Haken #64: Marty, het partymonster

Haken Marty partymonster Amigurimi monster 2 boek
Reclame

Haken Marty partymonster Amigurimi monster 2 boek
Vandaag laat ik mijn eerste monster zien dat ik haakte uit het boek ‘Amigurumi monsters 2’. Dit boek kreeg ik zomaar cadeau van mijn vriend. Super lief toch? In dit artikel vertel ik alles over mijn gehaakte monster Marty zoals wat ik gebruikte, mijn ervaringen met het patroon en geef ik tips.

Het haakpatroon van Marty, het partymonster

Het haakpatroon van Marty, het partymonster staat in het boek ‘Amigurumi monsters 2’. In het boek staan verschillende monsters, van makkelijk tot moeilijk. Marty was makkelijk, dus een goede keuze voor mijn eerste monster.

Spullen die ik heb gebruikt voor Marty

Zoals je misschien gewend bent van mij haak ik graag met garen van de Zeeman. Het liefst Royal of Promo. Toen ik zag dat er weer Promo garen in de aanbieding was, was ik snel gekocht. Toen ik thuis kwam, zag ik opeens dat deze Promo bollen van dikker garen waren. Voor mij geen probleem, maar let hier op :-).

 • Licht groen, Promo garen, zeeman (300 gr, 390 m), de dikke variant. Ik gebruikte ongeveer 150 gr
 • Licht roze, Promo garen, zeeman (300 gr, 390 m), de dikke variant
 • Donker groen, Promo garen, zeeman (300 gr, 390 m), de dikke variant
 • Wit garen, Julia garen, Zeeman. Deze gebruikte ik voor de ogen, hoorns en de tanden
 • Restje medium garen voor de vlekken op de feesthoed
 • Haaknaald 4 mm
 • Haaknaald 3,5 mm voor de onderkant van de ballon
 • Haaknaald 3 mm (voor de vlekken op de feesthoed)
 • Stokje voor ballon
 • Lijm om het stokje vast te maken aan de ballon
 • Veiligheidsogen maat 12 mm (eigenlijk net iets te klein)
 • Vulling
 • Stopnaald, schaar en steekmarkeerders

Aan de slag met haken van Marty

Het hoofd, lijfje en de ogen

Het patroon begint bij het oog. En gelijk had ik een dilemma… omdat ik het patroon haak met haaknaald 4 mm in plaats van 3,5 mm, zou mijn oog groter moeten zijn dan 12 mm zoals in het boek staat aangegeven. Maar nu heb ik dus een paar ogen in maat 12 mm of veel groter, 15 mm. Ik koos toch voor 12 mm. Dit omdat 15 mm gelijk wel heel groot is en omdat ik strak haak hoop ik dat het verschil van 0,5 mm in haaknaald niet zo’n groot verschil is. Maar ja, we zien pas later of het een goede keuze is.

Het lichaam haken is erg makkelijk. Ik koos trouwens voor licht groen in plaats van oranje voor het lichaam. Dit vond ik leuker. Zoals het patroon beloofde, is het tot nu toe niet moeilijk :-). Hopelijk wordt het nog iets… het hoofd lijkt nu nog nergens op ;-). Het touwtje op de foto is een markering voor de toer waarin de mond komt.

Advertentie

Tip: haak je net zoals ik best een grote knuffel. Koop dan om de knuffel op te vullen een kussen bij de Action. Een stuk goedkopere vulling dan bij hobbywinkels.
Haken monster Amigurumi hoofd

Andere onderdelen lichaam

Na het lichaam kwamen alle losse onderdelen. De mond, tanden, oren, hoorns, armen, poten en staart waren makkelijk te haken :-). Wel veel werk.

Sommige onderdelen worden met een kleinere haaknaald gemaakt, maar ik haakte eigenwijs alles met haaknaald 4 mm.
Haken partymonster Marty amigurumi onderdelen

Feesthoed

Toen ik Marty voor het eerst zag vond ik de feesthoed zo raar op zijn hoofd zitten. Net alsof deze ermee vergroeid was. Dus ik besloot het hoedje anders te haken. Ik koos voor een extra rand. Ik haakte de feesthoed helemaal volgens het haakpatroon, maar ik bedacht nog wat toeren erbij voor een rand. Hieronder vind je de toeren die ik erbij heb gehaakt.
Toer 15: haak 2v in elke 7e v (40)
Toer 16, 17 en 18: haak 40 v (40)
Toer 19: haak elke 7e en 8e v samen (35)
De vlekken haakte ik met gewoon restje medium garen en haaknaald 3 mm.
Haken monster Marty feesthoed

Ballon

De ballon maakte ik volgens het haakpatroon, ook de laatste toeren deed ik met een 0,5 mm kleinere haaknaald, 3,5 mm. Het stokje maakte ik vast met alleslijm. Als finish touch maakte ik nog met een stukje garen een strikje voor aan de ballon.
Haken monster Marty ballon

Het in elkaar zetten van Marty

Het in elkaar zetten van amigurumi (knuffels) vind ik eigenlijk het minst leuk om te doen. Ook bij Marty zag ik er best tegenop. Alle onderdelen moeten natuurlijk op de juiste plaats vastgezet worden.

Advertentie

Bij Marty begon ik met alle onderdelen eerst vast te zetten met knopspelden. Zo heb ik de benen een paar keer moeten verplaatsen zodat Marty goed kon blijven staan. Nadat alles goed zat met knopspelden ben ik de onderdelen gaan vastmaken met een stopnaald en garen. Door het dikkere garen ging het vastmaken eigenlijk best makkelijk. Alles was goed te zien :-).

De ballon maakte ik eerst vast met een paar steken aan het lichaam. Daarna deed ik er nog een beetje alleslijm op en drukte de arm er tegenaan.

Het eindresultaat Marty het partymonster

Marty is mijn eerste monster uit het boek en ik ga zeker nog meer monsters haken. Met Marty ben ik wel blij. Kijk perfect is hij niet, zeker ook de te kleine ogen vind ik wel jammer. Maar het is handwerk en niet alle monster zijn hetzelfde ;-).
Haken haakpatroon Marty partymonster Amigurimi monster 2 boek

Ben jij bang voor monsters ;-)?

Advertentie

Gerelateerde artikelen:

Haken #63: Schattige baby muis (Gratis haakpatroon)
Haken #62: Feestbeest van Kruidvat (gratis haakpatroon)
Haken #61: Koala Anna (gratis haakpatroon)
Haken #60: Schattig beertje (gratis patroon)
Haken #59: Feestvarken, uit een boek van DenDennis
Haken #58: Bourgondisch sjaaltje, cadeau voor mijn moeder
Haken #57: Slingeraap, uit een boek van Dendennis

Meer artikelen over haken, klik hier >

Advertentie

In dit artikel staan links, dit zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

8 reacties

 1. Wat is ie super geworden!
  Ik heb het boekje ook, maar het lijken me zo’n moeilijke patronen dat ik er nog niet aan begonnen ben. Ging voor mijn neefje eentje maken, een kleine rode met veel tanden.

  1. ja, dat dacht ik in het begin ook! Daarom ben ik met een makkelijk patroon begonnen :-). Ik gebruik ook grover garen, zijn de steken makkelijker te zien.

 2. Het is altijd wel feest om hier te kijken. Wat is dit heel mooi gemaakt. Wat kun jij goed. Ik wou ik ook kon. Geen geduld meer. Je zult niet vervelen in toestanden.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.