Fotografie: ☼ Tips voor je vakantiefoto’s ☼

sfeerfoto Tips voor je vakantiefoto's
Het is weer bijna zo ver, de zomervakanties. Daarom heb ik voor jou 8 simpele tips voor je vakantiefoto’s met mijn eigen foto’s om jouw foto’s net iets beter te maken. Je hoeft hiervoor geen spiegelreflex te hebben, gewoon wat basistips die je hopelijk op weg helpen. Als je je al bezig houdt met fotografie is dit voor jou misschien al vanzelfsprekend.

1. Let op je kader
De belangrijkste tip die ik wil geven is, let er op hoe je de foto uitsnijdt. Ik zie zo vaak foto’s waarbij net de voeten er niet opstaan, het onderwerp klein in de hoek en heel veel lucht enzovoort. Een tip die ik je daarvoor wil geven is, maak je kader niet te krap, zodat niet per ongeluk iets er niet op staat. Iets er afsnijden kan altijd maar erbij maken niet.
vakantiefoto kader
Vakantiefoto kader
lijn
lijn
2. Zorg er voor dat de horizon recht is
Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar ja, wel iets waar je zeker op moet blijven letten. Het is namelijk heel storend als de horizon net scheef is. Een rechte horizon geeft meer rust.
vakantiefoto horizon
lijn
lijn
3. Bekijk het voorwerp eens anders en ga eens door je knieën
Maar niet alleen door je knieën, je kunt ook eens ergens bovenop gaan staan. Dit geeft gelijk een heel ander beeld van het onderwerp wat je wilt fotograferen. Doordat jij lager of juist hoger gaat staan veranderdt het perspectief. Dit zie je duidelijk op mijn voorbeeldfoto’s. Links sta ik gewoon en richt ik mijn camera naar beneden (ook wel het vogelperspectief genoemd). Rechts ben ik door mijn knieën gegaan, hierdoor zitten mijn ogen op gelijke hoogte met die van de eekhoorn. Hierdoor heb ik meer contact met mijn onderwerp. Je kunt het ook zien bij de politiepaarden.
vakantiefoto standpunt
vakantiefoto standpunt
lijn
lijn
4. Storende elementen vermijden
Als ik druk aan het fotograferen ben, probeer ik altijd goed op te letten of er geen storende dingen zijn op de foto. Neem bijvoorbeeld de foto van de poes. Op de eerste zie je duidelijk een lelijke lift met graffiti die helemaal niet bij de foto past. Ik ben een stukje naar rechts gelopen en heb vanaf een andere hoek een foto gemaakt. Geeft een totaal ander beeld terwijl beide foto’s op dezelfde plek zijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor de foto van de kerk, door om de kaarsen te lopen heb ik in mijn rechtse foto ook nog de diepte van de binnenkant van de kerk, in plaats van links een achtergrond met tekst.
Vakantiefoto storende elementen_2
vakantiefoto storende elementen
lijn
lijn
5. Voorgrond/achtergrond
Als je een landschapsfoto wilt maken, probeer er eens diepte in te brengen door iets op de voorgrond te zetten. Dit geeft niet alleen meer diepte maar maakt vaak de foto ook wat spannender.
vakantiefoto voorgrond
vakantiefoto voorgrond
lijn
lijn
6. Geef de grootte aan
Vroeger vond ik het zelf altijd mooi wanneer er zo min mogelijk mensen en andere dingen extra in beeld waren. Toch is dat niet altijd mooier. Ben je ergens en wil je juist de grootheid van iets vastleggen dan kun je het beste wel kiezen voor iemand of iets die de grootte aangeeft.
vakantiefoto grootte
vakantiefoto grootte
lijn
lijn
7. Als er te weinig licht is
Bij te weinig licht is het altijd moeilijk om een scherpe, niet bewogen foto te maken. Mijn tip is dan om je camera op zelfontspanner te zetten en de camera op de grond, muurtje, prullenbak enzovoorts te zetten. Hierdoor beweegt je camera niet en kun je wel die foto maken die je wilt. Later kun je altijd nog het stukje grond naar wens eraf knippen. Dit werkt natuurlijk alleen als je onderwerp ook stil blijft staan ;). Zet hierbij wel de flitser uit.
vakantiefoto licht
lijn
lijn
8. Vergeet de tips
Natuurlijk zijn mijn vorige 7 tips bedoeld om je op weg te helpen en hopelijk heb je er wat aan gehad. Toch zijn er momenten waarbij je zeker niks van de tips moet aantrekken. Soms is het juist mooier om die ene voet net niet in beeld te hebben, of juist de horizon scheef te doen. Jij bent natuurlijk de fotograaf, experimenteer, maak veel foto’s en leef je uit!
En vooral…

☼ een fijne zomer gewenst! ☼

Tags: , , ,

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top