Tekenen #5: Huisportretjes tekenen, zelf huizen tekenen #3

tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis review
Reclame

tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis review
Na verschillende huizen te hebben nagetekend uit het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis ging ik aan de slag met mijn eigen huizen tekenen. In dit artikel laat ik deze huizen zien en vertel ik hoe ik deze heb getekend.

Eigen huizen tekenen

Vroeger toen ik jong was (8-12 jaar) kon ik uren manege’s tekenen met de daarbij behorende absurde plattegronden. Hoe groter hoe beter. Bij het tekenen is natuurlijk alles mogelijk. Toen ik wat ouder (12-16 jaar) werd, ging ik aan de slag met huizen tekenen. Daarna ben ik het huizen tekenen eigenlijk een beetje vergeten. Toen ik een paar maanden geleden begon in het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis had ik gelijk de smaak weer te pakken. Uit dit boek heb ik eerder oefeningen gemaakt en diverse huizen nagetekend. Na het voornamelijk na tekenen wilde ik nu aan de slag gaan met mijn eigen (droom)huizen tekenen. De huizen die je in dit artikel ziet, staan dus niet in een boek :-).
Tekenen: Huisportretjes tekenen, het begin #1
Tekenen: Huisportretjes tekenen, meer oefenen #2

Huis 1: Villa met garage

Dit huis had ik helemaal bedacht in mijn hoofd. De opzet maakte ik met potlood op aquarelpapier. Ik gebruikte bij deze tekening wel een liniaal en geodriehoek om het huis 3D te maken. Toen ik tevreden was met de schets, trok ik de potloodlijnen over met zwarte fineliners (Pigma Micron 005 & 01). Ik kleurde het huis in met aquarelverf (Winsor & Newton).

Het idee in mijn hoofd leek misschien leuk. Maar achteraf denk ik dat ik te veel wilde laten zien. Allereerst de garage onder het huis is erg aanwezig. Ik wilde ook verschillende materialen verwerken in het huis zoals een witte muur, beton, hout en een natuurstenen muur. Dit maakte de tekening nog drukker. Het was wel erg leuk om te doen, maar gauw verder met een ander huis. Weer wat geleerd, niet te veel willen :-). Als ik weer zoiets ga tekenen, moet ik ook zeker in plaats van een A5, A4 papierformaat nemen.
Uitleg huisjes tekenen modern aquarelverf

Huis 2: Herenhuis

Dit huis is ook een zelfbedacht huis, maar helemaal anders gemaakt dan huis 1, de villa. Dit herenhuis had ik nog helemaal niet in mijn hoofd uitgedacht toen ik begon met schetsen op aquarelpapier. Dit huis tekende ik verdieping per verdieping. Eerst zette ik een verdieping op met potlood, was ik tevreden trok de de lijnen over met fineliners (Pigma Micron 005 & 01). Daarna begon ik aan de volgende verdieping. Ik maakte bij het maken van de eerste opzet met potlood wel weer gebruik van een liniaal en geodriehoek. Zelf vind ik een iets strakker opzet mooier. Dat is meer mijn stijl. De zwarte lijnen tekende ik vervolgens wel uit de hand.

Advertentie

Na alle verdiepingen te hebben gemaakt kleurde ik het huis in met aquarelverf. Aquarelverf blijft mijn favoriet om te gebruiken. Ook bij dit huis gebruikte ik meerdere kleuren.
Tekenen uitleg hoe je een huis tekenen potlood aquarelverf

Huis 3: Landhuis

Ook dit huis heb ik zelfbedacht. Wel zocht ik inspiratie voor diverse kleine onderdelen op Google. De schets begon ik in het midden (het grijze deel) daarna heb ik het huis naar links en rechts verder uitgebreid. Net als het herenhuis is ook dit landhuis weer symmetrisch. Daar hou ik van. Toen ik tevreden was heb ik alle lijnen over getrokken met de zwarte fineliners (Pigma Micron 005 & 01).

Het huis kleurde ik ook weer in met aquarelverf. Echt opnieuw ontdekt door het huisjes tekenen! Bij dit huis begon ik met de lichte kleuren. Door meer lagen aan te brengen van één kleur wordt die plek donkerder. Zo maakte ik de schaduw delen.
tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis landhuis

Voorkant winkel Bredevoort Nederland

Elke week organiseert Carla Kamphuis op haar Instagramaccount ook een weekend challenge met een nieuw huisportretje die je naar eigen inzicht kunt na tekenen. Daarbij laat ze ook haar eigen tekening zien. In week 7 was een winkel in Bredevoort Nederland aan de beurt. Van de voorkant van die winkel maakt ik toen deze tekening. Hierbij gebruikte ik ook weer mijn favoriete materialen aquarelpapier, aquarelverf, zwarte fineliners en liniaal.
tekenen huisportretjes carla kamphuis winkel

tekenen huisportretjes carla kamphuis winkel voorkant

Sint-Andreaskerk, Kyiv, Oekraïne

Denkend aan Oekraïne maakte ik deze tekening van het historische gebouw Sint-Andreaskerk in Kyiv.

Advertentie

De Sint-Andreaskerk is een Oekraïense autocefale Orthodoxe Kerk. De kerk bevindt zich aan een van de oudste straten in het stadscentrum van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. De kerk vormt een van de barokke meesterwerken van het land en werd in de jaren 1747-1754 gebouwd naar een ontwerp van de Russisch-Italiaans architect Bartolomeo Rastrelli. De kerk wordt vanwege de allure van het gebouw soms onterecht “kathedraal” genoemd. (Bron Wikipedia)
Tekenen Oekraïne Sint-Andreaskerk kyiv

Tekenen gebouw Oekraïne Sint-Andreaskerk kyiv

Teken jij ook graag huizen? Of teken je liever iets anders?

Ik ben inmiddels echt verslaafd aan huizen tekenen!

Gerelateerde artikelen

Tekenen #4: Review boek ‘Dare to doodle XXL’ van Karin Luttenberg
Tekenen #3: Cartoon meisjes tekenen #1, de basis & variaties
Tekenen #2: Huisportretjes tekenen, meer oefenen #2
Tekenen #1: Huisportretjes tekenen, het begin #1

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

17 reacties

  1. Ik vindt het allemaal heel knap Els, wat je kunt en doet. Maar het is aan mij niet besteed. De huisjes met de trapgeveltjes vindt ik heel leuk om te doen, maar daar houdt het op.
    Ik hou het bij Action met voorbeelden, daar geniet ik van..

    Bedankt Els

  2. Woh, Els wat mooi en speciaal, de kerk in Kyiv. De tekeningen zijn allemaal mooi,. Ik doe het je niet na👍🏻

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.