Reclame

Haken #68: Meneer Oranje (DIY Fluffies haakpatroon)

Haken Amigurumi monsters boek meneer oranje
Reclame

Haken Amigurumi monsters boek meneer oranje Nou ja, oranje… ik maakte meneer Oranje, licht roze ;-). In dit artikel vertel ik over meneer Oranje, wat ik gebruikte, mijn ervaringen (pfff, het was niet altijd even makkelijk) en deel tips.

Het haakpatroon van Meneer Oranje

Het haakpatroon van Meneer Oranje staat in het boek ‘Amigurumi monsters 2’. In het boek staan verschillende monsters, van makkelijk tot moeilijk. Meneer Oranje is mijn tweede monster uit het boek wat ik haakte, Marty het partymonster was mijn eerst monster.

Meneer Oranje koos ik als tweede monster omdat deze net iets moeilijker is dan Marty. Het derde monster wat ik wil gaan haken is nog moeilijker dus leek mij meneer Oranje een mooie tussenstap.

Spullen die ik heb gebruikt voor Meneer Oranje

Advertentie

Zoals je misschien gewend bent van mij, haak ik graag met garen van de Zeeman. Het liefst Royal of Promo. Toen ik zag dat er weer Promo garen in de aanbieding was, heb ik deze snel gekocht. Toen ik thuis kwam, zag ik opeens dat deze Promo bollen van dikker garen waren. Voor mij geen probleem, maar let hier op :-).

 • Licht roze, Promo garen, zeeman (300 gr, 390 m), de dikke variant. Ik gebruikte ongeveer 135 gr
 • Roze, Promo garen, zeeman (300 gr, 390 m), de dikke variant
 • Wit garen, Julia garen, Zeeman. Deze gebruikte ik voor de ogen, hoorns en de tanden
 • Haaknaald 4 mm
 • Veiligheidsogen ovaal maat 15×11 mm
 • Vulling
 • IJzerdraadje voor in de staart
 • Stopnaald, schaar , knopspelden en steekmarkeerders

Aan de slag met haken van meneer Oranje

Het hoofd, lijfje, benen en de tand

Het patroon begint bij het hoofd en lijfje. Het hoofd, lijfje en benen worden aan één stuk gehaakt. Bij het haken van het lijfje maak je gelijk een gat voor de mond. Dit alles leek me best lastig. De meeste amigurumi (knuffels) hebben haakpatronen met losse onderdelen. Met goede moed ging ik aan de slag.

Gat van de mond
Het haken van het begin van het lichaam was makkelijk. Daarna volgde het gat van de mond. In de toer waarin het gat voor de mond werd gemaakt, komt een rij losse. Deze heb ik gehaakt met haaknaald 5 mm in plaats van haaknaald 4 mm. Ik weet van mijzelf dat ik namelijk strak haak. Na het gat van de mond, komen weer een paar makkelijk toeren met alleen vasten.

De mond maken
De mond haken was best lastig, soms kon ik er moeilijk bij. Na het haken van de mond moest ik de mond op een bepaalde manier vouwen. Dit vond ik lastig, moeilijk te zien of de mond goed zat. Zeker ook omdat het lijf nog niet is opgevuld. Na de mond haakte ik het lichaam weer verder.

Benen
De benen zitten gelijk aan het lichaam. In het boek staat het goed uitgelegd. Toch vind ik het lastig haken. Gelukkig is het wel gelukt, maar helemaal gelijk zijn ze niet.

Advertentie

Het complete lijfje was best veel werk en soms erg lastig. Vooral de mond en ook de benen zijn niet helemaal zoals het voorbeeld. Mijn schuld hoor ;-). Ik ben benieuwd naar het eindresultaat, hopelijk komt het nog goed. Nu lijkt meneer Oranje nog nergens op.
Haken monster meneer oranje haakpatroon

Losse onderdelen

De losse onderdelen haken ging goed. De hoorns, armen, nagels en buik waren zo klaar. De nagels zijn wel heel klein. Gelukkig gebruik ik dikker garen en één voor mij grote haaknaald.
Haken monster meneer oranje losse onderdelen

De staart

Als laatste maakte ik de staart. Ik haakte de staart zoals in het boek omschreven maar in plaats van geen vulling zoals in het boek staat aangegeven, koos ik voor een ijzerdraad in de staart. Dit heb ik zelf bedacht. Hiermee hoop ik dat straks meneer oranje kan blijven staan. Nu zonder staart lukt dat in ieder geval niet.
Haken monster meneer oranje staart ijzerdraad

Het in elkaar zetten van meneer Oranje

Als eerste maakte ik de nagels vast aan de armen. De buik, armen en hoorntjes maakte ik eerst vast met knopspelden. Toen alles goed zat, zette ik de onderdelen aan het lichaam vast met draad en een stopnaald. Als laatste maakte ik de staart vast. Ik ben echt super blij met het ijzerdraad wat ik in de staart deed. Meneer Oranje staat nu heel stevig :-).
Haken monster meneer oranje staan

Het eindresultaat

Het maken van meneer Oranje heeft mij best wat moeite gekost. Vooral de mond en de benen vond ik wel lastig. Gelukkig was het niet voor niks, ik ben erg blij met meneer Oranje… nou ja, meneer Licht roze ;-).
Haken monster meneer oranje eindresultaat

Heb jij wel eens een amigurumi (knuffel) gehaakt waaraan het hoofd, lichaam en benen aan elkaar zaten?

Advertentie

Gerelateerde artikelen:

Haken #67: Kraamcadeautje haken Ooievaar
Haken #66: Liggende beer (gratis haakpatroon)
Haken #65: Gehaakte boodschappentas (Gratis haakpatroon Kruidvat)
Haken #64: Marty, het partymonster
Haken #63: Schattige baby muis (Gratis haakpatroon)
Haken #62: Feestbeest van Kruidvat (gratis haakpatroon)
Haken #61: Koala Anna (gratis haakpatroon)
Haken #60: Schattig beertje (gratis patroon)

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

Reclame

7 reacties

  1. Wow, wat leuk! Bedankt voor je reactie. Super leuk!. Ja, het is inderdaad het roze zusje geworden :-). Heerlijk haakpatroon om te haken.

 1. Ja, en ik vind het fijner dan alle poten en armen aan te naaien. Het gaat sneller en is mooier qua afwerking.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.