Knutselen: Proberen te kleien (Action Decotime)

Action Decotime Polymeer afbak klei kleien
Reclame

Action Decotime Polymeer afbak klei kleien
Al vaker liep ik door de Action en zag ik polymeer afbak klei liggen. Vaak getwijfeld en laatst toch maar gekocht. Ik twijfelde vooral of ik wel kon kleien, maar daar kom je maar op een manier achter… Vandaag mijn klei avontuur.

Aan de slag met de klei

Ik was erg benieuwd of het kleien mij een beetje wilde lukken. Ik had heel lang niet meer gewerkt met klei waarbij ik echt iets boetseer. Ik denk voor het laatst op de middelbare school ;-). En eerlijk is eerlijk toen was ik er ook geen ster in.

Dingen die ik heb gebruikt bij het kleien:

 • Polymeer afbak klei (Decotime), deze kocht ik bij de Action voor € 0,99 per setje van 4 kleuren
 • Mesje en iets om een deukje in de klei te maken
 • Snijplank
 • Oven om de klei af te bakken
 • Bakpapier om de klei projecten op te zetten in de oven

Het konijntje
Als eerste begon ik met het maken van een konijntje. De stappen om dit konijntje te kleien zag ik op Pinterest (zie mijn bord ‘Klei Fimo‘. Hierop heb ik nog meer kleine klei projectjes opgeslagen.

Advertentie

De klei is in het begin wat hard maar door het te kneden wordt het al heel snel makkelijk kneedbaar. De klei is makkelijk van vorm te veranderen. Wat voor mij niet wilde zeggen, de juiste vorm ;-). Na het diverse malen proberen vond ik het konijntje klaar. Later ging deze met de rest in de oven.
Action kleien moeilijk konijn

Het paard
Na het konijntje maakte ik een paardje. Bij het paardje besloot ik twee kleuren bruin te mengen. Dit ging erg makkelijk. Het lichaam kleide ik vervolgens uit een stuk. De manen en de staart maakte ik met kleine smalle stukjes zwarte klei.
Action kleien decotime paard

De octopus
Zoals je misschien al zag aan het konijn en het paard, moet ik nog veel oefenen. Daarom besloot ik voor een makkelijker project te gaan. Dat werd een octopus. Het lichaam is een ronde bal en de tentakels opgerolde sliertje. Dat was iets makkelijker 🙂
Action kleien octopus oefenen beginner

De mini beer
Als laatste maakte ik van de witte klei die over was nog een mini beertje.

Tip: Hou de kleuren goed gescheiden en was je handen bij een kleurwissel. Zoals je ziet is het beertje niet helemaal wit.
Action kleien beertje

In de oven afbakken

Voor het afbakken had ik snel al foto’s gemaakt. Ik weet namelijk nog van vroeger met Fimo klei dat die klei bij het bakken nog wel eens kapot wilde gaan. Gelukkig ging het helemaal goed en kwamen alle vier de beestje heel uit de oven.

Advertentie

Klaar voor in de oven
Action klei klaar voor oven

Uit de oven
Action klei uit de oven

Mijn ervaring met kleien

Zoals je misschien wel gezien hebt, zijn mijn kleine klei projecten niet echt heel mooi. Misschien zelf wel een beetje kinderachtig. Toch vind ik het leuk om te doen, en daar gaat het om :-).

De klei van Decotime vind ik fijn werken. De klei is snel goed kneedbaar. Dus wil je ook weer een keertje werken met klei, dan zijn de pakjes klei zeker een aanrader. Zeker ook voor deze prijs!

Is kleien iets voor jou?

© Nobody ELSe

17 reacties

 1. Hai Els,
  Ik vind het goed gelukt hoor, ik ben zelf ook net begonnen en wat ik maakte zag er nog wat klungeliger uit. maar het plezier in het maken is geweldig ja!

  vraagje, stonk bij jou de klei niet enorm toen die werd afgebakken? ik werd er onpasselijk van en mijn oven stonk dagen later nog naar gebakken plastic… ik heb m’n klei terug gebracht naar de action, kreeg niet echt een reactie of dat hoort of niet. het was ook erg hard en na 15 min. kneden nog niet echt handelbaar. dus ik had een slechte ervaring met de decotime klei.

  knutsel ze!

  groetjes Annemarie

 2. Wat ik mis in dit artikel is het resultaat . Ik heb deze klei ook, werkt fijn inderdaad. Maar wat je ook doet, de klei wordt niet hard in de oven!

  1. Dan he je niet goed gelezen onder het kopje ‘Uit de oven’ ;-). Bij mij werd de klei wel hard als ik de instructie volgde :-).

 3. Hoi iknvind het er supermooi uitzien. Ik wilde het ook gebruiken maar word het niet hard in de oven. Hoe is dit bij jou?

 4. Leuk gedaan! Vooral het octopusje is zo schattig 🙂 Lang geleden dat ik heb gekleid, ik denk ook op de middelbare school. Daar heb ik me zelfs ooit aan pottenbakken gewaagd.

 5. Ik vind ze ook superleuk geworden! Vind ze stuk voor stuk geslaagd, en met een heel hoog schattigheidsgehalte 🙂
  Mij lijkt het wel leuk maar waar blijf je op de duur met al de creaties hé… misschien wel ideaal voor een paar uurtjes creatief bezig zijn met neefjes / nichtjes hier.

 6. Niet heel mooi? Ik vind ze hartstikke leuk geworden! Kleien is nogal een priegelwerk en jouw resultaat ziet er goed uit 🙂 Ik haak zelf vaak af als knutseldingen in de oven moeten 😛 Maar het lijkt me op zich wel heel leuk om een keer met klei aan de slag te gaan.

 7. Ik vind ze juist heel lief geworden en het gaat erom dat je iets doet wat je leuk vindt. Zeer zeker al niet wat een ander er van vindt. Het schijnt dat het juist erg goed is voor je gezondheid om elke dag wat te tekenen of knutselen. Nogmaals ze zijn heel lief geworden en mijn favoriet is het paardje ?

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.