Reclame

Haken #1: Elk begin is moeilijk, haakles!

haken mijn eerste haakles
Reclame

haken mijn eerste haakles
Vaak kreeg ik de vraag “Haak je wel eens?” of “Kun je haken?”. Mijn antwoord hierop was, “Helaas dat kan ik niet. Ik heb het wel eens geprobeerd maar dat was geen succes”. Een collega wilde nog wel een poging wagen om mij te leren haken. Dus op een vroege oktoberochtend ging ik op haakles :-).

Mijn haakles

Om half 8 op zaterdagochtend stond ik al op het station in Tilburg. Brrr, dat was wel een beetje koud.
station Tilburg donker
Om 10 uur kwam ik aan in het mooie Medemblik. Daar werd ik hartelijk ontvangen door mijn collega en kon mijn prive haakles beginnen :-).
medemblik herfst

Opzetlus drama
Al het begin is moeilijk en dat geldt bij mij zeker met haken. Je begint met haken vaak met een opzetlus. Pfff, deze kreeg ik al niet voor elkaar ;-). Een natuurtalent in haken ben ik dus helaas niet.

Advertentie

Na de opzetlus kon ik beginnen met losse, vasten, halve stokjes en stokjes. Dat vormde een lapje :-).
eerste gehaakte lapje
Omdat ik het liefst beestjes wil gaan haken leerde ik ook de verstelbare opzetlus, vasten in een ring, meerderen en minderen. De verstelbare opzetlus met vasten vond ik denk ik nog wel het lastigste van de les. We haakte in de middag dit balletje.
gehaakte balletje
En toen was ik moe! Ondanks dat er streng op me werd gelet dat ik ontspannen bleef zitten, deden mijn schouders en armen na een dagje haken wel zeer. Maar dat kon de pret niet drukken, ik kon namelijk een beetje haken.

Dank je wel lieve collega voor de les :-).

Oefenen, oefenen en oefenen

Inmiddels zijn we 2 maanden verder en ik heb ik natuurlijk wat geoefend.

Gehaakt hondje
Ik begon met een “makkelijk” haakpatroon van een hondje. Dit patroon is te koop bij Boekenvoordeel. Makkelijke tussenhaakjes, het was nog een hele klus :-). Het moeilijkste vond ik de draad goed op spanning houden, niet te strak maar zeker ook niet te los. Verder vond ik de onderdelen netjes aan elkaar maken ook best lastig. Vooral de pootjes zien er dan ook niet zo mooi uit.

Op de foto het eindresultaat. Niet helemaal hetzelfde als het voorbeeld op het patroon. Ik zou best wel een foutje hebben gemaakt ;-). Maar voor mijn eerste gehaakte beestje ben ik eigenlijk best tevreden!
Gehaakt hondje

Advertentie

Gehaakte Rudolf
In december haak je natuurlijk wat voor kerst. Ik haakte Rudolf. Dit gratis haakpatroon vond ik op ouderwetsbreien.nl. Het haken van vasten in een ring ging echt al een stuk makkelijker. Het lichaam en de pootjes waren dan ook niet echt een probleem meer. Al was ik nog steeds heel langzaam ;-). Het gewei vond ik nog wel erg lastig. Het was echt een priegel werkje! Deze is dan ook niet helemaal gelukt.
haken rudolf

Gehaakte IJsbeer
Toen was het tijd voor een groter haakproject! Ik koos voor een IJsbeer (patroon te koop bij Boekenvoordeel). Het lichaam, de muts en het hoofd bestonden allemaal uit vasten in een ring. Dit gaat me nu al makkelijker af. Met snuit en pootjes had ik iets meer moeite, het begin was iets anders dan ik was gewend. Maar ook dat ging goed :-). Voor de sjaal werd er gebruik gemaakt van de Tunische steek. Deze steek kende ik nog niet, maar op YouTube vond ik veel uitleg. De sjaal heb ik wel wat te strak gehaakt.
gehaakte ijsbeer boekenvoordeel patroon

Hoofd Ijsbeer haken patroon

Kun je haken?

© Nobody ELSe

Reclame

39 reacties

 1. ik ben een fanatieke beginner 😉 maar vind je ijsbeer al te gek. Daarmee wil ik ook aan de gang.
  Waar heb je het patroon gevonden?

 2. tof jij bent er al goed mee weg ,ik ga het ook eens proberen,maar of het met mij zal lukken is nog een vraagteken?

 3. Heel goed , de aanhouder wint en je ijsbeer is schattig. Ik haak al heel lang maar beestjes vindt ik ook lastig, maar met een goed patroon lukt het wel.
  Ik vindt het wel heel leuk dat je nu zelf kan haken en de charme ervan ontdekt hebt. Fijne dagen

 4. Je hebt echt hele grote stappen gemaakt! Je zou echt niet zeggen dat je nog maar net hebt geleerd om te haken.

  Ik haak ook vooral knuffels en merk dat ik de wat grotere knuffels makkelijker vind en die er ook altijd netter uit zien, dan die mini dingen.

 5. Dat ijsbeertje is echt ontzettend leuk! Ik ken de hele basis, maar poppetjes maken kan ik echt nog niet. Wel heel lief van je collega dat ze je ermee helpt!

  Fijne feestdagen!

 6. Ontzettend mooi geworden en natuurlijk had ik al het 1 en ander gezien alleen de rendier nog niet! Geweldig en of ik kan haken, dat laat ik aan jou over of ik dat kan 😛 hahahaha

  Ik ben blij dat je bij ons in het haakhoekje zit 😀

  X

 7. Harstikke goed van jou!
  Het is serieus nou net niet t makkelijkste om met beestjes of poppetjes te beginnen qua haken hoor!
  Ik haak al heel lang maar zelfs ik vind amigurumi haken niet een van de makkelijkste dingen!
  Ik vind t echt een super lief beertje en heel goed gelukt

 8. Super goed van jou en knap dat je toch streng voor jezelf bent om kalm te blijven. Ik heb ook ooit haakles gehad, niet echt mijn cup of tea en al beetje vergeten. Met nog een keer les moet lukken. Hele fijne feestdagen Else!

 9. Wat een lieve collega om jou het haken te leren! Kostte je wel wat energie maar het resultaat mag er zijn.
  De ijsbeer is zo mooi door jou gemaakt en zo schattig. Mijn complimenten voor je collega en voor jou.

 10. Ik kan nog niet haken, maar ik wil het wel graag leren. Ik heb voor Sinterklaas een hilarisch pakketje gekregen om een rookworst te haken. Misschien dat ik mij er nu toch aan ga wagen. En je ijsbeer, die is te cute.

 11. Zo blijkt maar weer …..alle begin is moeilijk!
  Maar als je écht wil lukt t meestal wel, zoals te zien is bij jouw projecten.
  Vind t knap dat je je vorderingen laat zien, de ijsbeer ziet er prachtig mooi uit!! Jij komt er wel….
  mede namens een fijne collega en YouTube. Veel haakplezier en idd ‘t is verslavend……☺️

 12. Ik vind het ontzettend knap van je dat je 3e project er zo geweldig goed uit ziet! Je hebt het haken snel onder de knie gekregen, maar pas op, haken is verslavend! Het is zo ontzettend leuk om te doen, en je kunt zoveel leuke dingen ermee maken.
  Ik wens je er heel veel plezier mee, en natuurlijk fijne feestdagen.
  Anja

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.