Reclame

Haken #25: Mijn tweede sjaal, de confetti sjaal

Confetti sjaal haken gratis haakpatroon
Reclame

Confetti sjaal haken gratis haakpatroon
Zoals je misschien wel weet haak ik eigenlijk alleen maar amigurumi (beestjes), voor de herfst en winter haakte ik voor mijn vriend al een sjaal met de granietsteek, maar natuurlijk wilde ik zelf ook een eigen gemaakte sjaal. Op een Facebookgroep vol met ervaren haaksters vroeg ik om een makkelijk en leuk haakpatroon van een sjaal. Ik kreeg de tip “de confetti sjaal” van Wendy’s Home Collection. Vandaag vertel ik over hoe het ging met mijn eigen tweede gehaakte sjaal :-).

Gratis haakpatroon “De confetti sjaal”

Het haakpatroon van de sjaal kun je gratis aanvragen op de site van Wendy. Je vult je emailadres in en vervolgens krijg je een link in je mail om het patroon te downloaden. Dat werkt erg handig.

Wat gebruikte ik voor mijn eerste sjaal

Omdat ik niet gelijk heel duur garen wilde kopen kocht ik bij Zeeman 5 bollen Royal (100 gr – 241 m) in de kleur okergeel. Ik gebruikte uiteindelijk 2 hele bollen en 2/3 van een derde bol (ik heb me niet helemaal aan het patroon gehouden, zie verder in artikel). De bollen kosten € 0,99 per stuk. Voor het haken gebruikte ik haaknaald 5,5 mm.

De eerste opzet

Advertentie

Ik kreeg de tip om niet te strak te beginnen en om niet te beginnen met een rij losse maar de stokjes hakend op te zetten (toer 1 en 2 samen). Omdat ik dit ook nog nooit had gedaan keek ik eerst een paar filmpjes op youtube. Het filmpje van Wendy Rademaker vond ik het meest duidelijk, klik hier voor het filmpje “Al hakend stokjes opzetten met markeerders – Foundation row double crochet”.

Toch vond ik het lastig om te zien waar precies in te steken, toen ik wat stokjes had gemaakt zag ik dat mijn rij toeren iets anders was. Maar wat was anders? Op de site van “een mooi gebaar” vond ik een duidelijke foto en toen zag ik het :-).

Dit waren mijn eerste stokjes. Daarna nog wel een paar keer iets uit moeten halen maar het ging steeds beter.
Confetti sjaal haken hakend stokjes opzetten uitleg

Toer 2, het patroon met dubbele stokjes

Op YouTube zocht ik weer even een filmpje op voor dubbelde stokjes. Deze heb ik nog niet veel gehaakt. Met goede moed begon ik aan toer 2 en het ging eigenlijk veel makkelijker dan gedacht, maar ja, je weet pas aan het einde of je geen fout hebt gemaakt…
Confetti sjaal haken toer 1 t
Zo fijn het klopte in één keer.

TIP: ik kreeg van de maker van dit patroon de tip om bij elke 50 steken een steekmarkeerder te doen. Dan weet je of het klopt en hoef je niet steeds alles te tellen.
Confetti sjaal haken dubbele stokjes

Toer 3, alleen stokjes

Advertentie

En toen dacht ik, zo dat wordt een makkelijke toer… en ik had het mis. Eerste deed ik de stokjes in elke steek (v tje). Dit werd erg rommelig (misschien waren mijn dubbele stokjes te los?). Ik heb daarom de stokjes in de boogjes gedaan. 2 stokjes bij de brede driehoek en 1 stokje bij de smalle driehoek (punt). Dit kwam ook precies uit met de steken die ik moest hebben.
Confetti sjaal haken stokjes

Toer 4, 5, en 6

Toer 4 ging eigenlijk nog helemaal goed ook het aantal steken. Helaas kwam toer 5, alles geteld, 1 steek te kort, nagelopen niks kunnen vinden… uit frustratie toch gewoon aan toer 6 begonnen. Maar toch geen vrede mee… dus toer 6 uitgehaald en maar zoeken wat ik fout deed. Ik kwam tot de conclusie dat ik in toer 5 aan het einde één stokje was vergeten. Daarna ging het goed met toer 6. Stiekem ontdekte ik later nog wel een fout in toer 4, maar die ga ik gewoon negeren… let it go… altijd lastig (later zag ik het niet meer gelukkig).
Confetti sjaal haken toer 1 t/m 6

