Handlettering #1: Laat ik het ook eens proberen

handlettering beginnen oefenen starten handletterenHandlettering is al een tijdje populair. Ik wilde het ook echt een keertje proberen, maar hoe begin je? Ik was dan ook enorm blij toen er op mijn werk een beginners workshop handlettering werd georganiseerd. In dit artikel deel ik mijn eerste stappen op het gebied van Handlettering.


Wat is handettering?
Bij handettering teken je verschillende woorden. Je schrijft de woorden niet, het is dus geen kalligrafie. Je tekent ze echt, daardoor kun je al tekenend je eigen compositie maken van verschillende soorten letters. Ook worden er vaak echte tekeningen aan de woorden toegevoegd, denk aan baniertjes, krulletjes en kadertjes.

Wat heb je nodig als je start met handletteren?
Het fijne van handletteren is dat je er eigenlijk bijna niks voor moet aanschaffen. Met een potlood, gum, zwarte fineliner, liniaal en papier kun je al aan de slag 🙂

De handlettering cursus

Op een avond na het werk kwam Karlijn van der Wier een korte cursus geven van 2,5 uur over handlettering. Het begon met een korte uitleg over verschillende lettertypes, schreefloos, schrijfletter en sierletters. Daarna ging ik aan de slag om zelf wat letters te tekenen en uit te proberen. Pfff, dat was nog best lastig om dit een beetje netjes te doen zo los uit de hand.
handlettering letters oefenen

Daarna werden in het kort tips gegevens waar je op kunt letten en werden er handvatten gegeven om te beginnen met een poster met een eigen gekozen zin/quote. Ik koos voor de zin “niet perfect is ook goed”. Want ja, perfect zou het niet worden de eerste keer ;-). Eerst zette ik met potlood mijn compositie op papier en deze heb ik met een witte gelpen overgetrokken. Helaas was er niet veel tijd om deze verder uit te werken. Dit is mijn poster geworden:
Poster maken handlettering

Hup! Oefenen!

De cursus was een fijn opstapje om verder te oefenen. Ik had nu fijne aanknopingspunten hoe te beginnen en waar op te letten. Om me nog meer te verdiepen kocht ik het boek “Handettering, doe je zo!” van Karin Luttenberg. Ik vond het fijn om alles zo nog eens rustig na te lezen en te oefenen. Wat oefenen was zeker nodig ;-).

Ik koos weer een korte quote uit om mee te oefenen “Don’t be afraid to be great”. Zo begon ik vooraan in het boek en werkte ik ook hier weer wat woorden uit in verschillende soorten lettertypes. Vooral de sierletters vind ik nog erg lastig.
handletteren letters tekenen moeilijk
Ook oefende ik wat bannertjes met tekst erin. Dit vond ik erg leuk om te doen. Ik werkte hier trouwens met een blauwe fineliner om mijn zwarte fineliner te bewaren voor de uiteindelijke poster ;-).
handlettering banners maken
Tijd om mijn tweede poster te gaan maken. Met potlood zette ik mijn eerste opzet op een gewoon A4 papier. Daarna heb ik met mijn zwarte fineliner de potloodlijnen overgetrokken. Wat vind je van mijn tweede poster? Ik vind deze al veel beter, maar ik moet nog veel oefenen.
handlettering poster met quote

Doe jij al aan handletteren of lijkt het je helemaal niks? Als je tips voor mij hebt hoor ik het natuurlijk ook graag :-).

© Nobody ELSe

Tags: , , , , ,

32 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ilse Verhoeven schreef:

  ahaaaaaaa de eerste die handlettering komt toevoegen! Goed gedaan voor de eerste keer!

 2. Ben er zelf ook mee bezig en vind het super leuk om te doen! Mooie creaties heb je gemaakt!

 3. Morgaine schreef:

  Echt zoveel hobby’s en dingen die jij uitprobeert, respect hoor, ik heb ooit aan calligraphy gedaan, sterker nog heb alles nog liggen behalve de pennen die ervoor gebruikt worden, ooit had ik een hele set, maar goed dat is ergens verloren gegaan. Maar het ‘lesboekje’ en vellen met lijnen om onder perkament te leggen om recht te schrijven zijn er nog.

  Ik heb het zelfs in mijn handschrift opgenomen zo hier en daar als ik gewoon met een fineliner schrijf of balpen, hahaha Dit ziet er wel heel gaaf uit, maar ik blijf nog even haken en wie weet vind ik wel weer wat creativiteit terug om te gaan schilderen.

