Fotoreportage #22: De Pont museum

Bezoek aan De Pont Museum TilburgAfgelopen donderdag heb ik een bezoek gebracht aan Museum de Pont in Tilburg. Het museum heeft een grote collectie met hedendaagse kunst. Vroeger als student bezocht ik dit museum regelmatig (soort van verplicht ;-)) en toen was ik niet echt enthousiast. Hedendaagse kunst sprak me niet zo aan. Ik was benieuwd nu ik ouder ben, wat ik nu van het museum zou vinden. En natuurlijk ging mijn camera mee :-).

De Pont museum

Ingang de pont
De Pont is een museum met hedendaagse kunst aan de rand van het centrum van Tilburg. Het is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Tilburg was vroeger een textielstad. Deze spinnerij is door architecten verbouwd tot museum. En ik moet zeggen, met een mooi resultaat! Veel karakter en oude elementen zijn nog bewaard gebleven. Zoals het kenmerkende dak en deze wolhokken waarin kunst hangt.
wolhokken de Pont

De Kunstwerken

Roni Horn
Omdat het op het moment dat ik binnen kwam in het museum, het erg rustig was, ben ik gelijk gaan kijken naar het kunstwerk van Roni Horn. Dit kunstwerk had ik al eens in de krant gezien en wilde ik eens rustig in het echt bekijken :-).Het zijn glassculpturen waarbij het net lijkt of ze gevuld zijn met water. Ik vond ze erg mooi.
glassculpturen Roni Horn

glassculpturen Roni Horn

glassculpturen Roni Horn detail

Mark Wallinger
Vervolgens ging ik opzoek naar het werk van Mark Wallinger, 4 levensgrote schilderijen van racespaarden. Als paardenmeisje moest ik die natuurlijk zien :-). Heel levensecht geschilderd.
Mark Wallinger racepaarden

Mark Wallinger racepaarden

Daarna ging ik rustig de rest van het museum bekijken. Zo waren er schilderijen. Die me trouwens niet echt aanspraken.

schilderijen de Pont

Museum_de_pont_alg_bij_ingang
Deze spiegelwand vond ik wel erg mooi. Door de rare bollige in de spiegel was de weerspiegeling erg apart. Ook op de grond gaf die een mooi effect.
Spiegelwand de Pont
Deze ruimte was helemaal gemaakt van bijenwas.
Museum_de_pont_7_bijenwas_ruimte
Een pixelmuur :-).
Museum_de_pont_alg_pixelmuur
Een doorkijkje naar de volgende ruimte.
Museum_de_pont_alg_museum
Een aparte bollig in de muur. Hier mis ik echt waarom dit kunst is. Erg mooi hoor, maar meer door het vakmanschap.
Museum_de_pont_Bollige_in_muur
Het verhaal achter deze hondenfoto’s vond ik wel mooi. Dit zijn honden die nu met pensioen zijn, maar voor die tijd waren ze reddingshonden die op 11 september de resten van het World Trade Centre doorzochten.
Museum_de_pont_alg_honden
En als laatste nog een foto van een kunstwerk waarbij gewerkt werd met schaduwen. Ik vond het effect erg leuk.
Museum_de_pont_alg_poppetjes

Mijn ervaring met hedendaagse kunst in de Pont

Eerlijk is eerlijk, ik heb nog steeds weinig met hedendaagse kunst. Ik vind sommige kunstwerken prachtig maar de meeste kunstwerken wekken niet mijn interesse. Van sommige kunstwerken snap ik echt niet waarom ze in een museum staan. Het is gewoon niet zo mijn ding denk ik. Was het bezoek aan de Pont de moeite waard? Jazeker! Het gebouw vind ik echt prachtig en van sommige kunstwerken heb ik ook echt genoten. Zal ik binnenkort nog een keertje terug gaan? Ik denk het niet. Misschien wel als er weer een aansprekende tentoonstelling is, maar voor de blijvende collectie zal ik niet nog een keertje gaan.

Hou jij van hedendaagse kunst?

Gerelateerde artikelen:

Fotoreportage #21: Bloemen
Fotoreportage #20: Albufeira Portugal
Fotoreportage #19: Vakantie Centerparcs
Fotoreportage #18: Openluchtmuseum Arnhem
Fotoreportage #17: Jökulsárlón ijsmeer, IJsland
Fotoreportage #16: Beekse Bergen
Fotoreportage #15: Vakantie Duitsland
Fotoreportage #14: Dordrecht en Rotterdam

Klik hier voor nog meer fotoreportages –>

© Nobody ELSe

Tags: , , , , ,

11 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. Lijkt me een leuk museum. Jouw foto’s maakten het zelfs net dat beetje extra.

 2. Bloggelientje schreef:

  Het is een supermodern museum als ik dat zo eens bekijk. Ik krijg nu helemaal zin om ook naar een museum te gaan.

 3. Morgaine schreef:

  Ja, wat is de hedendaagse kunst, er zit ook werk tussen soms wat meer klassiek is, maar over het algemeen wat ik zie, nee, deel ik absoluut jouw mening en geloof mij, ze kunnen lullen wat ze willen, maar zelfs waar ik van denk, waarom heb ik dat niet gemaakt of gewoon gebouwd…. nou… omdat ik geen naam heb…. je moet maar net zo’n gek hebben die met jou gaat lopen leuren, hahahahaha

  X

 4. Wat gaaf! Een prachtige ruimte ook!

 5. Karlien schreef:

  Ziet er heel mooi uit. Ik ben ook niet zo van de moderne kunst maar ik zou hier wel heengaan

 6. M.Th. schreef:

  Je hoeft in een museum of van een tentoonstelling niet alles mooi te vinden. Maar soms is het leuk als je volkomen verrast wordt door een origineel idee van een kunstenaar, die dat idee nog mooi uitgewerkt heeft ook. Die glassculpturen van Roni Horn bijvoorbeeld: prachtig, toch!! En jouw foto’s daarvan zijn ook weer mooi, zeker die ene van het blauwe glas waarin de dakconstructie van het museum reflecteert.

 7. dirk1heidi schreef:

  Wat mooie foto’s zijn het meid.
  Wauw ik hou van museum

 8. Anita | Mindjoy schreef:

  Volgens mij ben ik hier nog nooit geweest en die gekleurde glassculpturen zien er inderdaad mooi uit. Ik ben ook niet echt van de hedendaagse kunst maar kunst bekijken trekt mij wel.

 9. Angèlique schreef:

  Ik ben het met je eens! Maar wel leuk dat je er eens geweest bent.

 10. jeapiebel schreef:

  Wat een bijzondere locatie en kunstwerk is dit. Dat de meeste kunstwerken niet je interesse wekken, kan ik mij erg goed voorstellen. Ik vind zelf ook niet alles mooi. Toch fijn dat het bezoek waard is.

 11. Connie schreef:

  Ik deel jouw mening Els. Maar jouw foto’s zijn echte kunstwerken! Woh….

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top