Haken #108: Charles Specht (Pica Pau)

Haken specht Charles picapau Yan haakpatroon
Reclame

Haken specht Charles picapau Yan haakpatroon
Al een hele tijd heb ik het haakboek van Pica Pau. Uit het boek had ik ook al drie projecten gehaakt en toen was ik het boek een beetje vergeten. Vandaag laat ik mijn vierde project uit het boek zien, Charles de Specht. Ik vertel over wat ik gebruikte, hoe het haken ging en ik geef tips.

Het haakpatroon van Charles Specht (Charles Woodpecker)

Het haakpatroon van Charles Specht komt uit het boek: Animal friends of Pica Pau. Alle dieren in het boek zijn bedacht door Yan Schenkel. Ik werkte met een engelse versie maar er is ook een Nederlandstalig boek :-), ‘Pica Pau, Maak 20 kleurrijke amigurumidiertjes’. Al eerder haakte ik krokodil René Yacara, Marcia Alpaca en Robin Eenhoorn. De specht heeft qua moeilijkheid 3 sterren (moeilijk).

Voor mijn Charles Specht gebruikte ik:

Let op ik haak wel strak, het kan dus dat je meer grammen nodig hebt.

 • Yarn and colors, navy blue, 25 gram
 • Yarn and colors, ice blue, 10 gram
 • Yarn and colors, white, 10 gram
 • Merk onbekend, roze, 17 gram (ik had geen rood)
 • Restje licht roze garen
 • Haaknaald 2,75 mm
 • Vulling
 • Veiligheidsoogjes 10 mm
 • Steekmarkeerders
 • Stopnaald
 • Knopspelden

Starten met haken van Charles specht

Let op! Het voorbeeld in het boek is met gekruiste vasten gehaakt. Dan maak je je vasten net iets anders. Dit is niet moeilijk maar gewoon even wennen. Je kunt ook gewone vasten gebruiken, maar dan zien je steken er gewoon iets anders uit.
In dit filmpje wordt alles heel duidelijk uitgelegd:
Vasten als kruisjes haken

Advertentie

De bek, hoofd en lichaam haken
Als eerste haakte ik de bek. Daarna begon ik met het haken van het hoofd. De eerste toeren hebben één kleur maar al snel bestaan de toeren van het hoofd uit twee en aan het einde zelfs 3 verschillende kleuren. Steeds wisselen van kleur zorgde ervoor dat ik flink moest opletten, maar ik vond het haken echt zo leuk. Na het hoofd zette ik de bek en de ogen vast.
Haken pica pau Charles Woodpecker hoofd haakpatroon
Het lichaam komt gelijk aan het hoofd. De eerste toeren van het lichaam gingen weer prima. Bij toer 33 kwam ik alleen in de problemen in deze toer moest ik 56 steken maken en 4 keer minderen. Dan kom ik aan 60 steken en hield 1 steek over. Deze heb ik gewoon gehaakt want daarmee kom ik op 61 en dat aantal vasten moet de toer hebben :-).

Ik merkte ook dat mijn kleurwissels niet altijd even mooi waren als op voorbeeldfoto’s. Je zag soms wat stukjes ander kleur garen er doorheen. Daarom heb ik wel een beetje vals gespeeld. Waar je de stukjes zag heb ik garen onder de steek doorgehaald om het te verbergen. Vast niet de bedoeling, maar zoals je ziet zie je er niks van en is de kleurwissel redelijk strak.
Haken pica pau specht lichaam

Vleugel
De vleugels hebben een strepen patroon, de kleurwissel heb ik mooi aan de binnenkant laten vallen. De vleugels waren prima te haken.
Haken pica pau specht vleugels

Kuifje op het hoofd
Het kuifje maakt het hoofdje nog leuker :-). Deze bestaat uit 3 delen en ze waren goed te haken. Alleen het einde was wat klein.
haakpatroon pica pau specht kuif

Staart en voeten
De voeten en staart waren makkelijk te haken. Alleen het plaatsen van de staart vond ik lastig. In het haakboek staan namelijk bijna geen foto’s ter verduidelijking en zo staat er ook geen foto van de staart in hoe deze is geplaatst op het lichaam. Op de foto zie je mijn oplossing.
Haken pica pau specht staart

Het eindresultaat van Charles Specht

Het lichaam met de verschillende kleuren vond ik erg leuk om te haken. Het patroon is duidelijk omschreven. Ik vond alleen wel dat er weinig foto’s bij het patroon stonden ter verduidelijking. Met het eindresultaat ben ik blij, alleen met ik nog even goed oefenen op vasten als kruisjes. Ook de kleurwissels heb ik niet altijd even netjes gedaan.
Haakpatronen pica pau specht eindresultaat

Advertentie

Haken pica pau specht vogel haakpatroon

pica pau Charles Woodpecker haakpatroon

Heb jij wel eens een knuffel gehaakt met steeds kleurwissels in de toeren zelf?

Gerelateerde artikelen

Haken #107: Teckeltje Lin (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #106: Ruff de eekhoorn (Zoomigurumi 10)
Haken #105: Kooikerhondje Sam (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #104: Polly het biggetje (Zoomigurumi 9)
Haken #103: Mini rugzak, gratis haakpatroon (evt, toevoeging bij beren)
Haken #102: Slaapvriendje Nachtuil Nero
Haken #101: Duitse herder Rex (haakpatroon MyKrisseDolls)
Haken #100: Papi de matroosmops (Zoomigurumi 9)

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

9 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.