Reclame

Tekenen #25: Huisportretjes tekenen, gezien op vakantie #8

tekenen huizen uitleg beginners makkelijk
Reclame

tekenen huizen uitleg beginners makkelijk
De afgelopen jaren zijn mijn vriend en ik een paar keer op vakantie gegaan. Op deze vakanties heb ik verschillende huizen gefotografeerd. Het leek mij leuk om een paar van deze huizen te tekenen. In dit artikel vertel ik er alles over. Ook deel ik de foto van de gebouwen, dus als je zin hebt, kun je de gebouwen ook natekenen.

Huizen tekenen

Verslavend aan huizen tekenen kun je mij inmiddels wel noemen ;-). Dit is alweer deel 8. Het begon allemaal met het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis.

Benieuwd naar mijn vorige huizen & uitleg?
Tekenen: Huisportretjes tekenen, het begin #1
Tekenen: Huisportretjes tekenen, meer oefenen #2
Tekenen: Huisportretjes tekenen, zelf huizen tekenen #3
Tekenen: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4
Tekenen: Huisportretjes tekenen, fantasie gebouwen #5
Tekenen: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen #6
Tekenen: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen van TV #7

Huis 1: De Xenos in Laren

In april gingen mijn vriend en ik een weekend naar Van der Valk De witte Bergen. Dit hotel ligt in ’t Gooi. Ik was nog nooit in Laren en Blaricum geweest, dus we maakten door deze dorpen een fietstochtje. En wow, ik snap echt dat mensen daar willen wonen. Wat een mooie stijl van huizen en veel bossen.

Ik vond het wat raar om van verschillende woonhuizen foto’s te maken. En toen ik de Xenos zag, wist ik dat ik dit gebouw wilde tekenen. Over het gebouw van Xenos in Laren kon ik helaas weinig vinden qua informatie en geschiedenis, maar dat maakt het gebouw niet minder mooi.
Tekenen winkelpandje Xenos laren uitleg foto
Voor deze tekening koos ik voor aquarelpapier in het formaat A4. Dit omdat dit mooie pandje veel details heeft die ik in mijn tekening wilde verwerken. Ik begon met schetsen van de begane grond. Toen ik de begane grond af had, trok ik de potloodlijnen gelijk over met een zwarte fineliner (Pigma Micron 005 & 01). Dit had ik beter niet kunnen doen, want achteraf paste net het laatste stukje van het pand niet op de tekening. Oeps, maar ja, ik wilde toch verder gaan nu ik al zo ver was.

Mijn tekening kleurde ik in met aquarelverf (Winsor & Newton). Ik begin altijd met erg verdunde verf en breng dan op sommige plaatsen steeds meer verf aan voor diepte. De kleur wordt dan donkerder.

Met een witte gelpen maakte ik de bijzondere baksteen patronen op de gevel. Ik hou van bakstenen die zijn gemetseld in mooie patronen. Het echte wit van de gelpen vond ik wat te duidelijk en ben daarna nog over de witte lijnen gegaan met bruine aquarelverf.

Het patroon van de dakpannen maakte ik met een zwarte fineliner. Om de dakpannen meer diepte te geven ging ik met aquarelverf nog over de zwarte lijnen.
Tekenen winkelpand laren xenos uitleg beginners

uitleg huizen tekenen met aquarelverf winkel Laren

Huizen 2: Winkelpandjes in het Openlucht Museum in Maihaugen Noorwegen

In 2016 ging mijn vriend en ik voor de eerste keer naar Noorwegen. Inmiddels zijn we nog een keertje geweest (fotoverslag: vakantie Lofoten). Ik ben echt fan van Noorwegen door de natuur, ruimte en rust. Benieuwd naar de eerste reis? Ik schreef er een blog over: Fotoreportage #27: Reisverslag Noorwegen.

