Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek

Haken eerste sjaal beginner granietsteek
Reclame

Haken eerste sjaal beginner granietsteek
De herfst komt er weer aan, tijd om mijn eerste sjaal te haken. Ik koos ervoor om een sjaal voor mijn vriend te haken. Ik vond een filmpje met uitleg hoe je een stoere mannensjaal haakte. Deze sjaal leek me ideaal om al eerste sjaal te haken. Het is namelijk maar één soort steek, de granietsteek.

Het haakpatroon

Op youtube vond ik een uitleg hoe je een sjaal maakt met de granietsteek, mannelijke sjaal met de granietsteek . Omdat het voor mij nog niet gelijk helemaal duidelijk was keek ik van Wendy Rademaker ook een filmpje over de granietsteek. En toen viel het kwartje ;-).

Wat heb ik gebruikt voor mijn eerste gehaakte sjaal

Voor mijn sjaal kocht ik 4 bollen garen Royal van Zeeman (100 gr – 241 m) in de kleur Army groen. Ik gebruikte uiteindelijk 2 hele bollen voor een sjaal met de lengte van 1,5 meter en 47 losse breed. Ik zette de losse op met haaknaald 5,5, de volgende rijen deed ik met haaknaald 5.

De eerste toeren

De eerste toeren heb ik stap voor stap gedaan zoals in het eerste youtube filmpje. Alleen heb ik mijn sjaal iets breder gemaakt. Ik begon met 47 lossen.

Advertentie

In het begin moest ik echt goed kijken, maar na een paar toeren kreeg ik het door :-).
Haken beginner sjaal patroon opzetten

Na één avondje haken heb ik nog maar een klein stukje sjaal… dat wordt meer werk dan gedacht. Gelukkig haakt het wel lekker ontspannend en het belangrijkste het is nog geen winter ;-).
Haken beginner sjaal patroon eerste rijen

Na vele uren haken

Na twee avondjes had ik al een heel stuk gehaakt. Ik kwam er alleen wel achter dat ik elke laatste vaste van elke toer niet hetzelfde had gehaakt… en dat werd zo duidelijk gezegd in het filmpje. Maar werd toch niet gelijk duidelijk voor mij waar ik precies moest insteken. Daardoor is de sjaal denk ik niet helemaal recht maar een beetje golvend aan de onderkant en bovenkant. De laatste toeren doe ik nu heel bewust hetzelfde insteken.

Voor uithalen heb ik niet gekozen want ik was al best ver en de rest van de sjaal vond ik wel goed. Je ziet het als je de sjaal draagt toch niet. En een eerste sjaal hoeft niet perfect te zijn, toch :-)? Oefening baart kunst.
Haken beginner sjaal patroon granietsteek

Na dit alles had ik de slag te pakken en ging de sjaal gelukkig heel netjes recht. Omdat ik dacht al een heel eindje te zijn, heb ik een andere sjaal gepakt en gemeten hoeveel ik nog moest… oh nee, ik was nog maar op de helft… dit gaat lang duren.
Haken beginner sjaal patroon detail granietsteek

Het eindresultaat

Na vele uren haken was mijn vriend helemaal tevreden. Uiteindelijk is de sjaal één kleur groen, dat wilde mijn vriend graag. De lengte is 1,5 meter. Dit vond hij de perfecte maat :-).

Advertentie

Het haken van de granietsteek was leuk om te doen. Het patroon wat ontstaat vond ik erg mooi en strak. Zeker geschikt voor een mannen sjaal. Het patroon heb ik best netjes gehaakt, helaas aan het begin wel wat foutjes gemaakt met de laatste steek, maar ach, het is mijn eerste sjaal en als je hem omhebt zie je er niks van. Na deze sjaal ga ik zeker nog een andere sjaal haken, dit keer voor mijzelf :-).
Haken beginner sjaal patroon eindresultaat

Wat haak je liever een sjaal of beestjes?

Gerelateerde artikelen:

Haken #22: Vlaggetjes slinger incl. gratis patroon
Haken #21: Diverse haakpakketjes uit Nederlandse winkels
Haken #20: Paardje Piem nr2, het sprookjespaard
Haken #19: Neil de Narwal en Wendy de walvis
Haken #18: Zeemeermin
Haken #17: Buideltasje/cadeautasje

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

10 reacties

  1. Wie had dat gedacht, knap gedaan, zo mooi regelmatig gehaakt , wat zal je vriend blij zijn, Handmade with love, die dragen het fijnst.

  2. De sjaal is echt mooi geworden, daar mag je terecht trots op zijn, zeker als dit pas je eerste is (wat er echt niet aan te zien is!). Die granietsteek is wel mooi, moet ik onthouden en ook een keer uitproberen.
    Ik ben al benieuwd welke sjaal je voor jezelf gaat maken 🙂

  3. Ik haak nooit. Er wordt voor mij gehaakt.?. Deze sjaal is erg mooi, zo gelijkmatig gehaakt.??.
    Hopelijk duurt het nog even om deze te dragen, maar wanneer het weer koud wordt zal je vriend er veel plezier van hebben!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.