  X

 4. Leuk he? Ik doe al een tijdje aan handlettering, maar ik ben nog steeds aan het oefenen. Elise en ik hebben ook mini workshops gegeven op het CreaWeekend afgelopen dagen. Erg leuk! De handlettering producten vlogen de toonbank over, zo populair is het nu 🙂

 5. Esmee schreef:

  Echt supermooi!! Het lijkt me wel heel veel tijd kosten.. maar dat is misschien ook juist goed, hihi. Onthaasten en ontspannen!!

 6. Michelle schreef:

  Super leuk! Sinds ik met een Bullet Journal ben begonnen, zit ik er ook aan te denken om mijn letter kunsten te verbeteren want eh tja, dat is nog al te best.

 7. Lisette schreef:

  Wat super leuk en vooral dat je er niet zoveel nodig voor hebt!

 8. Sheila @ beineffable.com schreef:

  Ik vind ze erg goed gelukt! Ik vond het ook een leuk om er zo mee aan de slag te gaan. En gewoon blijven oefenen. Daar komt het gewoon op neer eigenlijk.

 9. Renate schreef:

  Ik vind je eerste pogingen al heel goed gelukt! Ik hou ook altijd heel erg van alles wat met kunst en creativiteit te maken heeft, maar handlettering heeft mij heel lang nog niet zo geboeid tot ik het voor een artikel wel “moest” doen om de perfecte foto te creëren. Sindsdien vind ik het best wel leuk en wil ik ook meer gaan oefenen!

 10. Sherry schreef:

  Wat leuk het is een hele happening nu handlettering.

 11. mamisdehortop schreef:

  Ik doe er nog niet aan maar ik zou het best willen leren. Om mij heen zie ik dat er verschillende mensen mee bezig zijn. Het lijkt me heel leuk. Maar ik momenteel te veel hobby’s die tijd vragen.

 12. Dat ziet er al heel goed uit! Ik vind handletteren heerlijk om te doen. Heb het boek handlettering doe je zo (en laatst cadeau gegeven in een winactie), maar je vind ook erg veel inspiratie op internet en instagram.

 13. carolien schreef:

  Wauw echt mooi! Heb het zelf wel een keer geprobeerd maar dit is voor mij niet weggelegd. Ben veel te perfect daarin, en wil dan een heel schilderij kunnen maken, haha. Niet realistisch dus heb maar voorgenomen om het niet meer te doen.

 14. M.Th. schreef:

  Ik vind je poster heel aardig gelukt, hoor. Het doet me denken aan mijn schooltijd. In de kantlijn in mijn schriften en in mijn agenda zat ik vaak te experimenteren met letters, poppetjes en versieringen.

 15. Leonie schreef:

  Leuk dat je er ook mee bent begonnen! En het ziet er mooi uit!

 16. Bianca Ronday schreef:

  Sinds een tijdje doe ik ook aan handletteren, erg leuk. Vandaag twinmarkers gekocht bij de action, die schijnen hier heel handig bij te zijn.

 17. Leuk om te zien. Zie het vaker voorbij komen, altijd mooi om te zien. Zelf ben ik er niet zo van, denk dat ik er te ongeduldig voor ben.

 18. Niet perfect is ook goed vind ik heel mooi gevonden. Gaaf dat je dit doet, erg creatief weer.

 19. dirk1heidi schreef:

  Wat super leuk is dat. Echt een ideetje om zelf eens te proberen.

 20. jeapiebel schreef:

  Dit is zeker handig dan kan je het ook gebruiken als onderwerp van de head van de blog.

 21. Denise schreef:

  Wow voor de eerste keer doe je het heel goed en heel mooi! Zelf doe ik niet aan handlettering. Vroeger wel eens gedaan, maar het is niks voor mij. Vind het niet leuk, haha.

 22. Vlijtig Liesje schreef:

  Nee, ik doe er niet aan, maar ik zie het wel op steeds meer plekken verschijnen. En het ziet er vaak wel heel mooi uit. Maar ik ken mijn beperkingen….

 23. Jenn schreef:

  Superleuk! Ik heb het boek gekregen voor mijn verjaardag 🙂

 24. Kim schreef:

  Ze zien er beiden al erg mooi uit hoor! Zelf zit ik er ook aan te denken het boek aan te schaffen, maar ik weet niet of ik het veel ga doen.. haha

 25. Cindy schreef:

  Leuk! Echt iets voor jou. Mijn collega doet het ook.

 26. Yolanda schreef:

  Ik doe nog niet aan handletteren, maar lijkt mij ook erg leuk om te doen. Ik vind jou eerste posters al erg goed gelukt!

 27. Connie schreef:

  Alweer een nieuwe techniek! Erg creatief. Na een workshop van een paar uur ziet het er erg mooi uit. Succes verder.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top