Reclame

Haken #146: Hamish de hamster (Het beste van Zoomigurumi)

haken haakpatroon Hamish de hamster Zoomigurumi
Reclame

haken haakpatroon Hamish de hamster Zoomigurumi
Hamish zag ik in het boek staan en deze schattige hamster wilde ik gelijk gaan haken. Wel zag ik dat het haakpatroon veel kleine onderdelen bevatte. Daar heb ik een hekel aan, dus ik bedacht een oplossing. In dit artikel vertel ik er alles over.

Het haakboek ‘Het beste van Zoomigurumi’

Het haakboek ‘Het beste van Zoomigurumi bevat 30 verschillende haakpatronen die al eens in een Zoomigurimi boek (deel 1 t/m 10) hebben gestaan. Ik kocht het boek voor € 25,-. Zelf had ik deel 9 & 10 al. Dus helaas had ik wel al wat patronen dubbel.

Ik koos om dit keer Hamish de hamster te haken. Zo schattig! Deze heeft een moeilijkheidsgraad van 3 sterren. Ik denk dat dit vooral komt door de vele kleine onderdelen.

Advertentie

Al eerder haakte ik uit dit boek:

Voor mijn Hamish de hamster gebruikte ik:

Let op ik haak wel strak, het kan dus dat je meer grammen nodig hebt.

 • Lichtbruin acrylgaren, Wibra Saskia, 99 gram
 • Wit acrylgaren, Royal Zeeman, 20 gram
 • Roze acrylgaren, Hema medium, 13 gram
 • Restjes garen in rood, groen en zwart
 • Vulling
 • Veiligheidsoogjes 14 mm
 • Veiligheidsneusje 15 mm breed
 • Steekmarkeerders
 • Stopnaald
 • Knopspelden

Dubbele draad haken

Omdat het haakpatroon een moeilijkheidsgraad had van 3 sterren en ik dacht dat het kwam door de vele kleine onderdelen besloot ik de hamster te haken met twee draden te gelijk en met haaknaald 4,5 mm. Dat maakt alles net iets makkelijker, groter en dus een stuk minder gepriegel, want daar hou ik niet zo van ;-).

Gekruiste vasten

Het voorbeeld in het boek is met gewone vasten gehaakt. Maar ik koos ervoor om toch gekruiste vasten te haken. Gekruiste vasten geven een gesloten structuur zodat je de vulling niet zo goed zien, dit vind ik fijn omdat ik toch haknaald 4,5 mm gebruikte. Dan maak je je vasten net iets anders. Dit is niet moeilijk maar gewoon even wennen. Je kunt ook gewone vasten gebruiken, maar dan zien je steken er gewoon iets anders uit.
In dit filmpje wordt alles heel duidelijk uitgelegd:
Vasten als kruisjes haken

Starten met haken van Hamish de hamster

Kleine onderdelen haken
Omdat ik kleine onderdelen niet het leukste vind om te haken begon ik daarmee. Ik maakte als eerste de aardbeien, snuit, kin, handen, armen, voeten en oren. Juist omdat ik gekozen had voor het haken met twee draden en een grotere haaknaald (4,5 mm) waren alle kleine onderdelen goed te haken. Zelfs de handen en de voeten. Het haken ging ook goed omdat bij dit haakpatroon gewoon echt veel foto’s staan ter verduidelijking. Erg fijn!

Advertentie

Het hoofd & het lichaam haken
Het hoofd en het lichaam waren makkelijk te haken. Niks bijzonders :-).

Het in elkaar zetten van de losse onderdelen
Het in elkaar zetten van alle losse onderdelen was echt veel meer werk dan ik dacht, maar zo leuk om de hamster steeds verder op te bouwen. De losse onderdelen vast maken was niet moeilijk, want ook hiervan staan weer genoeg foto’s ter verduidelijking bij het haakpatroon.

Het eindresultaat van het haken van Hamish Hamster

Door te werken met twee draden en haaknaald 4,5 mm was het haken erg leuk om te doen. Met mijn hamster ben ik erg tevreden. Het haakpatroon kan ik dan ook zeker aanraden om te gaan haken. Het patroon is duidelijk en bevat veel foto’s. In het begin geven ze aan dat de hamster 30 cm wordt op haaknaald 3 mm, maar zelf op 4,5 mm is mijn hamster maar 16 cm. Dus hoe ze daar bij komen geen idee :-).
Haken haakpatroon hamster Zoomigurumi

Haken Hamish de hamster Zoomigurumi eindresultaat

Haken Hamish de hamster het beste van Zoomigurumi

Advertentie

Haken Hamish de hamster Zoomigurumi haakpatroon beginners

Haak je ook wel eens met twee draden tegelijk?

Gerelateerde artikelen:

Haken #145: Duncan de hond in regenset (Amigurumi verkleedfeestjes)
Haken #144: Het minivolkje (Haakboek Het minivolkje)
Haken #143: Satsuki Kat (Pica Pau deel 2)
Haken #142: Roel de Beer wandhanger, gratis haakpatroon
Haken #141: Mees de Pinguïn 3 XL, gratis haakpatroon
Haken #140: Caterino de walrus (Het beste van Zoomigurumi)
Haken #139: Mark het Konijn, gratis haakpatroon

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

Reclame

8 reacties

 1. Echt schattig! Ook ik haak soms met dubbele draad, als ik iets wat groter wil maken dan het patroon, of dikker garen als dat zo uitkomt. Al zou ik nu borduurgaren hebben gekozen, omdat ik geen 30 cm grote hamster zou willen. Dan had hij zoiets als een sleutelhanger geworden (ook leuk😁), als hij met dubbele draad maar 16 cm werd.

  1. Met borduurgaren is ook echt een leuk idee! Gaaf dan zo klein. Knap dat je dat kunt. Ik vind haaknaald 2 mm al een gepriegel :-).

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.