Tips voor het maken van een fotoalbum

fotoalbum maken
Hopelijk heb je een mooie vakantie gehad? Nu de meeste vakanties erop zitten is het ook weer tijd voor het maken van een fotoalbum van de vakantie. Erg leuk allemaal als het album af is maar veel mensen zien er vaak toch tegen op en stellen het steeds uit om zo’n album te maken. Vandaar mijn blog om je te helpen met een paar tips voor het maken van een fotoalbum en mijn eigen ervaringen te delen.

Uitstellen

Eén van mijn grootste fouten die ik maak is het uitstellen. En volgens mij hebben veel mensen dat. Toch probeer ik nu zo gauw mogelijk na de vakantie te beginnen. Je vakantie zit dan nog vers in je geheugen en dat maakt het uitzoeken van de foto’s toch een stuk makkelijker. Mijn belangrijkste motivatie om snel aan de slag te gaan is toch wel, het laten zien van de foto’s aan vrienden en familie. Het is en blijft toch leuk om je ervaringen en foto’s te delen.

Waar laat je een album drukken

Voordat je een album kunt gaan maken moet je al een keuze maken waar je deze gaat laten afdrukken. Er zijn veel verschillende bedrijven waar je dit kunt laten doen, met allemaal hun eigen software waarin je moet werken. Mijn album van Amerika heb ik laten drukken bij Fotofabriek en die van IJsland en Lucky, die je op de foto ziet, bij fotoalbum.nl. Zelf ben ik het meest tevreden over fotoalbum.nl. Het papier voelt beter en de afdrukkwaliteit is goed.

Oh ja, vergeet ook niet voordat je bestelt goed op internet te zoeken naar kortingscodes. Vaak scheelt dat toch weer wat geld. Fotoalbums zijn namelijk niet goedkoop om te drukken :).

Software

Ja, mijn allergrootste reden om het maken van een fotoalbum uit te stellen is toch wel de software die je moet installeren en moet leren kennen. De bedrijven die fotoalbums drukken doen allemaal erg hun best om het zo makkelijk mogelijk te maken, maar toch blijf ik vaak ruzie maken met dat soort programma’s. Misschien komt het ook wel omdat ik altijd mijn eigen pagina’s wil maken en geen gebruik wil maken van standaard stramienen die ze voorprogrammeren ;). Om het mezelf makkelijk te maken laat ik mijn fotoalbums nu steeds drukken bij hetzelfde bedrijf. Zo hoef ik niet steeds andere software te gebruiken. Mocht je het niet zo belangrijk vinden hoe de foto’s geplaatst worden, veel softwareprogramma’s bieden ook de functie: automatisch vullen. Dat kan dus een uitkomst bieden.

De cover

De kaft is natuurlijk een belangrijk onderdeel die de uitstraling van je boek bepaald. Je hebt verschillende types covers, denk daarbij aan een linnencover, schrift, softcover of een hardcover. Bij de keuze van de cover speelt prijs natuurlijk een belangrijke rol, maar ik vind het geld voor een hardcover zeker de moeite waard. Ik kies er ook altijd voor om een fotoalbum te maken waarbij ik op de voorkant zelf een foto kan plaatsen.

Voorbeeld van een fotoalbum met een hardcover met foto
hardcover fotoalbum
lijn
Daarnaast moet je bij het rug van het boek rekening houden hoe je de tekst plaatst. Zoals je op de foto hieronder ziet heb ik dat niet gedaan 😉 en staat op de albums de tekst net andersom en niet op gelijke hoogte. Dat is natuurlijk jammer.
kaft
lijn

Papiersoort

Je hebt veel soorten papier, denk daarbij aan normaal papier, hoogglans papier, mat fotopapier en hoogglans fotopapier. Ik druk mijn fotoalbums altijd af op hoogglans fotopapier en dat is helaas ook de duurste papiersoort :(. Ik heb daar twee redenen voor. De eerste reden is dat ik vind dat dit papier het mooiste resultaat geeft, het glanst mooi, het papier is steviger en dikker. Als tweede reden, en zeker ook een hele belangrijke, is dat bij deze papiersoort gebruik kan worden gemaakt van een andere bindtechniek bij fotoalbum.nl (maar kan ook bij andere bedrijven), de zogenaamde layflat-techniek. Door deze techniek is het mogelijk de pagina’s aan elkaar te kleven en kan het album plat geopend worden. Erg mooi voor foto’s die over twee pagina’s komen te staan en dat doe ik heel vaak.

Links een album met de gewone techniek, de foto wordt helaas door de vouw onderbroken. Recht een album met de layflat-techniek. De foto loopt mooi door over beide pagina’s. I love it!
fotoalbum flat
lijn

Tips voor het ontwerpen van je fotoalbum

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Sommige mensen houden van drukke albums en anderen juist weer van rustige pagina’s. Doe vooral wat je mooi vindt, het is jouw beleving en jouw boek.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van pagina’s uit mijn boeken.
voorbeeld_fotalbum3

voorbeeld_fotalbum2

voorbeeld_fotalbum1
lijn

Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad. Heb je zelf nog tips laat ze vooral achter bij de reacties :)!

lijn

Gerelateerde artikelen:

Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼

© Nobody ELSe

Tags: , ,

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top