Kaarten maken #95: Kerstkaarten maken met een jaartal

Kerstkaarten maken uitleg met jaartal inspiratie
Reclame

Kerstkaarten maken uitleg met jaartal inspiratie
In dit artikel laat ik met verschillende knutselspullen zien hoe je een kerstkaart met jaartal kan maken. Van heel makkelijk tot een uitgebreide kaart. Natuurlijk vertel ik bij elke kerstkaart hoe ik deze heb gemaakt en wat ik heb gebruikt.

Kerstkaarten maken met een jaartal

Kerstkaarten met een jaartal had ik nog nooit gemaakt. Meestal maak ik kaarten zonder jaartal, want als ik er overhou kan ik deze een jaar later nog gebruiken. Maar dit jaar besloot ik het anders te doen. Ik maakte verschillende kaarten met daarop het jaartal 2022. Hieronder vind je per kaart een uitleg hoe ik deze heb gemaakt, maar als eerste leg ik uit hoe ik mijn jaartallen heb gemaakt en wat de alternatieven zijn.

Het jaartal maken
Op de volgende kerstkaarten zie allemaal het jaartal 2022 staan. Deze maakte ik met mijn snij- en embossingmachine Love2Craft en snijmallen van Action. Deze cijfers zijn ongeveer 2,5 cm groot.

Het kan zijn dat je niet zo’n machine of mallen hebt, dan kun je op andere manieren de cijfers maken. Een andere makkelijke manier is dan om het jaartal een paar keer uit te printen en uit te knippen. Je zou de cijfers ook zelf kunnen tekenen op papier of je kunt werken met stempels met cijfers. Kijk even wat je in huis hebt :-).

Kaart 1 gemaakt met washi tape

Advertentie

Benodigdheden:

 • Blanco kaart, 10×15 cm (Action)
 • Gekleurd papier, ik koos lichtblauw.
 • Wit papier
 • Washi tape, die ik gebruik heb, ik al langer in huis en komt van Action
 • Foam tape
 • Pritt
 • Schaar, stanleymes, snijmat en liniaal
 • Label met ‘Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’. Dit label kun je gratis downloaden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor de feestdagen.

Bij deze kerstkaart begon ik met een blauwe kaart, daarop plakte ik lichtblauw papier net iets kleiner dan de kaart. Zo zie je nog een randje van de blauwe kaart. Op het lichtblauwe papier plakte ik met Pritt wit papier, iets kleiner dan het licht blauwe papier. Daarop plakte ik vier rijen met washi tape. Het jaartal plakte ik met foam tape op de kaart. Als laatste voegde ik nog het label toe met de tekst: ‘Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar’.
Kerstkaarten zelf maken action washi tape snijmallen

Kaart 2 gemaakt met washi tape

Benodigdheden:

 • Gekleurd papier voor de basis van de kaart te maken, ongeveer 21x15cm (Action). Dit is een halve A4.
 • Gekleurd papier voor de vierkantjes en cijfers
 • Wit papier
 • Washi tape. Die ik gebruik, heb ik al langer in huis en komt van Action
 • Pritt
 • Schaar, stanleymes, snijmat en liniaal

De basis van deze kaart is een vel papier van 21×15 cm. Dit papier heb ik door de helft gevouwen. Dan is de kaart nog 21×7,5 cm. Uit wit papier sneed ik een rechthoek net iets kleiner dan de kaart. Daarop plakte ik 5 rijen met washi tape. Met pritt maakte ik de witte rechthoek met washi tape vast op de kaart. Daar bovenop plakte ik 4 vierkantjes van blauw papier. Als laatste maakte ik de kaart af door de cijfers op de vierkanten te plakken.
Kerstkaarten langwerpig jaartal washi tape

Kaart 3 gemaakt met kant-en-klare afbeeldingen

Benodigdheden:

 • Blanco kaart, 10×15 cm (Action)
 • Gekleurd papier voor de lucht. Ik gebruikte lichtblauw.
 • Wit papier voor de cijfers
 • Kant-en-klare afbeeldingen uit een papierblok. Ik gebruik afbeeldingen uit een papierblok voor wenskaarten maken van DecoTime (2020)
 • Pritt
 • Foam tape
 • Schaar
 • Label met ‘Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’. Dit label kun je gratis downloaden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor de feestdagen.

Op een blanco kaart van Action plakte ik lichtblauw papier net iets kleiner dan de kaart. Daar bovenop plakte ik met pritt en foam tape de kerstbomen, sneeuwpop, cadeautje, vogels en sneeuwvlokjes. Met foam tape plakte ik het jaartal op de kaart. Ik maakte de kaart af met een label met de tekst ‘Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar’.
Kerstkaarten knutselen Decotime action 2021

Kaart 4 gemaakt met kant-en-klare afbeeldingen

Advertentie

Benodigdheden:

 • Blanco kaart, 10×15 cm (Action)
 • Wit papier voor de cijfers
 • Kant-en-klare afbeeldingen uit een papierblok. Ik gebruik afbeeldingen uit een papierblok voor wenskaarten maken van DecoTime (2020)
 • Pritt
 • Foam tape
 • Schaar

Op een blanco kaart van Action plakte ik een kant-en-klare achtergrond uit een papierblok van DecoTime. De cijfers maakte ik met foam tape vast op de kaart. De kaart versierde ik verder met losse afbeeldingen van dezelfde pagina uit het papierblok als de kant-en-klare achtergrond.
Kerstkaarten met decotime papier action

Kaart 5 gemaakt met stempels

Benodigdheden:

 • Blanco kaart, 13×13 cm (Action)
 • Wit papier
 • Gekleurd papier voor de cijfers
 • Stempels, ik gebruik clear stamps van het werk Hello Bluebird, maar je kunt ook andere stempels gebruiken.
 • Twinmarkers
 • Watervaste inkt
 • Pritt
 • Schaar, stanleymes, snijmat en liniaal
 • Foam tape
 • Label met ‘Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’. Dit label kun je gratis downloaden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor de feestdagen.

