Reclame

Tekenen #14: Digitaal tekenen #3 nog meer oefenen

Digitaal tekenen meer oefenen uitleg apple pencil
Reclame

Digitaal tekenen meer oefenen uitleg apple pencil
In dit artikel laat ik mijn derde serie oefeningen zien met digitaal tekenen. Ik leg per tekening uit hoe deze heb gemaakt en deel tutorials die gratis te volgen zijn. Heb je nu geen mogelijkheid om digitaal te tekenen? Geen probleem, met wat aanpassingen zijn de tutorials ook gewoon op papier te maken.

Tekenen op een tablet

In mijn eerste artikel over digitaal tekenen, Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate), vertel ik uitgebreid wat ik gebruik om digitale tekeningen te maken. In het kort gebruik ik een iPad, Apple Pencil en het programma Procreate. Het is vast ook mogelijk op een andere manier digitale tekeningen te maken, maar hiermee heb ik geen ervaring.

Geen mogelijkheid om digitaal te teken?
Helaas is niet iedereen in de mogelijkheid om digitaal tekeningen te maken, toch hoop ik door het delen van mijn tekeningen je te kunnen inspireren. Het getekende huis kun je natuurlijk ook op papier tekenen. De filmpjes kun je met wat aanpassingen ook namaken op papier, vooral hoe je een dier schets is al erg leerzaam :-). Maar zeker ook het aangeven van diepte in je tekening wordt erg goed uitgelegd in de filmpjes .

Tekening 1: Huis Villa Mol, gemeente Gilze Rijen

Zoals je misschien heb gezien op mijn blog heb ik al heel wat huizen getekend. Omdat ik mij nu ook aan het verdiepen ben in digitaal tekenen wilde ik ook een huis tekenen op mijn iPad.

Inspiratie voor huizen tekenen, vind ik vaak op een wandeling. Zo ook dit huis, Villa Mol in de gemeente Gilze Rijen. Wil je meer achtergrond informatie over die huis? Ga dan naar de website van Brabants Erfgoed.
Foto villa mol gilze rijen

Als eerste begon ik met een schets (standaard penselen). Na de schets maakte ik een nette lijntekening. Te net ;-), ik ben met de lijntekening uren bezig en verloor mij echt in de details van de pilaren, relingen en ornamenten. Ook met het inkleuren ben ik uren bezig geweest.
Digitaal tekenen huis schets opzet uitleg procreate

Digitaal huis tekenen procreate uitleg tips

Alleen het huis vond ik wat saai. Daarom tekende ik nog twee bomen en een heg. De techniek die ik gebruikte leerde ik in dit filmpje: How To Draw Watercolor Fall Trees in PRocreate – easy iPad Art tutorial.

Het digitaal huizen tekenen vond ik erg leuk om te doen. Zo leuk dat ik mij verloor ik elk detail en dagen bezig was met één tekening. Toch geef ik de voorkeur aan huizen op papier te tekenen. Ik merk nu dat ik de stijl van digitaal tekenen van mijn huizen net te strak vind, minder spontaan. Dus gauw weer wat tutorials zoeken met dieren :-).
Villa mol gilze rijen tekening procreate digitaal

Procreate Digitaal tekenen huisportretje villa mol gilze rijen

huis tekenen in procreate uitleg

Tekening 2: Superheld hond

Na het tekenen van het huis besloot ik dus weer dieren te gaan tekenen. Ik volgde een tutorial van Art with Flo: You Can Draw This DOG in Procreate – Beginner Tutorial. Leuk om eens een tutorial te volgen van iemand anders. Ik leerde nu weer hele andere technieken. De laatste keer keek ikverschillende filmpjes van Genevieve, zie Digitaal tekenen #2, meer oefenen met tutorials.

In deze tutorial werk je maar met één brush. Dat is erg makkelijk. Deze stelt de maker van dit filmpje ‘Art with Flo’ gratis beschikbaar. Het filmpje kun je dus precies volgen en de hond precies namaken. Dat vond ik erg fijn.

