Kaarten maken #184: Onze eigen trouwkaart ontwerpen

Kaarten maken Trouwkaart ontwerpen inspiratie
Reclame

Eind mei zijn mijn man en ik getrouwd. Voor onze trouwdag maakte ik natuurlijk onze eigen trouwkaart. In dit artikel neem ik je mee hoe ik onze kaart heb gemaakt en welke tussenfases er zijn geweest.

Eigen trouwkaart maken, spannend

Voor ons huwelijk een kaart maken vond ik eigenlijk wel heel spannend. Bang dat het niet mooi genoeg zou zijn, niet origineel enzovoorts. Daardoor duurde het wel even voor ik ging beginnen aan het ontwerp.

Fineliner-art, lijntekening

Al even zat ik met het idee om een lijntekening te maken. De inspiratie haalde ik uit het tekenboek ‘Fijne lijntjes’. Voor een review van dit tekenboek zie het artikel: Tekenen #30: Tekenboek ‘Fijne lijntjes’, fineliner-kunstwerk.

Maar het moest natuurlijk persoonlijker. Ik besloot een tekening te maken met elementen die symbool stonden onze trouwdag.

In plaats van een rond kader koos ik een kader in de vorm van een hart, een beetje cliché mag wel :-). Deze vulde ik met de trouwlocatie, Paleis het Raadhuis Tilburg. Deze zie je rechtsboven op de tekening. Linksboven is de feestzaal. Deze zaal was op een manege, vandaar ook het paard. De auto was onze trouwauto, een Volkswagen Kever. Op de voorgrond maakte ik een tekening van ons samen.

Advertentie

Deze tekening maakte ik in de app Procreate op mijn iPad met een Apple Pencil. Ik gebruikte het standaard penseel, round brush, 3 px. Meer informatie over digitaal tekenen vind je in dit artikel: Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate).
Trouwkaart maken uitleg zelf maken tekenen

Versie 2: Stippen
Maar ik was nog niet klaar. Misschien was werken met stippen om extra diepte te krijgen een goed idee. Dit wilde ik dan ook uitproberen om juist uit te sluiten of te gebruiken. Na het maken van de stippen besloot ik dat dit het niet was.
Trouwkaart maken tips teksten voorbeelden inspiratie

Versie 3, definitief: Meer zwart
Toch vond ik de balans tussen wit en zwart nog niet in evenwicht. Dus besloot ik nog wat extra onderdelen zwart in te kleuren. Dit vond ik een goed idee. De basis tekening van de kaart was af.
een eigen Trouwkaart maken tekening

Kaart verder ontwerpen

Met alleen een tekening waren we er natuurlijk nog niet. Er moest nu nog een kaart gemaakt worden. Mijn toen nog vriend en ik waren er snel uit dat we een kaart wilden met goudfolie. In het programma Adobe InDesign maakte ik de kaart verder op. Ik koos voor een groene aquarel achtergrond als contrast tegenover de gouden lijntekening. De kaart lieten wij drukken bij Drukwerkdeal met als extra optie de gouden laag. Dit kostten ons een rib uit ons lijf, maar he, je trouwt maar één keer.

Klacht Drukwerkdeal… tegenvaller
Elke kaart kostte ons bijna € 5 euro per stuk. Na het versturen kregen we van onze gasten heel vaak de opmerking dat onze trouwkaart erg krom trok. Hierover een klacht ingediend bij drukwerkdeal. Helaas niet naar behoren geholpen. Zij hadden dit vaker gehoord en gaven het verschil in vochtig weer de schuld. Eerlijk, als ik bijna € 5,- per kaart besteed, mag ik toch op zijn minst een rechte kaart verwachten? Of een duidelijke waarschuwing dat de kaart erg krom kan trekken.

Het aanbod was (uit coulance) € 50,- korting op onze order of alle kaarten terugsturen en aankoop bedrag terug ontvangen. Helaas was dit niet mogelijk, want ze wisten dat we alle kaarten al hadden verstuurd. Al met al erg teleurgesteld en na veel over-en-weer mailen 50 euro teruggekregen en kromgetrokken trouwkaarten :-(.

Advertentie

UPDATE: Inmiddels heeft drukwerkdeal nogmaals contact met mij opgenomen en is mijn klacht naar wens opgelost.

Het eindresultaat

eigen trouwkaart ontwerpen goudfolie inspiratie uitleg

Heb jij wel eens een eigen kaart ontworpen voor het trouwen of een andere gelegenheid?

© Nobody ELSe

33 reacties

 1. Nog gefeliciteerd met jullie huwelijk! Jammer van het krom trekken van de kaart zeg. Verder was het wel een mooi en originele uitnodiging!

 2. Prachtig en origineel ontwerp. De goudfolie maakt het zoveel mooier, jammer van het kromtrekken.
  Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk en veel geluk samen.

 3. Nog van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk!
  Wat een prachtige en persoonlijke kaart!
  Jammer vd slechte uitvoering en hun weinig toeschietelijke reactie /bereidheid tot tegemoet koming .

 4. Gefeliciteerd met jullie huwelijk, de trouwkaarten zijn echt mooi en origineel , ik vind dat je echt creatif ben , jammer van de slechte uitvoerder

 5. Nog van Harte Gefeliciteerd met jullie huwelijk. Je hebt de kaart echt heel mooi ontworpen, alleen dat het eind product er zo uit ziet is heel jammer.
  Je bent er zelf zo lang mee bezig om het naar je zin te hebben. Dan verwacht je toch wel waar voor je geld. En ik vind dat ze op z’n minst jullie hadden kunnen waarschuwen dat het kon gebeuren, dan had je misschien een ander bedrijf kunnen proberen.
  Ik zelf [ niet het mooiste moment uit mijn leven ] heb de rouwkaart van mijn overleden man verleden jaar ontworpen met het PSP foto programma en mijn schoonzoon heeft ze afgedrukt. Ik heb zoveel mooie reacties gekregen er over ze dachten dat het door een bedrijf was gedaan.
  Mijn man wilde graag dat ik de kaart zou maken want hij wilde zelf zien hoe die geworden was voor die stierf.

  1. Nog van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk! 🥂 Een prachtige tekening heb je ontworpen, Else. Op jullie mooie trouwkaart. Jammer van het kromtrekken van de kaarten. Op naar je volgende artikel.

 6. Gefeliciteerd 🥂 maar wat jammer van het kromtrekken. Ik heb zelf de geboorte kaart gemaakt van mijn jongste kleinzoon, inderdaad erg spannend want kan ik dat wel goed genoeg en vind iedereen het wel mooi. Mijn dochter kreeg er veel complimenten over dus ik denk dat het goed was 🤩

 7. Proficiat, zowel met je huwelijk én met je o zo orginele kaart ! Echt knap ontwerp. Hoe fijn dat jij mensen inspireert met je creativiteit. Niet alleen met de eindresultaten maar ook je verhalen over de stappen van het proces en de gevoelens daarrond. Veel geluk in jullie verder leven. Ik hoop nog veel van je te horen…

 8. Wauw, allereerst gefeliciteerd met jullie huwelijk! De kaarten zijn fantastisch geworden. Wel echt zwaar beroerd en belachelijk hoe krom de kaarten waren en hoe er mee om is gegaan.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.