Haken #5: Rico Creative Bubble “spons” garen incl. gratis patronen

Rico creative bubble garen review haken
Reclame

Rico creative bubble garen review haken
Een paar weken geleden was ik bij hobbywinkel Pipoos. Daar kocht ik twee bolletjes Rico Creative Bubble garen. Dit garen is speciaal, met dit garen kun je namelijk sponsjes maken voor in bad/douche maar ook kun je ze gebruiken in de keuken. In dit artikel deel ik mijn ervaring met het garen en laat ik zien wat ik maakte. Inclusief patronen en ik deel mijn eerste zelfgemaakte haakpatroon :-).

Mijn ervaring Rico Creative Bubble garen

Creative Bubble heeft een stugge harige 100% synthetische draad. Als je met dit garen haakt krijg je een harige effect en deze voelt een beetje ruw. Dus super geschikt voor sponsjes.

Het haken met dit garen was verrassend fijn. Ik was bang dat het zou schuren maar dat was helemaal niet zo. De draad rekt ook een beetje en dat werkt fijn. Ik gebruikte haaknaald 4, zoals geadviseerd op de verpakking. Het was fijn werken met haaknaald 4 en de steken die ik maakte kon ik goed zien, ondanks het harige garen. Dat was erg fijn.

Als je de sponsjes zou gebruiken in de keuken en/of badkamer kun je het garen wassen op 60℃. Dit heb ik nog niet geprobeerd dus hier heb ik geen ervaring mee.

De gehaakte olifant spons

Om het garen te testen koos ik als eerste voor het maken van een platte olifant  (klik hier voor het gratis haakpatroon van de olifant helaas niet meer beschikbaar). De olifant wordt gehaakt in rijen van vasten. Deze techniek was voor mij nieuw, maar ik vond het erg fijn werken. Het was wel even opletten met tellen. Het patroon heb ik bijna helemaal gevolgd. Alleen de oren heb ik iets groter gemaakt door één toer extra te haken (2 v in elke 5e v (= 18 v)). De olifant had ik vlot gehaakt, in een lang avondje was deze af.

Advertentie

Wat vind je van mijn olifanten sponsje?
Rico creative bubble olifant haken

De gehaakte katten spons

Ja, waar moet ik beginnen. Wat had ik moeite met het maken van dit kattenhoofdje. Het was voor mij de eerste keer dat ik een plat figuurtje ging haken met behulp van stokjes. Ik begon met dit patroon van het hoofdje van een kat, helaas vertelde ik me steeds. Mijn haakwerk krulde steeds op. Ik telde de eerste 2 losse niet mee als stokje, en ja dan klopt het niet kwam ik achter, na 2 keer uithalen…

Gelukkig vond ik op youtube een uitgebreide Nederlandse uitleg over hoe je rond haakt met stokjes en dit filmpje heb ik gevolgd. Daardoor is mijn katje wel iets anders dan het oorspronkelijke patroon van hierboven. Ik heb mijn eigen patroon gemaakt, met een beetje hulp van lieve Suzan :-). Het uiteindelijk patroon is dit geworden (LET OP: dit is mijn eerste patroon dat ik heb uitgeschreven):

Hoofdje van katje haken (2x)
Begin met een magische ring
1ste toer: 3 lossen, 11 stokjes totaal is 12 (eerste lossen tellen als eerste stokje)
2de toer: haak 3 lossen, (dit telt als je eerste stokje), direct een stokje in die eerste van de 3 lossen, dan in elke losse haak 2 stokjes (= 24 stokjes).
3de toer: haak 3 lossen, (dit telt als je eerste stokje),direct een stokje in die eerste van de 3 lossen, * 1 stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek *, herhaal van * tot * tot einde toer, halve vaste in 3e losse (= 36 stokjes).
4de toer: haak 3 lossen, (dit telt als je eerste stokje), direct een stokje in die eerste van de 3 lossen, * 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende steek *, herhaal van * tot * tot einde toer, halve vaste in 3e losse (= 48 stokjes).
5de toer: 1 losse, 2 vasten, 1x 2 vasten in de volgende steek. Nu komt het eerste oortje: 5 lossen, haak in de 2de steek vanaf de haak een half stokje, in de volgende steek een stokje, daarna in de volgende steek een dubbel stokje en in de laatste losse een driedubbel stokje, sla 4 steken over en maakt het oortje vast met een vaste aan het lichaam, vervolg met 2 vaste en 1x 2 vasten in de volgende steek, 3 vaste en 1x 2 vasten in de volgende steek. Nu komt oortje 2, 5 lossen, haak in de 2de steek vanaf de haak een half stokje, in de volgende steek een stokje, daarna in de volgende steek een dubbel stokje en in de laatste losse een driedubbel stokje, sla 4 steken over en maakt het oortje vast met een vaste aan het lichaam. * 3 vasten en 1x 2 vasten in de volgende steek *, herhaal van * tot * tot einde toer, halve vaste in de beginlosse.

Maak beide delen aan elkaar. Ik heb gekozen om dit te doen met een toer van vasten.

Dit is mijn spons poesje geworden:
Rico creative bubble spons kat haken

De gehaakte vlinder spons

Advertentie

Omdat ik eigenlijk nog best veel garen over had heb ik de vilnder nog gehaakt. Hiervoor gebruikte ik dit gratis haakpatroon voor een vlinder.
Rico creative bubble 3 spons vlinder haken

Is dit bijzondere garen ook iets voor jou? Zou jij deze beestjes gebruiken of vind je het zonde?

Gerelateerde artikelen:

Haken #4: Gehaakte hondjes
Haken #3: Superlieve minidiertjes
Haken #2: Oefenen, oefenen en oefenen!
Haken #1: Elk begin is moeilijk, haakles!

© Nobody ELSe

15 reacties

  1. Dit garen is voor mij ook nieuw, maar goed, ik weet dat je ook met ijzergaren kunt haken, of met nylon wordt ook gedaan om bijv. boodschappen tasjes te haken… lekker sterk 😉

    In deze vorm zou ik ze niet gebruiken, wat ik wel zou doen dan, is gewoon recht toe, recht aan en dan uitproberen of het echt werkt als spons en wat het doet na wassen 😉

    X

  2. Wat gaaf zeg. Ik wist helemaal niet dat dit garen bestond, maar dit is natuurlijk geweldig om als cadeau voor iemand te haken. Echt super! En mooi gemaakt.

  3. Wat grappig dat zulk garen bestaat! Echt leuk dat je hiermee sponsjes in allerlei soorten en maten kunt maken. Ik vind alle sponsjes heel leuk geworden, maar de vlinder is mijn favoriet 🙂

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.