Tekenen en schilderen: Zwart-wit mandala’s tekenen, uitleg & inspiratie

Tekenen mandala uitleg inspiratie
Reclame

Tekenen mandala uitleg inspiratie
Mandala’s tekenen vind ik erg leuk om te doen. Lekker ontspannen tekenen. In dit artikel laat ik nieuwe mandala’s zien die ik heb getekend, leg ik uit hoe je deze makkelijk zelf maakt en laat ik zien wat ik met getekende mandala’s doe.

Al eens eerder plaatste ik op mijn blog een artikel over mandala’s tekenen: DIY #50: Mandala tekenen, incl. uitleg & printable basispatroon. Deze mandala’s maakte ik toen in kleur. Vandaag laat ik stap voor stap zien hoe je verschillende mandala’s maakt in zwart-wit en wat je kunt doen met je getekende mandala’s.

Wat is een mandala?

De mandala betekent in een oud-Indische taal magische cirkel, wiel of centrum. Monniken gebruikte de mandala’s vooral om te mediteren. De meeste mandala’s zijn symmetrisch. Elke lijn in de cirkel vul je op met een eigen getekend patroon wat steeds herhaalt. Het tekenen van een mandala vind ikzelf erg rustgevend, dus als je deze gaat tekenen, neem er de tijd voor :-).

Benodigdheden voor het tekenen van een mandala

Voor het tekenen van een mandala heb je niet veel nodig:

 • Papier of een kaart naar wens
 • Potlood
 • Fineliner in verschillende diktes, ik gebruik fineliners en potlood uit een setje van Action (€ 1,49 per set).
 • Gum
  Uitleg mandala benodigdheden Action creative doodling set
 • Een passer en liniaal, maar nog makkelijker is als je mijn gratis basispatroon van een mandala tekenen uit print.
  DIY Mandala tekenen gratis printable
 • Optioneel: lichtbox (ook te koop bij Action)

Uitleg tekenen van een mandala

Als ik ga starten met een mandala tekenen,  print ik altijd eerst een basispatroon uit (download hier het gratis basispatroon op mijn blog) waarmee ik gelijk een start heb. Dit patroon kun je vaker gebruiken. De lijnen en cirkels kun je ook zelf met een passer en liniaal tekenen op je gekozen papier of kaart. Door het basispatroon hoef je niet steeds alles opnieuw te tekenen als je een nieuwe mandala wilt maken.

Om het basispatroon goed te zien, leg ik deze op een lichtbox en daar bovenop het papier waarop ik de mandala wil tekenen. Heb je geen lichtbox? Gebruik dan niet zo’n dik papier, dan kun je door je papier nog het basispatroon zien.
Uitleg mandala tekenen lichtbox action

Advertentie

Bij het tekenen van mandala’s begin ik altijd in het midden van de cirkel. Als eerste teken ik met potlood lichtjes het patroon wat ik wil hebben. Daarna ga ik over de potloodlijntjes met een fineliner.
Uitleg mandala begin cirkel tekenen

Vanuit het midden teken ik de mandala verder af. Steeds teken ik een stukje met potlood, ben ik tevreden dan ga ik met een fineliner over de potloodlijntjes. Ik doe dit op gevoel, net wat ik op dat moment vind passen bij mijn mandala. Heb je even geen inspiratie? Er staat ook erg veel mandala’s op Pinterest.

Bij het overtrekken met een fineliner merk ik dat ik toch stiekem niet zo strak kan tekenen als ik wil. Sommige bochtjes zijn net iets anders dan het vorige bochtje. Laat je niet ontmoedigen, het is natuurlijk met de hand getekend. Straks in het grote geheel zul je zien dat je. mandala toch strak oogt :-).
Uitleg mandala tekenen fineliner makkelijk patroon

Op deze foto zie je mijn getekende mandala helemaal afgemaakt. Ik heb gevarieerd in vormen en dikte van de lijnen met de verschillende fineliners. Deze mandala heb ik getekend op een A4 papier. Later kan ik deze nog inlijsten als ik zou willen.
Mandala tekenen uitleg stap voor stap

Uitleg mandala tekenen fineliners action

Een kaart met mandala maken

Het leukste vind ik om mandala’s te tekenen op een kaart. Dan heeft de mandala gelijk een bestemming. Deze mandala tekenende ik op dezelfde manier als hierboven. Ik gebruikte het basispatroon met de halve cirkel.
Uitleg mandala tekenen fineliner wenskaart
Daarna heb ik mijn mandala ingekleurd met Twinmarkers (ook Action). Let hierbij op dat je fineliners gebruikt die watervast zijn. Test dit even voor je gaat kleuren. Bij deze van Action gaat het inkleuren met Twinmarkers zoals je ziet goed :-).
Kaart met mandala zelf tekenen uitleg twinmarkers

Teken jij wel eens een mandala?

Advertentie

Meer tekenen & schilderen, klik hier >

Het setje met fineliners in dit artikel heb ik gekregen.

© Nobody ELSe

10 reacties

 1. Mooie mandala en mooie kaart. Mandala’s tekenen en inkleuren is heerlijk en rustgevend. Ik heb het nu al een tijdje niet gedaan, maar door jouw bericht krijg ik er wel weer zin in.

  Fijne dag, Margaret

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.