De basis van deze kaart is een blauwe vierkante kaart. Daaruit sneed ik 4 vierkanten. Achter de vierkanten plakte ik met Pritt wit papier. Op de witte vlakjes stempelde ik sneeuwvlokjes en kerstverlichting. Deze kleurde ik in met Twinmarkers. In het midden van de vierkantjes plaatste ik het jaartal. Met foam tape plakte ik de pinguïns op de kaart. Deze pinguïns heb ik ook ingekleurd met Twinmarkers. Als laatste voegde ik een label toe met ‘Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar’.
Kerstkaarten maken inspiratie knutselen Action

Kaart 6 gemaakt met stempels

Benodigdheden:

 • Gekleurd papier voor de basis kaart te maken, ongeveer 21x15cm (Action). Dit is een halve A4.
 • Wit papier
 • Gekleurd papier voor de ondergrond, ik gebruik lichtblauw en lichtgroen (ook Action).
 • Stempels, ik gebruik clear stamps van het werk Hello Bluebird, maar je kunt ook andere stempels gebruiken.
 • Twinmarkers
 • Watervaste inkt
 • Pritt
 • Schaar, stanleymes, snijmat en liniaal
 • Foam tape
 • Label met ‘Fijne feestdagen’. Dit label kun je gratis downloaden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor de feestdagen.

De basis van deze kaart is een vel papier van 21×15 cm. Dit papier heb ik door de helft gevouwen. De kaart wordt dan 21×7,5 cm. Op de kaart plakte ik een stuk wit papier net iets kleiner dan de kaart. Daar bovenop plakte ik een lichtblauw en groen stukje papier. Met foam tape plakte ik de cijfers en de sneeuwpopjes op de kaart. De sneeuwpopjes stempelde ik eerst op wit papier, kleurde ik in met Twinmarkers en knipte ik daarna netjes uit. Als laatste plakte ik met Pritt het label ‘Fijne feestdagen’ op de kaart.
Kerstkaarten met jaartal inspiratie stempels papier

Kaart 7 gemaakt met stempels

Advertentie

Benodigdheden:

 • Blanco kaart, 10×15 cm (Action)
 • Wit papier
 • Gekleurd papier voor de ondergrond en cijfers, ik gebruik lichtgroen en lichtblauw (ook Action).
 • Stempels, ik gebruik clear stamps van het werk Hello Bluebird, maar je kunt ook andere stempels gebruiken.
 • Twinmarkers
 • Watervaste inkt
 • Pritt
 • Schaar, stanleymes, snijmat en liniaal
 • Foam tape
 • Lintje
 • Label met Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar’. Dit label kun je gratis downloaden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor de feestdagen.

Zoals je merkt ben ik toch wel erg fan van clear stamps. Ik werk hier zo graag mee. Als eerste plakte ik een witte ondergrond op de kraftkaart. Daarop plakte ik lichtgroen papier als een soort van gras. De cijfers plakte ik onder elkaar met Pritt op de kaart. Naast de cijfer plakte ik met foam tape de sneeuwpopjes. Deze sneeuwpopjes heb ik gestempeld met watervaste inkt op wit papier en ingekleurd met Twinmarkers. Naast de sneeuwpopjes maakte ik een lintje vast met daarop het label ‘Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar’.
Zelf Kerstkaarten maken 2021-2022

Wil je meer dingen zelf maken voor kerst?

In dit overzicht vind je al mijn kerst DIY artikelen :-).
Overzicht kerst artikelen op blog

Gerelateerde artikelen:

Kaarten maken #94: Verschillende soorten kerstkaarten maken, inclusief uitleg
Kaarten maken #93: Action Kerstkaarten maken met luxe papierblok DecoTime 2021
Kaarten maken #92: Action DecoTime DIY 3D-stansblokken kerst voor wenskaarten maken
Kaarten maken #91: Uitleg simpele toverkaart maken
Kaarten maken #90: Nieuwe A6 snijmallen Action (Okt 2021)
Kaarten maken #89: Zig zag kaart maken (incl. Gratis printable)
Kaarten maken #88: Kaart maken met cadeautje/snoepjes, uitleg & inspiratie

Meer artikelen over kaarten maken, klik hier >

© Nobody ELSe

17 reacties

 1. Wat een leuke kaarten maak jij zeg met de spulletjes van de action. Naar aanleiding van jouw kaarten met 2022 erop ben ik er ook een aantal gaan maken. Ik was hier echt niet opgekomen dus heel erg bedankt hiervoor! Ik ben sinds kort jouw website tegengekomen en ik wil je even zeggen dat je super getalenteerd bent. Ik snuffel hier graag rond!

 2. zo jammer dat de cijfers niet meer bij de Action liggen. Ik vind je ideeën superleuk, maar ben al in 4 vestigingen geweest en kan ze helaas nergens vinden.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.