De foto hieronder maakte ik in een openluchtmuseum Maihaugen. Dit is een openluchtmuseum in Lillehammer.
Tekenen Openlucht Museum in Maihaugen Noorwegen

Voor deze tekening koos ik weer voor aquarelpapier in het formaat A4. Als eerste zette ik de schets op met potlood, geodriehoek en gum. Dit keer tekende ik het hele pand gelijk, ik wilde niet dezelfde fout maken als bij de Xenos in Laren.

Toen ik tevreden was trok ik alle lijnen met de hand over met een dunne fineliner (Pigma Micron 005). Ik vind het mooi als de lijnen wel redelijk strak zijn, maar wel met de hand getekend. Dus bij de schets met potlood gebruik ik een geodriehoek en bij het overtrekken doe ik alles met de hand.

Met aquarelverf (Winsor & Newton) kleurde ik de winkelpandjes in. Ik vond het erg moeilijk om de juiste kleuren te benaderen. Mijn ramen zijn wat meer oranje en de pui is groener.

Als laatste maakte ik met verschillende diktes zwarte fineliner extra diepte aan in de tekening. Hiervoor gebruikte ik Pigma Micron 01, 05 en 08. Met een grijze en gouden gelpen maakte ik de teksten op de gevels. Dit vond ik wel spannend want bij het zwarte gevelbord kon ik mijn schetslijnen niet meer zien.
huizen tekenen met waterverf uitleg noorwegen

Tekenen huis noorwegen uitleg tutorial

Huis 3: Waterpoort Sneek

Iedereen die wel eens Sneek heeft bezocht, gaat waarschijnlijk langs deze waterpoort. Zo ook mijn vriend en ik.
Tekenen waterpoort sneek

Voor deze tekening koos ik ook weer voor aquarelpapier in het formaat A4. Bij de Waterpoort in Sneek ging ik iets anders te werk als normaal. Ik maakte eerst een schets met potlood, geodriehoek en gum. Toen ik tevreden was, ging ik nog niet over de potloodlijnen met een zwarte fineliner.

Met aquarelverf (Winsor & Newton) maakte ik eerst de bomen en het water. Dit omdat de bomen voor het gebouw staan en ik daar geen zwarte lijnen door wilde laten lopen. Na alles goed te hebben laten drogen, trok ik de potloodlijnen over met een dunne fineliner (Pigma Micron 005).

Daarna kleurde ik alles in met aquarelverf (Winsor & Newton). Voor extra details maakte ik in plaats van vlakken nu ook een keertje met een klein kwastje bakstenen. Dit geeft gelijk een heel ander effect. Wat vind jij hiervan? Ik vind het wel iets hebben. Met verschillende diktes zwarte fineliner maakte ik in de tekening nog meer diepte.
Tekenen huisjes nederland holland uitleg makkelijk sneek

huizen leren tekenen uitleg waterpoort sneek

Welk gebouw van een vakantie zou jij graag nog eens tekenen?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #24: Werken met Promarkers & Action Twinmarkers (alcoholstiften)
Tekenen #23: Schattige diertjes teken je zo!, verschillende tekenmaterialen
Tekenen #22: Schattige diertjes teken je zo!
Tekenen #21: Digitaal tekenen #5, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #20: Digitaal tekenen #4, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #19: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen van TV #7
Tekenen #18: Boek ‘Die Kunst der aquarelle Malerei, Tiere’
Tekenen #17: Verder werken in ‘Het grote CreaChick Doeboek’
Tekenen #16: Kawaii tekenen met verschillende tekenmaterialen #2

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

14 reacties

  1. Mooi gedaan! Ik zet idd ook regelmatig gebouwen (en stiekem ook gewoon woonhuizen hoor, heb 1x gehad dat iemand ernaar vroeg en die vond het alleen maar leuk) op de foto om te tekenen. Heb nog een hoop foto’s, want ik fotografeer sneller dan dat ik teken 😛

  2. Soms denk ik, beter dan dit kan het niet worden en toch flik het hem steeds weer nog beter te worden. Je huizen-tekeningen vind ik fantastisch!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL