Haken #30: Hond Berner Sennen Balou

Haken hondjes sokkenwol Balou Berner sennen
Reclame

Haken hondjes sokkenwol Balou Berner sennen
Vandaag laat ik het eerste hondje zien dat ik maakte uit het boek ‘mijn hondjes van sokkenwol’. Ik maakte Balou en ik vertel er alles over :-).

Het haakpatroon van Berner Sennenhond Balou

Het haakpatroon van Berner Sennen Balou komt uit het boek ‘Mijn hondjes van sokkenwol’ van Kristel Droog-Dekker (MyKrissieDolls). Uit het boek ‘knuffels van sokkenwol’ ook van Kristel heb ik al meerdere patronen gehaakt. Ik vind haar haakpatronen heel fijn om te haken. Dus ik wilde ook zeker dit boek :-).

In het boek staan nog veel meer haakpatronen van diverse hondenrassen. De Berner Sennen is al jaren mijn favoriete hondenras dus mijn eerste gehaakte hondje uit dit boek werd dan ook een Berner Sennen. Dit boek kreeg ik van Sinterklaas, maar het is ook gewoon te koop bij de boekhandel ;-).

Wat heb ik gebruikt voor Berner Sennen Balou:

  • Yarn and colors, must-have wit, ik gebruikte ongeveer 23 gram
  • Yarn and colors, must-have zwart, ik gebruikte ongeveer 75 gram
  • Yarn and colors, must-have Brownie, ik gebruikte ongeveer 13 gram
  • Yarn and colors, must-have green ice, ik gebruikte deze kleur voor de sjaal
  • Haaknaald 2,25 mm
  • Veiligheidsogen, 12×9 mm (qua hoogte 2 mm te groot. Ik had geen andere ogen)
  • Vulling
  • Grind en sok
  • Stopnaald en steekmarkeerders

Het hoofd van Balou

Het haakpatroon begon bij het hoofd. Dit leek me wel het lastigste deel van het hondje. Omdat alle losse onderdelen, ogen, bles, neus en wangen, op de goede plaats moeten komen. Het haakpatroon begon aan de voorkant van de snuit.

De ogen

Advertentie

Om de ogen goed in het midden te hebben, koos ik ervoor om tussen de 18-19 toer met wit garen het midden te markeren van die toer. Zo wist ik dat bij het bevestigen van de ogen het witte draad precies tussen de ogen moest zitten. Dit is gelijk ook de plaats van de bles. Mijn gebruikte ogen zijn wel iets te groot, in het patroon worden kleinere ogen beschreven maar die heb ik helaas niet.

De bles en de wenkbrauwen

De bles en de wenkbrauwen maakte ik voordat ik het hoofd sloot. Precisie werk kan ik zeggen. De juiste plaats bepalen vond ik het moeilijkste. Ik ben best tevreden maar de wenkbrauwen zitten helaas niet helemaal gelijk.

De neus en de wangen

De neus en de wangen haakte ik nadat ik het hoofd gesloten had, en het vastzetten ging beter omdat ik me kon richten op de bles en de ogen.
haken hondje sokkenwol hoofd Balou

Het lichaam en buikvlek haken

Na het hoofd (nog zonder de oren) ging ik verder met het lichaam. Heerlijk even gewoon haken, zonder te kleine onderdelen :-). Toen het lichaam klaar was heb ik een sok in het lichaam gedaan en gevuld met grind. Zo blijf het hondje beter staan. De rest heb ik opgevuld met gewone vulling.

De buikvlek maakte ik gelijk en maakte ik vast aan de buik. Onder de vlek deed ik een beetje wit vilt zodat je het zwarte lichaam er niet doorheen ziet.
Haken hondje lichaam MyKrissieDolls

Benen en armen

De benen en armen waren makkelijk te haken. Ook de voetzolen gingen goed. Dat was wel even opletten.
Haken hondje pootjes benen armen

De staart

Advertentie

De staart heb ik iets anders gedaan qua kleuren. De eerste 5 toeren deed ik namelijk in het wit, in plaats van heel de staart in het zwart. Dit vond ik leuker
haken hond staart

De oren

Oeps…. bij het eerste oor meerderde ik verkeerd. Super stom, gewoon niet goed opgelet. Kon ik weer helemaal opnieuw beginnen, haha. Daarna ging het goed. De oren heb ik er gelijk aan het hoofd vastgezet.
haken hondje oor berner sennen

De sjaal

In het boek staan diverse dingen die je nog bij de hond kan maken. Denk aan een halsband, riem, bot enzovoorts. Voor Balou koos ik voor een groen met wit sjaaltje. Knuffels haken gaat me best goed af, maar sjaaltjes… in het begin maak ik altijd wel een patroon fout. Dus ook bij deze, haha.

Mijn sjaal bevat 2×2 toeren met wit garen. Dit zijn toeren 14-15 en 18-19.
haken hondje sjaaltje berner sennen balou

Het in elkaar zetten van Balou

Het in elkaar zetten heb ik bijna helemaal gedaan zoals in het patroon. De benen heb ik alleen niet zo gedaan. Ik heb ze gewoon goed vastgezet zodat ze niet kunnen bewegen. Ik wil dat mijn gehaakte hondje gewoon goed blijft zitten :-). De oren zitten ook wat anders zag ik later ;-), iets hoger dan het voorbeeld. Maar gelukkig vind ik hem zo ook wel leuk :-).
mijn hondjes van sokkenwol berner sennen Balou

Het eindresultaat

Mijn eerste hondje uit het boek is af :-). Ik ben er erg blij mee. Het was erg veel werk, maar wat ben ik tevreden met Balou. Natuurlijk konden sommige dingen netter, maar het blijft handwerk :-). Binnenkort volgen er vast meer hondje op mijn blog.
Haken hondjes van sokkenwol Balou Berner sennen

Wat is jouw favoriete hondenras?

Advertentie

Advertentie

Gerelateerde artikelen:

Haken #29: mijn tweede omslagdoek Granny steek sjaal
Haken #28: Kersthert Tobi
Haken #27: Mijn eerste omslagdoek, Duitse St. Jacobsschelp patroon
Haken #26: Konijntje Lilly
Haken #25: Mijn tweede sjaal, de confetti sjaal
Haken #24: Poesje Mauw
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek
Haken #22: Vlaggetjes slinger incl. gratis patroon
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

11 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.