Haken #96: Hilda de Schotse hooglander (Zoomigurumi 9)

Haken schotse hooglander haakpatroon Zoomigurumi9
Reclame

  Haken schotse hooglander haakpatroon Zoomigurumi9 Wat vind ik Schotse hooglanders toch schattig. Waar ik woon lopen ze ook vlakbij in een natuurgebied. Toen ik dit haakpatroon zag, was ik gelijk verliefd. In dit artikel vertel ik over het haakpatroon, wat ik heb gebruikt, mijn ervaringen met het patroon en geef ik tips.

Haakpatroon Hilda, de Schotse hooglander

Het haakpatroon van Schotse hooglander Hilda staat in het boek Zoomigurumi 9. Dit is het eerste haakpatroon wat ik haakte uit dit boek. Dus ik was erg benieuwd of het een fijn boek is.

Wat ik heb gebruikt voor mijn Schotse hooglander

Let op: ik haak wel strak en ik hield mij niet aan het patroon. Daarover lees je later meer :-).

 • Zeeman Promo bruin, 60 gram
 • Zeeman Promo donkerbruin, 30 gram
 • Wibra Saskia beige, 13 gram
 • Rest beige garen voor de hoorn
 • Rest zwart garen voor de accenten
 • Haaknaald 3mm & 4,5 mm
 • 2 Pijpenragers voor in de hoorns
 • Vulling
 • Veiligheidsoogjes 9 mm
 • Steekmarkeerder
 • Stopnaald
 • Knopspelden

Pootjes

Het haakpatroon geeft een andere volgorde aan met haken, maar ik vind het fijn om eerste de kleine losse onderdelen te haken. De grote onderdelen zoals het lichaam en hoofd haak ik op het laatste. Als ik dan alles aan elkaar vast ga maken, kan ik met behulp van de kleine onderdelen zien of het klopt :-).

Advertentie

De poten haakte ik zoals het patroon. Voor het opvullen bracht ik al wel het zwarte draad aan waarmee je de hoef gaat maken. In een zwarte draad maakte ik een grote knoop en met een stopnaald haalde ik de zwarte draad door de magische ring. Straks als de poten aan het lijf zitten, maak ik de hoeven af.
Haken schotse hooglander poten haakpatroon

Oren en hoorns

De oren en hoorns zijn wel de kleinste onderdelen van de Schotse hooglander. De oren waren geen probleem. De hoorns waren wel echt heel klein, vooral het begin. Ik was blij dat ze af waren. Ik heb gekozen om de hoorns te vullen met pijpenragers zoals aangegeven in het patroon. ZO kan je deze mooi buigen in een bochtje.

Het hoofd

Het hoofd haken was makkelijk. Alleen bij de neus en ogen was ik een beetje in verwarring. Bij het intro van het haakpatroon staat een foto van Hilda. Daarbij zijn de neusgaten net iets anders gemaakt dan bij de voorbeeld afbeelding die bij de neusgaten horen bij het patroon. Ik heb gekozen om de neusgaten te doen als de grote foto bij het intro.

Haarstukje

Het haarstukje wordt gehaakt met de lusjessteek (engels loopstitch). Het was alweer even geleden dat ik deze heb gehaakt dus op youtube keek ik eerste voor een geschikt filmpje. Het was wel even wennen met de lusjes, maar al snel had ik het door.

Wat ik wel vervelend vond, is dat het patroon aangeeft dat je met 2 kleuren tegelijk moet haken. Hierdoor kon ik niet meer met haaknaald 3 mm haken. Ik koos daarom voor haaknaald 4,5 mm. Maar over een grotere haaknaald heeft het patroon het niet. Daardoor werd mijn haarstukje veel groter dan bedoeld, ik heb daarom de laatste toer niet gehaakt van het haakpatroon. Iemand die bekend is met dit patroon en weet wat ik niet goed heb begrepen?

Het hoofd in elkaar zetten

Omdat het haarstuk groter werd dan bedoeld heb ik besloten om gelijk het hoofd in elkaar te zetten. Straks knip ik het haar nog wat bij, maar dat doe ik pas als ik de Schotse hooglander helemaal in elkaar heb gezet. Ik ben benieuwd of het nog goed gaat komen. Ik ben nog niet echt tevreden over wat ik heb gehaakt.
Haken schotse hooglander hoofd

Het lichaam

Advertentie

Het lichaam wordt ook gehaakt met de lusjessteek. Hierbij had ik dus hetzelfde probleem als bij het haarstukje, mijn lichaam werd al snel te groot. Daardoor ben ik deze zelf maar gaan haken naar eigen inzicht. Het lichaam maakte ik niet groter dan 30 vasten.

Zo maakte ik het lichaam met 2 draden en haaknaald 4,5 mm:
Toer 1 t/m 5 hetzelfde als het haakpatroon
Toer 6-7 30 steken
Toer 8 (haak 1 lus in de volgende 3 steken, haak de volgende 2 samen) 6x (24)
Toer 9 24 steken
Toer 10 (haak 1 lus in de volgende 2 steken, haak de volgende 2 samen) 6x (18)
Toer 11 – 15 18 steken

Onderdelen aan elkaar maken

Op het lichaam maakte ik het hoofd vast en daarna maakte ik aan het lichaam de poten. Dat was nog een hele klus om deze op de juiste plaats te krijgen. Daarom alles eerst vast gemaakt met kopspelden.

Knippen

Het laatste wat moest gebeuren is het knippen van de haren. Dat vind ik erg spannend want dat maakt de hooglander mooi of niet mooi. Eerst knipte ik alle lusjes door, daarna begon ik rustig te knippen. Ik zorgde ervoor dat ik steeds kleine stukjes knipte zodat ik niet gelijk te veel afknipte.
Haken schotse hooglander lusjessteek loopstitch

Mijn ervaringen met het haakpatroon en het eindresultaat

Ja, wat moet ik zeggen. Ik vond het haakpatroon niet echt duidelijk, en dat komt eigenlijk alleen maar door het haarstukje en het lichaam in de lusjessteek. Misschien begreep ik het verkeerd qua hoe te haken en de gebruikte haaknaalden. Maar eerst haken met haaknaald 3mm en dan met twee draden weer met 3 mm dat lukte mij niet. Ik heb inmiddels al veel haakpatronen gehaakt en zoiets nog nooit gezien. Iemand die tips heeft, laat deze vooral achter bij de reacties. Hopelijk zijn de andere patronen in het boek wel wat duidelijker

Met het eindresultaat ben ik eigenlijk nog best tevreden. Alleen blijf ik de haren anders doen en steeds een beetje bijknippen :-).
Haken schotse hooglander koe haakpatroon

Advertentie

Haken schotse hooglander zijkant

Haken schotse hooglander Hilda Zoomigurumi9

Heb jij wel eens een haakpatroon gehaakt waar je niet helemaal uit kwam?

Gerelateerde artikelen

Haken #95: Spiraal onderzetter, gratis haakpatroon
Haken #94: Schattig konijntje Droppie (gratis haakpatroon)
Haken #93: Olifant Nina (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #92: Frans de feestbeer, gratis haakpatronen
Haken #91: Rat (haakpatroon Bobbi Eden)
Haken #90: Such simple sjaal (gratis haakpatroon)

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

5 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.