Tekenen #46: Boek ‘Manga en anime tekenen’

Review Boek Manga en anime tekenen info en voorbeelden
Reclame

Al een tijdje volg ik Creachick op YouTube, zijn tekent altijd hele mooie cartoonachtige tekeningen. Toen ik het tekenboek ‘Manga en anime tekenen’ zag, moest ik aan haar stijl van tekenen denken. Dit wilde ik ook leren. In dit artikel vertel ik over dit boek en deel ik mijn eerste tekeningen gemaakt met behulp van dit tekenboek.

Tekenboek ‘Manga en anime tekenen’

Het tekenboek ‘Manga en anime tekenen’ kocht ik voor € 9,95 bij de lokale boekhandel. Het boek bevat 4 hoofdstukken:

  • De basis: informatie over het tekenen van het lichaam, gelaatstrekken, haar, kleding en schoenen
  • Technieken: verschillende tekentechnieken, schaduwen, kleur enzovoort
  • Tutorials: stap voor stap uitleg hoe je anime/manga tekent met verschillende tekenmaterialen, zoals potlood, inkt, kleurpotlood, stiften en aquarelverf
  • Inspiratiegalerij & inkleuren: extra inspiratie voor kleuren, ogen, kapsels, kleding, accessoires & houdingen

Leren uit boek ‘Manga en anime tekenen’

Als eerste las ik de hoofdstukken ‘de basis’ & ‘technieken’ door. Deze hoofdstukken zijn makkelijk geschreven, lezen lekker weg en hebben veel afbeeldingen te verduidelijking. Erg leerzaam.

Mijn favoriete hoofdstuk is natuurlijk de tutorials. Ik vind het zo leuk om stap voor stap iets te leren tekenen. Op deze manier, manga en anime, heb ik nog nooit mensen getekend. Dus ik heb goede uitleg nodig.

Het hoofdstuk ‘Inspiratiegalerij & inkleuren’ komt later als ik wat geoefend ben zeker van pas. Leuk om verschillende opties te zien van de kleuren, ogen, kapsels, kleding, accessoires & houdingen.

Tekenen met boek ‘Manga en anime tekenen’

Advertentie

Het hoofdstuk ‘Tutorials’ bestaat uit 5 verschillende delen: potloodschetsen, inkt, werken met kleurpotlood, kleuren met stiften & werken met aquarelverf.

Potloodschetsen
Ik begon met het deel ‘potloodschetsen’. In dit deel worden extra tips gegeven als je tekent met potloden. Daarnaast staan er twee manga/anime figuren in die stap voor stap worden uitgelegd, Sammy & Tammy.

Ik begon met Sammy. Ik ging alleen NIET aan de slag met potlood. Ik besloot om Sammy te tekenen op mijn iPad met mijn Apple Pencil en de App Procreate. Meer informatie lees je hierover in mijn blogartikel: Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate). Op de iPad kan ik lekker voor de tv tekenen, heerlijk.

Sammy werd in 5 stappen uitgelegd. Elke stap heb ik in een apart laag gemaakt. Ik gebruikte het digitale potlood ‘6b pencil’. Ik vond het nog erg lastig om de juiste verhoudingen te vinden. De stap van 2 naar 3 vond ik wel groot. Van een basis naar ineens een figuur met kleding.

Helaas kan ik natuurlijk niet alle tussenstappen delen, maar wel het eindresultaat. In het eindresultaat heb ik sommige oudere schets lagen zichtbaar gemaakt, maar een beetje doorzichtig. Dit deed ik voor extra dynamiek in de tekening. Ik ben eigenlijk best blij met mijn eerste karakter wat ik heb getekend uit het boek.
leren tekenen manga en anime uitleg

uitleg leren tekenen manga en anime nederlands beginners

Advertentie

Na Sammy besloot ik ook Tammy te tekenen. Dit deed ik op dezelfde manier als Sammy. Ik volgde de stappen nauwgezet. Het natekenen gaat nog wel goed, maar ik ga dit echt nooit zelf kunnen zonder een stap voor stap uitleg. Dat lijkt mij echt zo moeilijk! Tijd dus om te blijven oefenen. Ik vind het tekenen van manga en anime namelijk erg leuk om te doen merk ik.
tekenen beginners Manga en anime tekenen uitleg

Manga en anime tekenen tekenboek aanrader review makkelijk
Inkt
Tijd voor een tutorial uit het deel inkt. Eigenlijk is de werkwijze bijna hetzelfde als in het deel ‘potloodschetsen’, alleen op het laatst maak je de tekening af met een fineliner en gum je alle potloodlijnen weg.

Ik koos om Lucy te gaan tekenen. Lucy wordt in 6 stappen uitgelegd. Ook Lucy tekende ik op mijn iPad. Naast het digitale potlood ‘6b pencil’ voor de schets, gebruikte ik voor de zwarte lijnen en vlakken het penseel ‘Studio pen’.
tekenen van anime en manga uitleg tekenboek nederlands

Manga en anime tekenen tekenboek

Korte review van het boek ‘Manga en anime tekenen’

De informatie in het boek is erg fijn uitgelegd en rijk geïllustreerd. De info leest makkelijk weg. De eerste 3 tutorials die ik heb gemaakt uit dit tekenboek vond ik erg leerzaam. Sommige stappen vond ik wel groot. Het tekenen van deze tutorials was erg leuk en met mijn eindresultaat ben ik zeker tevreden. Ik ga zeker nog meer tutorials maken uit dit boek. Het boek vind ik een aanrader, zeker ook voor de prijs!

Wat vind jij van het tekenen in deze stijl?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #45: Het grote CreaChick doeboek Deel 2, #1
Tekenen #44: Een pagina vol doodles (inspiratie van Paperfuel)
Tekenen #43: Action Magnetische canvasdoeken
Tekenen #42: Gouden lijntjes tekenboek #4, meer tekenopdrachten maken
Tekenen #41: Paperfuel Doodle Your Day #2
Tekenen #40: Gouden lijntjes tekenboek #3, nog meer tekenopdrachten maken
Tekenen #39: Paperfuel Doodle Your Day
Tekenen #38: Gouden lijntjes tekenboek #2, aan de slag met tekenen
Tekenen #37: Huisportretjes tekenen, diverse huizen #9

Advertentie

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

8 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.