Haken #65: Gehaakte boodschappentas (Gratis haakpatroon Kruidvat)

Haken boodschappentas gratis haakpatroon Kruidvat
Reclame

Haken boodschappentas gratis haakpatroon Kruidvat
Je kent het vast wel, sta je in de winkel, geen tas bij. Deze gehaakte boodschappentas is misschien voor jou dan wel een goede oplossing. Deze tas is simpel te haken en de boodschappentas is klein op te vouwen. Dus makkelijk mee te nemen in een handtas. In dit artikel vertel ik alles over mijn gehaakte tas en het gratis haakpatroon.

Benodigdheden voor het haken van je eigen boodschappentas

Voor mijn gehaakte tas gebruikte ik:

 • Twee bolletjes katoengaren van Kruidvat (€ 1,29), 1x effen en 1x gemêleerd of 2x effen (99% katoen, 1% polyester, 50gr – ca. 280 m). Ik koos voor 2 effen bollen garen (oranje en blauw). Het haakpatroon is ook speciaal geschreven voor dit garen. Haken tas kruidvat katoengaren
 • Haaknaald 2,25 mm. Bij het patroon staat haaknaald 2 mm, maar omdat ikzelf strak haak, heb ik gekozen voor een iets grotere haaknaald omdat een tas soepel moet vallen. Als je ook strak haakt en een grotere tas wilt dan 20×20 cm, kan ik na het haken van deze tas achteraf misschien wel haaknaald 3 mm aanraden.
 • Schaar, stopnaald en steekmarkeerders

Het gratis haakpatroon van de boodschappentas

Het gratis haakpatroon van de tas kun je vinden op de site van Kruidvast: gratis haakpatroon boodschappentas. Dit patroon is speciaal voor het bovengenoemde garen geschreven.

De bodem van de tas haken

Het haken van de boodschappentas begint bij de bodem. Ik koos voor blauw garen. De eerste 23 toeren zijn lekker makkelijk, vasten in een ring. Elke toer wordt afgesloten met een halve vaste. Normaal haak ik in rondgaande toeren maar ik koos er bij deze tas voor om braaf het patroon te volgen en dus af te sluiten met een halve vaste en te beginnen met een losse.

Toer 24 en 25 zijn stokjes. Na deze toeren is de onderkant van de tas klaar.
Haken boodschappentas bodem haakpatroon

De tas verder haken

Advertentie

Het deel van de tas met de gehaakte boogjes haakte ik met andere kleuren als in het patroon staat. In het patroon zijn alle bogen gehaakt met gemêleerd garen. Ik koos ervoor om de bogen van de tas te haken met de effen kleuren blauw en koraal. Ik haakte wel hetzelfde aantal rijen met bogen zoals staat in het patroon.

Mijn kleurschema:
Toer 1 t/m 3: Blauw
Toer 4 t/m 9: Koraal
Toer 10 t/m 12: Blauw
Toer 13 t/m 18: Koraal
Toer 19 t/m 21: Blauw

In het begin was ik een beetje bang dat het best moeilijk zou zijn om dit deel te haken, maar de eerste 3 toeren gingen gemakkelijk.
Haken tas zijkanten tips
Daarna volgden de andere toeren met boogjes snel :-).
Haken tas makkelijke steek gratis_haakpatroon

Rand met handvat

De rand haken ging erg makkelijk. Ook bij de rand paste ik de kleuren aan.
Toer 1 t/m 3: blauw
Toer 4 – 5: koraal
Toer 6 t/m 10: blauw

Het handvat was iets lastiger. Dit omdat ik het gewoon niet makkelijk vind om vasten te haken in een losse ketting :-). Maar gelukkig is het allemaal gelukt.
Haken boodschappentas rand handvat hengels

Strikkoord

Natuurlijk heeft mijn tas ook het handige strikkoord zoals aangegeven in het haakpatroon. Door het koord, kan de tas makkelijk kleiner gemaakt worden en past deze makkelijk in een handtas.
Haken tas opvouwen klein maken

Het eindresultaat van het haken van de boodschappentas

Advertentie

Eigenlijk was het haken veel makkelijker dan ik dacht. Ik had nog nooit een tas gehaakt, maar het haken van deze tas ging lekker vlot en makkelijk. Ik kan dit haakpatroon dan ook zeker aanraden aan iedereen, ook beginners. Binnenkort wil ik denk wel weer een tas haken, zo leuk was het :-).

Mijn tas is niet zo groot geworden, ongeveer 20×20 cm (navullen rekt alles nog wat op). Dit komt omdat ik strak haak. Als je dat ook doet, neem dan nog een grotere haaknaald. Ik zou gaan voor haaknaald 3 mm.
Haken boodschappentas tas kruidvat gratis haakpatroon

Heb jij wel eens je eigen tas gehaakt?

Gerelateerde artikelen:

Haken #64: Marty, het partymonster
Haken #63: Schattige baby muis (Gratis haakpatroon)
Haken #62: Feestbeest van Kruidvat (gratis haakpatroon)
Haken #61: Koala Anna (gratis haakpatroon)
Haken #60: Schattig beertje (gratis patroon)
Haken #59: Feestvarken, uit een boek van DenDennis
Haken #58: Bourgondisch sjaaltje, cadeau voor mijn moeder
Haken #57: Slingeraap, uit een boek van Dendennis

Het garen in dit artikel heb ik gekregen.

© Nobody ELSe

12 reacties

 1. Ik ben bezig met een vestje van deze katoen blauw en blauw gemêleerd nu ben ik bezig aan de laatste mouw en de katoenen garen is niet meer te krijgen bij ons in volendam weet iemand waar t nog verkrijgbaar is

 2. Hoi Els,

  Kun jij mij vertellen hoe het komt dat bij mij, na de vierde toer mijn werk een kommetje wordt? Een vaste in iedere 2e V van vorige toer betekent toch dat ik iedere keer een V oversla? En daarmee krijg ik een bolstaand effect, terwijl ik bij jou een heel mooi kleedje zie 😊 Ik hoor graag van je!!

  Groetjes, Carlijn.

  1. Hoi Carlijn, nee, je gaat meerderen :-). Je doet 1v, in de eerste v en 2v in de tweede v. Lastig uitleggen misschien even op youtube kijken naar meerderen in rondgaande toer.

   1. Oo Dankje, Els! Heel fijn! Ik maakte uit het patroon op: 0 in de eerste V en 2 in de tweede V. Iedere toer beginnen met 1 losse klopt wel, toch?

 3. Hoi Els, echt super leuk. Ik vind dit garen ook supermooi. Zojuist ben ik, voor de tweede keer begonnen aan de tas. Ik loop alleen vast ☺️ Bij mij begint de tas bij de vierde toer al in een kommetje te lopen. Bij jou zie ik een plat kleedje, voordat je aan de boogjes begint. Lees ik het patroon verkeerd: 2v in iedere 2e v. Daarmee bedoelen ze toch dat ik steeds een vaste oversla? Ik hoop van je te horen. Tot die tijd ga ik nog even verder puzzelen 🙂 Groetjes Carlijn.

 4. Goed idee, Els, in onze verbod-op- plastic-tasjes maatschappij. En het ziet er bovendien nog eens heel goed uit ook!

 5. Ik heb ze deze garen ook zien liggen. Ik deed vroeger veel. Nu kan ik allang niet meer. Pijn in arm. Deze tas heb jij heel mooi gemaakt. Ik hou wel deze kleuren. Je hebt heel goed gekozen.Action leuke zaak. Vrolijk!!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.