben we lekker geluncht en op buienradar gekeken (ja echt, in IJsland heb je overal gewoon netjes 3G, kunnen ze in Nederland nog iets van leren ;-)). De weer App gaf aan dat het met nog 1,5 tot 2 uur wachten droger zou worden. Gelukkig hadden we heel de dag voor het ijsmeer ingepland en konden dus ook wachten :-). Toen het beter werd hebben we gelijk onze plaatsen voor de boottocht gereserveerd. En we hadden geluk, na 1,5 uur werd het lichter en stopte het met regenen en de mist werd een stuk dunner. We konden de gletser eindelijk zien liggen i.p.v. een witte muur. Jippie!!! Wat prachtig en bijzonder om te zien. Alles precies op tijd voor de boottocht :-).
Jokulsarlon
lijn
Jokulsarlon
lijn
Jokulsarlon
lijn
Jokulsarlon
lijn

Ben jij al eens in IJsland geweest?

Advertentie

En wat vind je van Jökulsárlón? Wil je graag ook een keer naar IJsland of ben je er al een keertje geweest? Mocht je twijfelen om te gaan. Ik zeg doen :-)!

lijn

Gerelateerde artikelen:

Fotoreportage #16: Beekse Bergen
Fotoreportage #15: Vakantie Duitsland
Fotoreportage #14: Dordrecht en Rotterdam
Fotoreportage #13: Bloemen
Fotoreportage #12: Antelope Canyon
Fotoreportage #11: Land van Ooit
Fotoreportage #10: Begin van de lente
Fotoreportage #9: Taartjes maken
Fotoreportage #8: Sneeuw december 2014
Fotoreportage #7: Paddenstoelen
Fotoreportage #6: Herfstwandeling
Fotoreportage #5: Foto’s van mist
Fotoreportage #4: Ouwehands Dierenpark
Fotoreportage #3: Spoorzone Tilburg
Fotoreportage #2: Zonsopkomst
Fotoreportage #1: weekendje Zeeland

© Nobody ELSe

42 reacties

 1. Wow, wat een bijzondere plek en prachtige foto’s! Het lijkt bijna een film of niet echt, zo mooi. Ik ben nog nooit in IJsland geweest, maar dat zou ik wel graag eens doen!

 2. Oh wauw, wat gaaf dat je naar Ijsland bent geweest! Lijkt me een hele bijzondere ervaring! De foto’s zeggen al genoeg! Je hebt prachtige foto’s gemaakt!

 3. Oh wauw Els! IJsland staat echt al een tijdje op nummer 1 op mijn lijstje en deze foto’s laten me er helemaal naar verlangen. Zo prachtig! Wauw!

 4. Wow zeg, zo’n schitterende foto’s! Ik ga volgend jaar op roadtrip door Zweden, maar Ijsland staat ook nog op m’n verlanglijstje, zeker na het zien van deze foto’s. 🙂

 5. Wat een onwijs gave foto’s heb je gemaakt. Echt gewoon geweldig zeg! Ijsland staat niet op mijn wensenlijstje, maar wel de Scandinavische landen. Wie weet komt het er ooit nog van 😉 Je header is trouwens ook mooi!

 6. Wauw wat een adembenemend mooie foto’s. Ik ben er echt stil van. Wat is het daar prachtig zeg! Het lijkt me zo tof om daar te fotograferen. Fijn dat jullie daar ook zo lekker de tijd voor hebben genomen. ‘We’ zijn vaak toch geneigd om met slecht weer gelijk weg te gaan terwijl je dan zoiets moois zou missen.

 7. Alleen de naam al: Jökulsárlón. Daar heb ik eerst al eens een tijdje op zitten kauwen. Ik vind het een mooi woord. En de foto’s zijn echt schitterend. Zelf ben ik nog nooit in IJsland geweest.

 8. Echt super mooi wat jij hier laat zien, en IJsland heeft mij nooit getrokken, toch zie ik de laatste jaren meer beelden en denk.. ja ooit… wie weet 😀

  Maar mijn spieren trekken eerder naar warm nu, dat is het ook een beetje… weet niet wat te verwachten qua weer daar, zelfs in de hoogzomer niet. 😉

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.