Tutorial: Schaap van vilt en pompons ★

DIY tutorial schaap vilt pompon
Reclame

DIY tutorial schaap vilt pompon
Nu kerst weer voorbij is en alle kerstdecoratie weer langzaam aan naar zolder wordt verplaatst is het tijd voor iets nieuws. Vandaag weer een nieuwe en simpele tutorial om de leegte in huis een beetje op te vullen :-): een schattige schaapje van vilt en pompons. Deze tutorial heeft 1 ster (makkelijk), bevat een gratis patroon en uitleg. Het knutselen van één schaap duurt ongeveer 2 uur.

Benodigdheden voor één schaapje

Voor meer specifieke informatie over de verschillende benodigdheden, klik hier >>>.

Schaar Gratis patroon, download deze hier >>>
Knopspelden om het patroon op het vilt vast te maken 2 kleuren vilt, voor het hoofdje en wol tussen de oren
Naald 2 kleuren borduurgaren, 1 kleur voor ogen en snuit en in voor de rest
Lijm Wol
Karton Pen
2 verschillende ronde vormen Vulling

We gaan beginnen!

1. We beginnen met het lichaam van het schaap. Die wordt gevormd door een pompon. Ik ga een pompon maken met karton, maar je zou voor de pompons ook een pomponmaker kunnen gebruiken. Ik vind het werken met karton fijner omdat de pompon dan steviger is. Teken 2 verschillende rondjes af op het karton. Hoe groter de buitenste cirkel, hoe groter het schaap. Maak de middelste cirkel niet te groot of te klein.
2. Knip deze cirkels uit. Dit hoeft niet perfect zoals je ziet ;-).
3. Leg de 2 cirkels precies op elkaar en begin er wol om heen te draaien. Zoals je op de foto ziet neem ik gelijk meer dan één draad, anders ben je uren bezig ;-).
schaap uitleg stap 1
4. Ga door tot het middelste gat bijna niet meer te zien is.
5. Knip aan de zijkant de wol door. Als je alles goed hebt doorgeknipt zie je het karton weer.
6. Draai tussen de 2 kartonnen cirkels wol. Knoop deze goed vast. Zo hou je de losse stukjes wol bij elkaar.
schaap DIY stap 4
7. Verwijder het karton. Het lichaam van het schaap is af :-). Naar wens kun je de pompon nog wat bij knippen.
8. Dan is het nu tijd voor de pootjes en het hoofdje. Print het gratis patroon. Zoals je ziet staat alles er in 3 formaten op. Ik vond het namelijk leuk om redelijk grote schapen te maken, maar ik kan me voorstellen dat je juist hebt gekozen voor een klein schaapje. Kies het patroon dat volgens jou het best past en knip deze uit. Knip vervolgens de figuurtjes uit vilt.
9. Maak met borduurgaren de snuit en de ogen op één van de hoofdjes. Ik doe dit met kleine steekjes.
schaap knutselen stap 7
10. Leg het hoofd met de snuit en ogen op het andere hoofd. Maak deze aan elkaar met de festonsteek. LET OP: Stop 1,5 cm voor het beginpunt. Doe een klein beetje vulling in het hoofd. Maak daarna het hoofd dicht met de festonsteek.
11. Plak de wol op het hoofd.
12. Het hoofdje is klaar. Plak het hoofdje op het lichaam. Ik gebruik hiervoor gewoon alleslijm. Laat het lichaam met hoofdje nu goed drogen.
schaap stap 10 tutorial
13. Dan is het nu tijd voor de pootjes. Leg 2 x 2 pootjes op elkaar. Maak deze delen weer aan elkaar door middel van de festonsteek. LET OP: stop weer 1,5 cm voor het beginpunt en vul de pootjes met vulling. Na het vullen kun je de pootjes verder dichtmaken.
14. Lijm de pootjes tussen de haartjes van het lichaam op een door jou gewenste plaats. Zorg ervoor dat je pootjes een groot deel in de pompon verdwijnen. Gebruik zeker niet te weinig lijm.
15. Laat alles weer rustig drogen. Je schaap is klaar :-).
laatste stappen en schaap is af

Jouw schaap met mij delen?

Advertentie

En wat vind je van je schaap? Ik ben erg benieuwd naar wat je hebt gemaakt. Ik zou het erg leuk vinden als je een foto maakt en deze plaatst op mijn Facebookpagina, Instagram @nobodyelsenl of via Twitter @NobodyELSeNL. En wie weet verschijnt deze dan wel op mijn site! Want eens in de zoveel tijd maak ik een artikel met foto’s van bezoekers, zie deel 1 en deel 2 :-). Een reactie achter laten onder mijn tutorial vind ik ook altijd leuk :-).

lijn

Gerelateerde artikelen:

Tutorial: kerstballen van vilt ★
Tutorial: Amerigo, paard van vilt ★
Tutorial: Eekhoorn van vilt ★★★
Tutorial: Hond van vilt ★★★
Tutorial: Zon van vilt ★
Tutorial: Bloemen van vilt ★
Tutorial: Bij van vilt ★
Tutorial: Vogel van vilt ★
Tutorial: Giraffe van vilt ★★★
Tutorial: Paaseieren maken van vilt ★
Tutorial: Pinguïn Vilt ★
Tutorial: Sneeuwpop Snowy ★

Meer tutorials, klik hier >

Het patroon en deze tutorial zijn NIET voor commercieel gebruik en blijven ten alle tijde eigendom van Nobody ELSe.
© Nobody ELSe

33 reacties

 1. Lief schaapje, gaan we zeker maken. Kleine tip : uit de kartonnen schijven knip ik een klein taart puntje uit, hoek niet steeds door het gat te prutsen.

 2. Te schattig voor woorden Els. Ik ben zelf de laatste tijd ook meer bezig met leuke dingen te maken. Zo ben ik momenteel into de handettering, waterverf, stempels en kaarten maken. Zo ontzettend leuk om te doen

 3. dit vind ik echt leuk…
  pompoenen maak ik wel eens, paar jaar geleden een krans gemaakt die nog steeds hangt..
  Dit wil ik een keer gaan maken met mijn nichtje

 4. Ah wat cute! Ik moet hierdoor echt aan vroeger denken. Ik maakte ook altijd van die pompoms, maar dan met bierviltjes! Het ziet er ieder geval heel leuk uit!

 5. Oh ja, pomponnen maken, pffffffff daar heb ik er wat van gedraaid vroeger zo met karton, hahahaha leuk om weer eens te zien, en nee, een schaap zijn wij nooit opgekomen om die ervan te maken wat wel eigenlijk, ik zou het niet meer weten, zit mij nu te bedenken om dat weer eens te draaien voor Picasso, LOL.

  Ze zijn schattig in elk geval!

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.