Tekenen #1: Huisportretjes tekenen, het begin #1

Tekenen Boek In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen Carla Kamphuis
Reclame

Tekenen Boek In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen Carla Kamphuis
Op Instagram kwam ik allemaal mooi getekende huisjes tegen. Dit maakte mij nieuwsgierig waar deze huisje allemaal vandaan kwamen. Ik kwam er achter dat er een boek was van Carla Kamphuis met daarin de uitleg hoe je deze huisjes tekent. Dit boek heb ik aangeschaft en in dit artikel vertel ik er alles over. Natuurlijk ging ook gelijk aan de slag met huisportretjes tekenen.

Boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis

Dit boek combineert twee hobby’s van mij, tekenen & architectuur. Heel toevallig ook twee passies van de schrijver van dit boek. Het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis kocht ik voor € 20,-. Mijn cadeautje voor kerst. Het boek begint met een uitgebreide uitleg en diverse kleine oefeningen. Daarna staan er diverse voorbeelden in het boek met daarbij een specifieke uitleg. Ik kon niet wachten om te beginnen!
tekenen boek review huisportretjes tekenen carla kamphuis

Kleine oefeningen

Omdat ik nog nooit op deze manier huisjes had getekend, begon ik gewoon vooraan in het boek met lezen.

Oefening 1: Scheve lijnen, materiaal, kleur en diepte & schaduw
De eerste oefening was om huisjes te tekenen. Daarbij wordt uitgebreid uitgelegd over hoe je de lijnen tekent, de gekozen materialen, gebruikte kleuren en hoe je diepte aan je huisje geeft. Ik tekende deze twee huisjes op wit papier (Clairefontaine DCP 200g) met een zwarte fineliner en kleurpotloden (Faber Castell). Erg leuk om te doen, dus gauw verder met een andere oefening. Ik moet nog veel leren :-).
huisportretjes tekenen oefening elk begin in moeilijk

Oefening 2: Basisvormen
Dit is de tweede oefening die ik maakte. In dit hoofdstuk leer je basisvormen tekenen. Het gaat vooral om het oefenen met deuren en ramen. Bij deze oefening gebruikte ik ook weer wit papier (Clairefontaine DCP 200g), fineliners (diverse diktes) en kleurpotloden (Faber Castell).
Tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis

Advertentie

Oefening 3: Train je oog
De laatste opdracht in het boek met algemene uitleg is het tekenen van een grachtenpandje. De opzet van dit huisje wordt stap voor stap omschreven en zo heb ik dit huisje nagetekend. Omdat ik nu eens wat anders wilde proberen, maakte ik mijn huisje op aquarelpapier en kleurde ik deze in met aquarelverf (Winsor & Newton). Met potlood tekende ik de grove schets. Met een dunne zwarte fineliner maakte ik vervolgens alle lijnen en schaduwen. Het huisje kleurde ik in met aquarelverf. Hiervoor gebruikte ik de kleuren blauw, rood, oranje en zwart. Met blauwe verf maakte ik de vlekken om het huisje.

Met het resultaat ben ik blij verrast. Niet verwacht dat mij dit nu al zou lukken. Dit komt ook wel door de duidelijke uitleg in het boek. Natuurlijk is er nog veel ruimte voor verbetering zoals netter tekenen, oefenen met de aquarelverf en ook de vlekken om het huisje heb ik niet helemaal mooi gemaakt.
Huisjes tekenen uitleg aquarelverf oefenen

Eerste indruk boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis

De eerste pagina’s met de uitgebreide uitleg en de eerste oefeningen heb ik nu gemaakt. Het boek is erg fijn geschreven en erg duidelijk. Vooral bij oefening 3 was ik blij met het resultaat, door de uiteg in het boek ben ik tot dit resultaat gekomen. Nog nooit eerder op zo’n manier een huisje getekend. Ik kan dit boek dan ook zeker aanrader voor degene die nog niet zoveel ervaring hebben met tekenen.

In de rest van het boek staan nog meer huisjes om te tekenen met uitleg. Ook hiermee ga ik binnenkort aan de slag, ik heb namelijk zo veel zin om nog meer huisportretjes te tekenen. Ik ben blij met mijn aankoop van dit boek. Een klein nadeel, het boek blijft uit zichzelf niet open liggen.

Is dit boek ook wat voor jou?

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

12 reacties

  1. Zo leuk, kwam op internet allemaal strandhuisjes tegen en daar ben ik net mee begonnen, maar dit is ook prachtig, zo mooi getekend!
    Ik denk dat ik ook even ga kijken voor dat boek.
    Weer een leuk artikel weer.

  2. Jaa, zo leuk! Ik heb het boek niet, maar heb ook al een paar portretjes getekend aan de hand van filmpjes op FB. (Ken je de groep ‘Handlettering doen we zo’? Ook wel wat voor jou denk ik!) Binnenkort eens een poging doen om mijn ouderlijk huis te tekenen, dat leent zich daar uitstekend voor!

    1. Leuk het ouderlijk huis tekenen. Dat wil ik ook nog doen inderdaad. Alleen dat huis is niet zo mooi van voor, moet in perspectief, dat lijkt mij nog lastig.

  3. Dat ziet er leuk uit. En een mooi resultaat voor de eerste keer dat je dit gedaan hebt! En naarmate je het vaker doet worden de huisjes natuurlijk nog mooier👍🏻

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.