Haken #67: Kraamcadeautje haken Ooievaar

Haken ooievaar kraamcadeautje baby haakpatroon
Reclame

Haken ooievaar kraamcadeautje baby haakpatroon
Vandaag vertel ik over een gehaakt kraamcadeautje dat ik laatst voor een vriendin haakte. Ik vertel over het (gratis) haakpatroon van de ooievaar, wat ik precies gebruikte en natuurlijk geef ik tips en deel mijn ervaringen.

Haakpatroon gehaakte ooievaar Isolde

Het patroon dat gebruikte voor mijn ooievaar komt uit het boek ‘Amigurumi’s in love’. Hieruit haakte ik eerder een ijsbeer en een pinguïn. Heb je dit boek niet dan staan er op internet genoeg andere gratis haakpatronen van een ooievaar, bijvoorbeeld deze gratis patronen: Ooievaar Special Delivery, Ooievaar Nanna The Stork en een kleine Ooievaar Onno.

Benodigdheden die ik gebruikte voor mijn ooievaar

 • Wit garen, royal van Zeeman. Ik gebruikte ongeveer 50 gram.
 • Zwart garen, royal van Zeeman.
 • Beige garen, royal van Zeeman.
 • Rood garen, medium van Hema.
 • Geel/oranje garen, medium van Action.
 • Haaknaald 3 mm, ik hou niet van gaten in mijn werk ;-). Dus neem ik vaak een veel te kleine haaknaald.
 • Veiligheidsogen maat 12×9 mm te koop bij Boekenvoordeel
 • Vulling
 • Nepwimpers
 • IJzerdraad voor de nek en poten
 • Stopnaald, schaar en steekmarkeerders

Aan de slag met het haken van de ooievaar Isolde

Hieronder vind je opmerkingen en tips voor het haken van Ooievaar Isolde uit het boek ‘Amigurumi’s in love’. Maak je gebruik van een van de gratis haakpatronen, dan kun je vast ook wel iets met de tips die ik geef :-).

Het hoofd en snavel
Het haakpatroon van de ooievaar begint bij het hoofd. De manier van haken is vrij standaard, vasten in een ring. Dus makkelijk te haken. De ogen maak je gelijk vast met de nepwimpers. Deze kocht ik op AliExpress. Met een beetje alleslijm maakte ik ze vast tussen de ogen en het hoofd. Ik liet daarna alles even drogen voordat ik verder haakte.

Advertentie

Na de ogen maak je het hoofd af en volgt de nek. In de nek doe je chenilledraden of ijzerdraad. Ik werk graag met ijzerdraad. Deze stak ik door de nek en een stukje door het hoofd. Ik koos voor 3 stukken. Deze knipte ik niet af. Deze wil ik later in het lichaam steken. Door het ijzerdraad blijft het hoofd straks staan. De snavel maakte het hoofd af :-).
haken ooievaar hoofd snavel

Het lichaam
Het lichaam haken was makkelijk. Het was wel apart dat het kontje niet gelijk aan het lichaam werd gehaakt. Eerst haak je het lichaam, dan het kontje en dan naai je ze met garen en een stopnaald aan elkaar. Één voordeel, niet zoveel minderen ;-).
haken ooievaar kraamcadeau baby

Poten
De laarsjes maakte ik anders. Na de eerste volgens patroon te hebben gemaakt (rechts op de foto) vond ik deze niet zo mooi. Als eerste voegde ik een extra toer toe bij de zool, toer 5 deed ik gewoon nog met licht bruin. Daarna voegde ik een toer toe met rood met 30 vasten. Na toer 8 deed ik een stuk dik papier in de schoen om de zool steviger te maken en recht te houden.

De bovenkant van de laars vond ik ook niet zo mooi. Daarom voegde ik op het laatst ook nog wat toeren toe. Zo krijg de bovenkant van de laars een omslag.

Toer 17: Haak 2 v in de 4e, 7e en 11e v (16)
Toer 18, 19, 20: 16 v
Toer 19: Haak 2 v in de 8e en 16e v (18)
Toer 20: 18 v
haken ooievaar Amigurumi in love_

Vleugels
De manier van het haken van de vleugels had ik nog nooit gedaan. Toen ik aan het haken was, dacht ik soms echt, waar gaat dit naar toe. Maar gelukkig kwam het goed :-). De vleugels zijn makkelijker te haken dan je denkt en het effect vind ik erg mooi.
haken vleugels haakpatroon ooievaar

Advertentie

Het in elkaar zetten van de ooievaar
Het in elkaar zetten ging eigenlijk best makkelijk. Als eerste stak ik de nek met de ijzerdraden in het lichaam en maakte deze verder vast met een stopnaald en garen. Daarna maakte ik de benen en de vleugels vast. Door de benen met ijzerdraad kon de ooievaar verrassend goed zitten. Erg stevig :-). De veren komen ook zo mooi uit.
haken ooievaar vleugels mooi veren

Het eindresultaat van de gehaakte Ooievaar

Het haakpatroon vond ik fijn haken. Ik miste wel wat foto’s ter verduidelijking. Toch ging het maken van de ooievaar goed. Ik was wel een beetje bang of ik de ooievaar goed kon laten zitten en dat is gelukt :-). Binnenkort ga ik er denk ik nog eentje maken… ben stiekem verliefd op de ooievaar. En als ik deze weggeef als cadeautje bij een kraamvisite dan heb ik er geen meer ;-).

Let op: door de kleine onderdelen en ijzerdraad is deze gehaakte ooievaar natuurlijk niet geschikt om echt aan kinderen te geven, maar alleen geschikt als decoratie op de kinderkamer bijvoorbeeld.
haken ooievaar Amigurumi in love eindresultaat

Heb jij wel eens iets gehaakt voor een geboorte?

Gerelateerde artikelen:

Haken #66: Liggende beer (gratis haakpatroon)
Haken #65: Gehaakte boodschappentas (Gratis haakpatroon Kruidvat)
Haken #64: Marty, het partymonster
Haken #63: Schattige baby muis (Gratis haakpatroon)
Haken #62: Feestbeest van Kruidvat (gratis haakpatroon)
Haken #61: Koala Anna (gratis haakpatroon)
Haken #60: Schattig beertje (gratis patroon)
Haken #59: Feestvarken, uit een boek van DenDennis

Meer artikelen over haken, klik hier >

Advertentie

© Nobody ELSe

9 reacties

 1. Wauw wat heb jij echt heel leuk gedaan. Zo mooi zie ik nergens. Echt geweldig werk maakt jij.
  Geboorte is zeker leuk om te geven. Haken ben jij echt handig in.

 2. Wat een onwijs leuk idee voor een kraamcadeau! Hij ziet er zo leuk uit <3 Echt heel mooi gedaan! En ook een leuke verrassing voor kersverse moeders en vaders.

 3. Ook weer erg leuk, en iets gehaakt voor een geboorte, hahaha ja zeker wel, dekentjes dan vooral en met name. En ooit een sprei voor een ledikantje, dat was een start…

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.