De manier van de hond tekenen was ook weer helemaal anders als ik heb gezien bij andere filmpjes. Ik vond de basis van deze hond tekenen erg makkelijk en ook goed uitgelegd. Er werd ook gewerkt met de optie symmetrie. Deze had ik ook nog niet gebruikt. De basis van de hond was dan ook snel af :-).
Digitaal tekenen hond youtube art of flo

In het filmpje wordt daarna duidelijk uitgelegd hoe je de vacht van de hond maakt. Na het volgen van het filmpje heb ik het hondje nog extra bewerkt. Ik wilde meer diepte in de hond en daarom heb ik nog meer schaduwen en hooglichten toegevoegd. Ook vond ik de achtergrond wat saai. Daarom tekende ik nog een stad op de achtergrond en een spotlight zodat het hondje extra wordt uitgelicht.
Digitaal tekenen hond procreate uitleg

Digitaal tekenen Apple pencil procreate hond youtube

Tekening 3: Spannende Kat

Omdat ik zo enthousiast was over de tutorial van de Super hond besloot ik ook de tutorial te volgen van de Kat van Art with Flo. Dit uitleg heet: You Can Draw This Cat in Procreate + FREE Procreate brush.

Ook deze tutorial was geweldig leuk om te volgen. De uitleg was weer erg duidelijk. Echt super. Ik leerde bij deze tutorial veel over andere brushes. Ook werkte ik met kwasten met speciale lichteffecten. Deze zijn gewoon standaard van Procreate, maar ik kende deze nog niet.

Na het einde van het filmpje ben ik nog even bezig geweest om de tekening wat aan te passen. Gewoon een beetje mijn eigen kleine aanpassingen. Ik heb vooral meer licht toegevoegd in het hoofd en de staart.
Uitleg Digitaal tekenen procreate tutorial art with flo

Digitaal tekenen tutorial art with flo cat

Tekening 4: Pumpkin spice

Het digitaal tekenen is echt verslavend dus ik zocht een nieuw filmpje om mee aan de slag te gaan. Ik koos dit keer voor een tutorial van Pretty Little line: How to draw a cute bear in a pumpkin spice latte, step by step in Procreate Tutorial. De hele tutorial is te volgen met standaard kwasten.

Het verschil hoe je een tekening kan opbouwen is erg leerzaam. Bij dit filmpje leerde ik weer een nieuwe manier. Eerst alle aparte kleurvlakken in kleuren, deze vlakken weer wit maken en deze lagen gebruiken als basis om met kleur te werken met een clipping mask.
Digitaal tekenen uitleg procreate Pretty Little line

Na het volgen van de tutorial vond ik de achtergrond wat wit. Daarom heb ik deze naar eigen inzicht aangepast. Eerst maakte ik de achtergrond licht roze met een witte cirkel in het midden. De beker gaf ik een schaduw. In de achtergrond tekende ik nog wat witte bladeren. Met de kwast Flicks (spraypaints) maakte ik vlekken op het roze.
hoe digitaal teken ipad apple ppencil uitleg

Welk onderwerp teken jij graag?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #13: Cartoon meisjes tekenen #4, eigen meisjes tekenen
Tekenen #12: Huisportretjes tekenen, fantasie gebouwen #5
Tekenen #11: Digitaal tekenen #2, meer oefenen met tutorials
Tekenen #10: Cartoon meisjes tekenen #3, ‘Complete meisjes’
Tekenen #9: Review boek ‘Kawaii tekenen’ van Yishan Li (op papier en digitaal)
Tekenen #8: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4
Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate)

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

5 reacties

    1. Huisjes vind ik ook echt leuk om te tekenen. Dieren ook, maar daar ben ik gewoon niet zo goed in. Maar ik blijf oefenen :-).

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL