Haken #33: Hond Labrador Retriever Spike

Haken labrador spike MyKrissieDolls haakpatroon
Reclame

Haken labrador spike MyKrissieDolls haakpatroon
Vandaag laat ik het tweede hondje zien wat ik heb gemaakt uit het boek ‘mijn hondjes van sokkenwol’. Ik haakte dit keer een chocolade bruine labrador retriever Spike. Ik vertel je er alles over in dit artikel :-).

Het haakpatroon van Labrador Retriever Spike

Het haakpatroon van Spike komt uit het boek ‘Mijn hondjes van sokkenwol’ van Kristel Droog-Dekker (MyKrissieDolls). In het boek staan nog veel meer haakpatronen van honden, zie bijvoorbeeld mijn eerder gehaakte hondje Berner Sennen Balou. Dit boek kreeg ik van Sinterklaas, maar het is ook gewoon te koop bij de boekhandel ;-).

Wat heb ik gebruikt voor De chocolade bruine Labrador retriever:

 • Katoen garen: Yarn and colors, must-have Brunett, ik gebruikte ongeveer 95 gram
 • Katoen garen: Yarn and colors, must-have zwart, voor de neus
 • Katoen garen: Yarn and colors, must-have Salmon, ik gebruikte deze kleur voor de Tong
 • Katoen garen: Yarn and colors, must-have Denim, ik gebruikte deze voor de halsband
 • Rest grijs garen voor de voetzolen, merk onbekend
 • Voor de halsband gebruikte ik ook nog een hondenbedeltje en een ringetje
 • Haaknaald 2,25 mm
 • Vulling
 • Grind en sok
 • Veiligheidsogen, 12×9 mm (qua hoogte 2 mm te groot. Ik had geen andere ogen)
 • Stopnaald, knopspelden en steekmarkeerders

Beginnen met Spike

Toen ik Berner Sennen Balou haakte gebruikte ik in totaal ongeveer 106 gram. Nu had ik van sinterklaas ook katoengaren gehad. Zo had ik voor de chocolade labrador 2 bolletjes donker bruin, 2x 50 gram. Dit zou betekenen dat ik 6 gram te kort zou komen. Je werkt namelijk met één basis patroon, waar per hondje afwijkingen op zijn. De labrador heeft geen wangen, bles en buikvlek, zoals bij de Berner Sennen. Dus ik hoopte dat het genoeg garen was, de 100 gram.

Om een beter beeld te krijgen wat ik gebruik qua garen ben ik bij Spike begonnen met het garen wegen voordat ik iets haakte. Zo maakte ik eerste één been, arm en oor. Met must-have garen van wolplein gebruikte ik ongeveer 7 gram per arm, 8 gram per been en 8 gram per oor. Ik haak wel strak.
Haken hond labrador been arm oor

Hoofd

Advertentie

Na een been, arm en oor begon ik aan het hoofd en de neus. Deze waren met uitzondering van de kleuren hetzelfde als die van Berner Sennen hond Balou. Voor Spike haakte ik ook nog een tongetje. Ook hierna woog ik het overgebleven garen weer. Het gebruikte garen voor het hoofd was ongeveer 21 gram.
Haken hond labrador hoofd haakpatroon

Het lichaam

Omdat ik nog een rottweiler wil gaan haken uit het boek besloot ik eerst het lichaam met zwart van de rottweiler te haken. Zo weet ik hoeveel garen ik voor een lichaam gebruik. Ik kan namelijk de onderkant van het lichaam van Spike de Labrador altijd nog stiekem een andere kleur bruin geven.

Gelukkig kwam ik er achter door het lichaam van de rottweiler eerst te haken dat ik door zuinig te haken genoeg garen zou moeten hebben voor Spike (voor het lichaam gebruikte ik 23 gr). Ik was echt blij :-). Dus haakte ik het lichaam van Spike helemaal met de bruine kleur, zonder te hoeven smokkelen. Op de foto zie je een draadje in het midden, hiermee geef ik het midden aan. Straks met het hoofd vastmaken is dit een mooi ijkpunt.

Het lichaam vulde ik naast vulwol ook op met een sok met grint. Zo blijft het hondje straks makkelijker staan.
Haken hond labrador lichaam

De rest haken

Na het lichaam moest ik nog een arm, been en één oor. Op de benen maakte ik gelijk de voetzolen. Ook miste ik de staart nog. De staart was ongeveer 5 gram.
Haken hond labrador onderdelen

Labrador Spike in elkaar zetten

Het in elkaar zetten vind ik toch altijd wel het moeilijkste. Ik wil alles graag precies zo als het voorbeeld. Daarom stel ik het altijd een beetje uit. Bang dat het nog gaat mislukken. Herken je dat? Meestal zet ik alles met knopspelden in elkaar en dan slaap ik er een nachtje over :-).
Haken hond labrador in elkaar zetten

De finishing touch

Advertentie

Voor Balou de Berner Sennen maakte ik een sjaaltje voor Spike maakte ik een halsbandje. Aan de halsband maakte ik een ring met daaraan een honden bedeltje.
Haken hond labrador halsband

Het eindresultaat

Ook met Spike ben ik erg blij. Het blijft opletten met de patronen en vooral bij het in elkaar zetten. Stiekem ben ik best trots op Spike. Ik vind dat deze nog beter is gelukt dan Balou. Maar ik kan je alvast verklappen, binnenkort ga ik weer beginnen aan een nieuwe hondje :-).
Haken hond labrador Spike indresultaat

Welk hondenras zou jij al eerste gaan haken?

Advertentie

Gerelateerde artikelen:

Haken #32: wandhanger ijsbeer
Haken #31: Harold IJsbeer en Evi de Pinguïn
Haken #30: Hond Berner Sennen Balou
Haken #29: mijn tweede omslagdoek Granny steek sjaal
Haken #28: Kersthert Tobi
Haken #27: Mijn eerste omslagdoek, Duitse St. Jacobsschelp patroon
Haken #26: Konijntje Lilly
Haken #25: Mijn tweede sjaal, de confetti sjaal
Haken #24: Poesje Mauw

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

13 reacties

 1. Hey hey , een vraagje …. waar kan ik het patron vinden van de labrador en poes ?
  Ik ben nog maar een beginnende haakster en zou deze heel graag willen uitproberen 😉
  Ik vind ze zo mooi en lief .

  Ik heb zelf 7 poezels en 2 honden waaronder een labrador .

  Alvast een dikke mercie

 2. Oh wat een leukerd, zeg! Daar mag je zeker trots op zijn. Hij is zo goed gelukt! Ik vind het bedeltje ook een heel leuk detail 🙂

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.