Haken #60: Schattig beertje (gratis patroon)

Haken beertje gratis haakpatroon uitleg
Reclame

Haken beertje gratis haakpatroon uitleg
Toen ik dit gratis haakpatroon van dit beertje op Pinterest zag, was ik gelijk verliefd. Ik printte het patroon en ging gelijk aan de slag. Vandaag vertel ik over het haakpatroon, mijn ervaringen en wat ik heb gebuikt.

Het haakpatroon van de beer

Het gratis haakpatroon van deze beer kwam ik tegen op Pinterest. Via Pinterest kwam ik op de blog van Annalisa die het haakpatroon bedacht, Tutoral: How to make an amigurumi bear. Het patroon oogt makkelijk ondanks dat het Engelstalig is.

Wat ik heb gebruikt voor mijn gehaakte beer:

  • Wit acrylgaren, Zeeman Royal, ik gebruikte ongeveer 49 gram
  • Blauw en donker blauw acrylgaren, voor de sjaal
  • Restje zwart katoengaren voor de mond en neus
  • Haaknaald 3 mm voor de beer
  • Haaknaald 4 mm voor de sjaal
  • Veiligheidsoogjes, 8 mm
  • Stopnaald, knopspelden, steekmarkeerders, schaar

Hoofd en oren

Het patroon begon bij het hoofd. Het is een makkelijk patroon dus het haken ging goed. Bij toer 26 ben ik gestopt en heb de neus en mond gemaakt. Daarna plaatste ik de ogen, zodat de neus precies in het midden zit.
Haken beertje gratis patroon hoofd

Benen en lichaam

Als eerste maakte ik het eerste been, gevolgd door het tweede been. Na het tweede been maakte ik volgens patroon de benen aan elkaar. Dit vind ik altijd wel lastig, maar het was erg goed uitgelegd en lukte gelijk. Na toer 10 maakte ik het tussenstuk tussen de benen dicht. Dit werd niet genoemd in het patroon. De rest van het lichaam haken ging voorspoedig.
Haken beertje haakpatroon lichaam

Armen

Advertentie

De armen waren ook zo gehaakt. Let alleen wel op bij toer 11, alleen minderen in de eerste steek, niet in allemaal. Aantal steken aan het einde bij de toer klopt :-).
Haken beertje armen

De sjaal

Jippie, een sjaal…. altijd moet die een paar keer overnieuw, ik heb een haat-liefdes verhouding met sjaaltjes. Zelf zo’n kleintje ;-).

De sjaal haakte ik met een grotere haaknaald, 4 mm. In het patroon gebruiken ze ook een grotere naald. Eerst meerder je en dan blijf je het aantal steken aanhouden, tenminste dat denk ik, want er staat niks bij die toeren qua steken. Ik hield aan 3 losse (telt als stokje) en 7 stokjes. Ik gebruikte wel een manier om grote gaten door de 3 losse te voorkomen. Ik gebruikte deze techniek die ik vond op youtube: stokjes haken, hoe kan je het eerste stokje mooi haken.

In het patroon wordt aangeven dat je de draad niet af hoeft te knippen bij een kleurwissel maar na 2 toeren deze weer op te pakken. Ik vond dit niet mooi, dus ik heb steeds mijn draad geknipt en weggewerkt. Wat een werk, maar het was het waard.

Mijn sjaal was na een paar mislukte pogingen eindelijk af. Niet perfect maar tevreden.
Haken beer sjaal

In elkaar zetten

Het in elkaar zetten van de losse onderdelen ging goed. Het hoofd vastzetten is in het begin wat lastiger maar goed te doen.
Haken beertje in elkaar zetten stopnaald

Het eindresultaat gehaakte beer

Advertentie

Het gratis patroon vond ik duidelijk (helaas wel met een paar foutjes), ondanks dat het in het engels was. Het beertje haakt lekker weg. Mijn beertje is nu ongeveer 15 cm. Ik vond het beertje echt super schattig geworden. Het patroon is denk ik ook super leuk om met twee draden te gelijk te haken, dan wordt het echt een grote knuffel. Iets voor in de toekomst, het patroon ga ik goed bewaren.
Haken beertje gratis haakpatroon eindresultaat

Gerelateerde artikelen:

Haken #59: Feestvarken, uit een boek van DenDennis
Haken #58: Bourgondisch sjaaltje, cadeau voor mijn moeder
Haken #57: Slingeraap, uit een boek van Dendennis
Haken #56: Kerstbal hert cupcake
Haken #55: Eenhoorn kerstbal
Haken #54: Schattige kleine pinguïn (gratis haakpatroon)
Haken #53: Sint en piet haken (gratis haakpatroon)
Haken #52: Monty de Eland (boek zoomigurumi 7)

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

11 reacties

  1. Hallo, ik ben op zoek naar ideetjes om doopsuiker bij te hangen zoals dit beertje… hoe lang heeft u aan 1 beertje gewerkt? Heeft u nog andere suggesties of voorbeelden?

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.