Haken #89: Pica Pau Robin Eenhoorn

Haken eenhoorn robin picapau Yan haakpatroon
Reclame

Haken eenhoorn robin picapau Yan haakpatroon
Robin de Eenhoorn is alweer het derde dier dat ik haakte uit het boek ‘Pica Pau, maak 20 kleurrijke armigurumidiertjes’. In dit artikel vertel ik alles over het haken van deze eenhoorn.

Het haakpatroon van Robin de eenhoorn

Het haakpatroon van Robin de eenhoorn komt uit het boek: Animal friends of PicaPau. Alle dieren in het boek zijn bedacht door Yan Schenkel. Ik werkte met een engelse versie maar er is ook een Nederlandstalig boek :-), ‘Pica Pau, Maak 20 kleurrijke amigurumidiertjes’. Al eerder haakte ik krokodil René Yacara en Marcia Alpaca. De krokodil had qua moeilijkheid 1 ster (makkelijk). Marcia Alpaca had 3 sterren (moeilijk). Ook Robin Eenhoorn heeft 3 sterren (moeilijk).

Benodigdheden voor mijn gehaakte eenhoorn

 • Wit garen, Saskia van Wibra. Ik gebruikte ongeveer 52 gram. Let op: ik haak zelf graag strak.
 • Restjes garen voor de hoorn en vleugels
 • Restjes garen voor de manen en staart
 • Rest garen voor de hoeven
 • Haaknaald 3 mm
 • Veiligheidsogen maat 9×12 mm (Boekenvoordeel)
 • Vulling
 • Stopnaald, schaar, knopspelden en steekmarkeerders
 • Optioneel: haaknaald 3,5 en 4 mm

Voor je begint met haken van de eenhoorn

Let op: In plaats van gewone vasten in een ring, is deze eenhoorn gehaakt met gekruiste vasten. Op internet vond ik een Nederlandstalig en een engelstalige uitleg. Het was eigenlijk veel makkelijker dan ik dacht. Al zie ik na meerdere projecten zo gehaakt te hebben nog wel wat verschillen met mijn gehaakte dieren en die in het boek.

Hoofd haken van de eenhoorn

Het patroon begint bij het haken van het hoofd. Dit zijn gewoon vasten in een ring. Prima te haken.

Advertentie

Tip: kom je bij de toer waarin straks de ogen komen, doe dan een stukje garen tussen die toeren. Zo kun je deze toeren straks makkelijk terugvinden.
Haken eenhoorn haakpatroon hoofd

Lichaam

Het lichaam van de eenhoorn wordt op dezelfde manier gehaakt als bij de Alpaca die ik eerder haakte. Aan het lichaam worden gelijk de benen mee gehaakt. Dit vind ik niet zo makkelijk, dus het was weer goed opletten.

Het haakpatroon begint bij de nek met een ketting van lossen, deze haakte ik in plaats van met haaknaald 3 mm met haaknaald 4 mm. Dit omdat ik strak haak. De nek was makkelijk te haken. Bij de rug was het wel weer even goed opletten, zodat ik op de juiste plek meerderde. De lossen van de rug haakte ik ook met een grotere haaknaald namelijk 3,5 mm.

Bij de benen aangekomen
De benen zijn het moeilijkste deel van het lichaam. Als eerste verdeelde ik het lichaam zoals aangeven in het patroon. Ik zocht het midden van de kont en vanaf daar ging ik vasten tellen, de juiste aantallen zoals in het patroon staat aangegeven voor de benen en tussenstukken (buik). Deze markeerde ik met steekmarkeerders zo kon ik zien of de benen op de juiste plaats zaten ten opzichten van elkaar.

Toen ik tevreden was, begon ik met haken van het eerste been. Alles haakte ik weer met haaknaald 3 mm, behalve de losse ketting daarvoor gebruikte ik haaknaald 4 mm. Dit omdat ik strak haak. Vooral de eerste toer is niet zo makkelijk te haken van elk been, maar het gaat bij elk been makkelijker.

