Kaartjes maken #28: Kerstkaarten Handlettering met transferfolie

Kerstkaarten maken handlettering transferfolie
Voor mij is het weer de tijd van het jaar om kerstkaarten te maken. Vandaag laat ik de eerste serie kerstkaarten van 2018 zien die ik heb gemaakt. Ik heb kaarten gemaakt met handlettering en ik gebruikte transferfolie voor de afwerking. Natuurlijk leg ik ook uit hoe ik ze gemaakt hebt :-).


Als eerste begin ik met de uitleg van het handletteren van kerstkaarten en geef ik wat tips. Dit kan natuurlijk al het eindresultaat zijn :-). Als tweede zal ik uitleggen hoe je makkelijk transferfolie op je kaart kunt aanbrengen. Voor een extra speciaal effect.

Kerstkaarten handletteren

Benodigdheden:

 • Papier, wit
 • Potlood
 • Gum
 • Fineliner, zwart

Aan de slag met het maken van de handlettering kerstkaarten

Stap 1: Als eerste zoek ik altijd inspiratie op Pinterest voor het handletteren. Op mijn Pinterest over handlettering vind je al wat voorbeelden.
Stap 2: Met potlood maak ik de eerste schets en indeling. Meestal ben ik niet zo snel tevreden en is een gum erg handig ;-). Ik maak altijd eerst een kader waarin ik mijn hele tekst wil zetten. Vervolgens deel ik het kader op in kleinere vlakke waarin ik de plaats aangeef voor de losse woorden.
zelfgemaakte kerstkaarten handlettering indelen
Stap 3: Nu ga ik met potlood de losse woorden schetsen. De losse woorden maak ik in verschillende lettertypes. Van verschillende letters vind je op Pinterest ook weer heel veel goede voorbeelden. Het mooiste vind ik altijd dat de woorden een beetje als puzzelstukjes in elkaar passen. Dus niet te veel witruimte tussen de woorden. Ook kun je witruimtes opvullen met afbeeldingen zoals ik heb gedaan met een kersttak, kerstballen, cadeautjes, kerstsnoep en een kerstvogel.
zelfgemaakte kerstkaarten schetsen potlood
Stap 4: Als het naar wens is, trek ik de potloodlijnen over met een zwarte fineliner. Omdat handletteren veel oefenen is, is het vaak dat ik na het overtrekken toch niet tevreden ben en ik weer van vooraf aan begin bij stap 1 ;-). Laat even de fineliner drogen en gum voorzichtig de potloodlijntjes weg. Daarna ben je klaar en kun je de afbeeldingen gebruiken op een kerstkaart maar je kunt natuurlijk ook verder gaan met transferfolie :-).
zelfgemaakte kerstkaarten overtrekken fineliner Micron

Kerstkaarten afwerken met transferfolie

Benodigdheden:

 • Scanner
 • Dik papier, kleur naar wens
 • Laserprinter (met een inktjet printer werkt de folie techniek niet)
 • Transferfolie geschikt voor lamineerapparaat (ik gebruik Heidi Swapp Reactive Foil, maar ook tranferfolie van AliExpress kun je gebruiken, werkt wel iets minder mooi)
 • Lamineerapparaat
 • Washi tape

Stap 5: Na stap 1 t/m 4 gevolgd te hebben, heb je je eigen afbeeldingen met handletteren gemaakt voor op je kerstkaart. Scan deze afbeelding op hoge resolutie in.
Stap 6: Zet de afbeelding om naar zwart-wit en probeer de afbeelding in een computerprogramma naar de keuze zo strak mogelijk te maken, door alle foute lijntjes en vlekken weg te halen.
Stap 7: Print je afbeelding uit op een laserprinter (Met een inkjet printer werkt de techniek NIET!). Kies dikker papier en een formaat naar wens. Ik maak meestal al een uitsnede van een kaart :-), zodat één printje ook gelijk een kaart is. Mijn kaarten zijn daardoor iets kleiner dan een A4, gevouwen iets kleiner dan een A5. Daardoor passen ze in een C5 envelop.
Stap 8: Leg de transferfolie op je print, maak één kant van de tranferfolie vast met washi tape. Neem de kant die als eerste door het lamineerapparaat gaat. Doe het printje met de folie een paar keer door het lamineerapparaat (voor een uitgebreide uitleg zie eerder artikel: De knutseltip van 2017: Transferfolie incl. filmpje).
Stap 9: Verwijder de folie voorzichtig en bewonder het eindresultaat :-). Je kunt nu makkelijk zo veel kaarten maken als je wilt :-). Hier onder 4 verschillende kaarten die ik heb gemaakt.
zelfgemaakte kerstkaarten handlettering transferfolie rose goud minc

zelfgemaakte kerstkaarten handlettering transferfolie goud AliExpress

zelfgemaakte kerstkaarten hot foil stamping christmas silver AliExpress

Handgemaakte kerstkaart knutselen handlettering Transferfoil goud

Ga jij dit jaar ook zelf kerstkaarten maken?

Gerelateerde artikelen:

Kaartjes maken #27: Moderne geboortekaartjes
Kaartjes maken #26: Klassieke geboortekaartjes
Kaartjes maken #25: Sprookjesachtige eenhoorn kaartjes
Kaartjes maken #24: monsterlijke ruimte verjaardagskaarten
Zelf kaartjes maken #23: Onderwaterwereld schudkaart maken
Zelf kaartjes maken #22: Kaarten maken voor bruiloft

Meer artikelen over kaarten maken, klik hier >

© Nobody ELSe

Tags: , , , , , ,

11 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. M.Th. schreef:

  SUPER, Els, petje af, hoor!

 2. Yova schreef:

  Wauw wat maakt jij mooie kerstkaarten. Wat kun jij goed. Het is goede tips van jou hoe het maakt. Knap!! Fijne week. 😁

 3. Bernardine schreef:

  Ze zijn leuk gelukt!

  Ik heb ook nog een vraagje: hoe krijg je dat leuke logo in je foto’s? 🙂

 4. Michelle schreef:

  Wat mooi! En wat een heldere, duidelijk uitleg zeg.

 5. Simone schreef:

  Wat mooi zeg! Ik denk dat ik het dit jaar even over sla om kaarten te gaan maken voor de kerst. Te druk met andere dingen 🙂

 6. Morgaine schreef:

  Vele jaren heb ik gedacht, vroeger, ik ga ze zelf maken, maar nee, ik stuur nog steeds niet, nog steeds dankzij de postzegels, maar zodra het weer kan? Dan zeker wel! Jij maakt je kaarten telkens mooier, het is duidelijk te zien lieverd, dat oefening heel kunst baart!

  X

 7. lifestylemommys schreef:

  Die zijn mooi gelukt zeg, heel chique 😁

 8. Romy schreef:

  Wauw, wat een ontzettend mooie kaart! Prachtig hoe je met vrij weinig materiaal toch zo’n sfeervolle kaart hebt gemaakt! Ik vind de boom sowieso al heel gaaf, maar door de gouden letters al helemaal!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top