Eerste keer herhalen toer 1 t/m 6, stokjes en dubbele stokjes

Ik moet eerlijk zijn maar toen ik voor de eerste keer begon aan het herhalen was ik eigenlijk wel een beetje klaar met het patroon. Steeds dat tellen, kijken naar fouten en hopen op geen fout. Toch doorgegaan want ik was al zo’n eind.

Na toer 3 ging het haken eigenlijk wel weer lekker en ontspannend. Ik begrijp nu ook beter wat ik doe en zie de herhaling.
Confetti sjaal haken toer 1 t/m 12

Tweede keer herhalen toer 1 t/m 6, stokjes en dubbele stokjes

En daar gingen we nog een keer. Ik merkte al snel dat mijn sjaal al behoorlijk breed werd. Ik maakte toer 1 t/m 6 nog een keertje maar besloot niet om nog een derde keer toer 1 t/m 6 opnieuw te haken. Het haken ging nu wel lekker ontspannend :-).
Confetti sjaal haken toer 1 t/m 18

De rand

Advertentie

Omdat ik zag dat de twee korte en een lange kant niet een even brede rand hadden heb ik eerst aan die zijden een rij vasten gemaakt.

En toen kwam de twijfel, wel of geen rand? Zo ja, welke kleur? Nu lang twijfelen heb ik gekozen voor een rand volgens patroon en koos ik voor dezelfde kleur.
Confetti sjaal haken rand

Eindresultaat

Mijn sjaal is niet helemaal geworden zoals het patroon, toch ben ik er erg blij mee. Het heeft me in het begin bloed, zweet en tranen gekost maar het was het waard :-).

Mijn sjaal is uiteindelijk 24 cm breed en 250 cm lang. Dat is erg lang. Ik kan de sjaal nu 3x om mijn nek slaan. Lekker warm voor de winter. Ik heb het aantal steken in de breedte aangehouden van het patroon, maar door andere keuze van garen werd hij zo lang. Maar dat is geen probleem. Ik ben er blij mee :-).
Confetti sjaal haken eindresultaat

Welk DIY/haak project heeft jouw bloed, zweet en tranen gekost?

Gerelateerde artikelen:

Haken #24: Poesje Mauw
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek
Haken #22: Vlaggetjes slinger incl. gratis patroon
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek
Haken #21: Diverse haakpakketjes uit Nederlandse winkels
Haken #20: Paardje Piem nr2, het sprookjespaard
Haken #19: Neil de Narwal en Wendy de walvis
Haken #18: Zeemeermin

Advertentie

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

Reclame

7 reacties

  1. mooi geworden, aan de hand van jouw blog maak ik m nu ook nog eens. maar als ik zo naar je foto kijk heb je het patroon toch 3x gedaan ipv 2x..hoe dan ook, hij is prachtig!

  2. Zo te horen heb je inderdaad flink zitten zwoegen op deze sjaal, maar het resultaat is dan ook wel echt heel erg mooi. Wat een mooi patroon en die kleur staat je prachtig!

  3. Je sjaal ziet er heel goed uit. Mooie kleurkeuze & patroon. Lijkt mij inderdaad helemaal niet gemakkelijk. Ik weet niet of ik het zo had volgehouden als jij. Ik haak ook vooral amigurumi, als ik soms een foutje maak (een steek te veel of te weinig) dan minder of meerder ik gewoon de volgende ronde. Bij een knuffel valt dat toch niet zo op. 🙂

  4. Je sjaal is prachtig geworden, heel mooie kleur ook! En net doordat ie wat anders is, is ie helemaal van jou!
    Ik heb meest gezwoegd op mijn aangepaste versie van Poesje Mauw, met dubbele katoendraad… Kreeg er zelfs eelt van op mijn vingers!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.