Let op bij de kleurwissel van wit naar geel (in mijn geval beige). Probeer deze aan de binnenkant van de benen te doen. Dan zie je deze kleurwissel niet. Ik moest hiervoor net iets eerder wisselen van kleur in toer 11, in plaats van bij toer 11 naar toer 12.

Advertentie

Na alle benen wordt de buik gehaakt. Dit zijn rijen van vasten. Bij de alpaca in hetzelfde haakboek maakte ik de benen en buik op dezelfde manier, daarbij stonden ook hele duidelijke foto’s. Mocht je de manier van dichtmaken van de buik niet helemaal door hebben, kijk vooral bij de foto’s van de Alpaca in het boek :-). Kijk niet naar het aantal steken deze is wel anders, maar de techniek is hetzelfde.
Haken eenhoorn benen aan elkaar haken

Losse onderdelen

Als laatste haakte ik de wangen, hoorn, oren en vleugels. De wangen, hoorn en oren waren makkelijk te haken. De vleugels waren iets lastiger. Dit komt vooral doordat het best een gepriegel is.
Haken eenhoorn hoorn vleugels oren

Tijd om de eenhoorn al een beetje in elkaar te zetten
Als eerste maakte ik de wangen vast aan het hoofd. Daarna maakte ik het hoofd vast op het lichaam. Dit is namelijk straks handig met de manen en staart. Zo kan ik goed zien of de lengte van de manen en staart goed is. De oren, hoorn en vleugels maakte ik nog niet vast.

Manen en staart

Het haken van de manen en staart gingen goed. Erg makkelijk. Het vastmaken aan het lichaam en hoofd vond ik wel iets lastiger. De staart heeft een krul en in het begin bleef deze niet mooi zitten. Bij de manen haakte ik wat extra toeren (bij mij 3). Mijn manen kwamen niet tot aan de nek.
Haken eenhoorn robin pica pau hoofd

Haken eenhoorn picapau haakpatroon

De laatste onderdelen vastmaken

Als laatste maakte ik de hoorn, oren en vleugels vast. Eerst zette ik deze onderdelen vast met knopspelden en daarna maakte ik ze vast met garen en stopnaald. Ik koos er niet voor om een anker op de rug te maken. Dit vind ikzelf niet zo leuk.

Het eindresultaat van Robin Eenhoorn

Advertentie

Door de manen en staart vond ik het haakpatroon best lastig. Deze vond ik best moeilijk netjes vast te zetten. De benen waren dit keer iets minder moeilijk omdat ik deze manier van haken ook heb gedaan bij de alpaca die ik eerder haakte uit het boek.

Met het eindresultaat ben ik redelijk tevreden. Alle losse onderdelen zitten niet zo mooi vast als ik zou willen. Toch ben ik blij met mijn eenhoorn.
Haken eenhoorn robin picapau patroon eindresultaat

Mer welk knutselproject was jij last niet zo tevreden?

Gerelateerde artikelen

Haken #88: Connie de Koala, gratis eigen haakpatroon
Haken #87: Tippentop monster Timothy
Haken #86: Chihuahua Diva (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #85: Vosje Victor (patroon MyKrissieDolls)
Haken #84: Kerstballen (gratis eigen gemaakt patroon)
Haken #83: Pica Pau Marcia Alpaca
Haken #82: Jos de IJsBeer, gratis eigen haakpatroon
Haken #81: Kangoeroe Bella (Haakpatroon MyKrissieDolls)

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

7 reacties

 1. Oeh, dit is misschien wel mijn favoriete gehaakte knuffel van jou tot nu toe. Wat een leukerd zeg! Ik weet zeker dat mijn nichtje – die gek is op eenhoorns – deze ook geweldig zou vinden.

 2. Oh ja, Wendy legt het altijd zo goed uit en simpel en snel! Ik ben bezig met haarbanden voor de oren op de fiets, misschien kan ik er eens eentje rond haken ipv de twisted, want het is echt heel simpel ja die gekruiste vasten, hahaha

  Overigens, prachtig weer, deze eenhoorn, dit is echt een parel weer!

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.