Handlettering #8: Kaarten handletteren voor beginners (gratis printable)

Handletteren voor beginners kaarten maken action
Reclame

Handletteren voor beginners kaarten maken action
In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je kaarten kan maken met behulp van handletteren. Deze uitleg is geschikt voor beginners en bevat een gratis printable met voorbeeldkaarten. Daarnaast werk ik met budget producten van Action.

Uitleg handlettering kaarten voor beginners

Stap 1: Gratis printable printen met voorbeeldkaarten
Als je gaat starten met handletteren is het makkelijk om te beginnen met natekenen of overtrekken van voorbeelden.

Om het makkelijk te maken heb ik hiervoor al een gratis printable met 4 voorbeeldkaarten gemaakt. Deze kaarten kun je overtrekken. Omdat het het mooiste is als je het geprinte voorbeeld natuurlijk niet door je werk heen ziet, heb ik de woorden licht op de kaart staan. Elke printer is anders daarom heb ik twee versies, eentje heel licht en eentje iets donkerder. Je kunt zelf het beste kijken welke je het meest fijn vind werken. De printable print ik op iets dikker papier en snij de kaarten netjes uit het papier.

Gratis printable met voorbeeldkaarten licht
Gratis printable met voorbeeldkaarten donker
handletteren kaarten uitleg gratis prinatble

Advertentie

Stap 2: Handletteren
Nu komt het handletteren. Hiervoor gebruik ik 2 soorten schrijfwaren, fineliners en metallic penseelstiften (Metallic Brush pens). Deze komen beide van de Action (merk Avec), dus gewoon lekker budget, ideaal om te beginnen met handletteren. Van dezelfde soort Brush pennen (2019, andere kleuren) maakte ik al eens een filmpje: Kaarten maken met Action penseelstiften.
handletteren beginneres benodigdheden schrijfwaren Action
Als eerste werkte ik met de penseelstiften. Deze gebruikte ik bij de grote woorden op de voorbeeldkaarten. Zoals je ziet zijn de letters niet overal even breed. Je zult zien dat als je de letters naar beneden schrijft met de stift de lijnen breder zijn, ga je omhoog of naar rechts dan worden de lijnen weer smaller.

Door met je penseelstiften geleidelijk zachter of harder te drukken op de punt, schrijf je breder of smaller. Oefen dit eerst even op een apart vel papier, zodat je wat meer gevoel krijgt met hoe hard je moet drukken. En mocht het nu niet gelijk goed lukken? Dan print je toch nog gewoon een keer de voorbeeldkaarten uit :-). Door te oefenen zul je merken dat het steeds vloeiender en makkelijker gaat.
uitleg gratis praintble kaart maken
Met een zwarte fineliner ging ik over de kleinere smallere letters, in mijn geval ‘Hiep hiep’.
handlettering voor beginners gratis uitleg

Stap 3: De kaart verder versieren en afmaken
Een kaartje alleen met woorden vind ik niet zo leuk. Daarom versier ik mijn kaartje na het handletteren nog extra. Bij deze kaart koos ik ervoor om met een zwarte fineliner een kader om de kaart te tekenen. Binnen het kader tekende ik met de fineliner nog een slinger met vlaggetjes en confetti. Met de blauwe penseelstift maakte ik ook confetti maar dan in de vorm van bolletjes.

Als laatste plakte ik de kaart op een blanco blauwe kaart, maat A6. Ook van Action.
kaart handletteren uitleg action penseelstiften fineliners

Meer inspiratie voorbeeldkaarten handletteren

Natuurlijk heb ik ook de andere 3 voorbeeldkaarten gemaakt. Hiermee wil ik laten zien dat je op verschillende manieren de kaart helemaal naar eigen wens kan maken met gebruik van verschillende materialen.

Kaart Proficiat met snijmallen
Met een zwarte fineliner maakte ik een kader alleen aan de onderkant van de kaart. De bovenkant van de kaart versierde ik met ballonnen. Deze maakte ik met mijn Love2Craft, snijmallen en gekleurd papier. Deze snijmallen komen uit de set van de auto: Kaarten maken #73:  Nieuwe snijmallen Action Love2Craft (Maart 2021).
handlettering kaarten maken oefenen gratis uitleg printable

Advertentie

Kaart Bedankt met stempels
Bij deze kaart versierde ik de achtergrond nog met hartjes die ik maakte met verschillende kleuren brushpennen. De stippellijn maakte ik met een zwarte fineliner. Op de voorgrond zie je afbeeldingen van dieren. Dit zijn stempels (merk MFT) ingekleurd met Twinmarkers (Action).
uitleg en tips oefenen handletteren

Kaart Heel veel succes met kant-en-klare afbeeldingen
Met een zwarte fineliner maakte ik een kader om de kaart. De kaart versierde ik verder met kant-en-klare afbeeldingen van klavertjes vier, bloemen en planten. Deze komen allemaal uit een papierblok van DecoTime (Action).
oefen handletteren kaarten maken uitleg

Heb jij op deze manier al eens kaarten gemaakt?

Gerelateerde artikelen:

Handlettering #7: Je eigen kaarten handletteren & tekenen
Handlettering #6: Kaarten handletteren met penseelstiften en fineliners
Handlettering #5: Cadeaulabels maken op zwart papier
Handlettering #4: Poster met songtekst
Handlettering #3: Oefenen op wenskaarten
Handlettering #2: Oefenen met poster met tekst
Handlettering #1: Laat ik het ook eens proberen

De penseelstiften in dit artikel heb ik gekregen

© Nobody ELSe

8 reacties

  1. Wauw, en bedankt voor de handige printable! Zo leuk zeg. En neen, ik heb dus nog geen kaarten gemaakt waar de boodschap zo centraal komt te staan.

    Ik vind ze allemaal leuk en super. En ga er zeker ook eens mee aan de slag. Het is eens wat anders … en toch zo mooi 🙂

  2. Ik ben heel blij met deze oplossing om toch mooie woorden te schrijven. Ik ben geen held in schoonschrift pppfff…
    De verdere afwerking heb je ook weer knap gedaan.
    Dank je wel Els,

  3. Wat een tof idee, die printables om over te trekken! Prachtig zijn de letters en de kaarten zijn ook echt heel erg mooi geworden. Vooral die met het kuikentje vind ik geweldig.

  4. Dit is zó geweldig, dank voor het delen. Ik was met handletteren gestopt omdat ik de letters niet goed kon krijgen. Maar overtrekken kan ik wel!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.