Kaarten maken #103: 3D kijkdoos kaart maken (incl. Gratis printable)

3D kijkdoos kaart uitleg gratis printable
Reclame

3D kijkdoos kaart uitleg gratis printable
Geen idee hoe ik deze kaart moest noemen, dus het is 3D kijkdoos kaart geworden. De uitwerking en gratis printable heb ik namelijk zelf bedacht (geen idee of het zo al bestaat). De complete uitleg vind je in dit artikel. De kaart is niet zo moeilijk om te maken.

Een 3D kijkdoos kaart maken

Hieronder vind je de uitleg voor het maken van een 3d kijkdoos kaart. Voor het maken van de basis van deze kaart heb je nodig:

In de stappen zal je zien dat ik verschillende andere knutselspullen gebruik om de kaart te versieren, maar kijk gewoon zelf even wat je nog in huis hebt :-). De basis van de kaart kun je versieren zoals je wilt.

Stap 1, gratis printable printen en uitsnijden

Print de gratis printable van de 3D kijkdoos uit. Snij alle losse onderdelen uit het papier. De stippellijnen zijn vouwlijnen. De vouwlijnen maak je door voorzichtig met je stanleymes over het stippellijntje te gaan maar niet door de snijden. Zo vouwt het papier makkelijker en op de juiste plaats. Je hebt nu: 1 doos, 1 achterkant en 6 tussenstukjes.

Stap 2, achtergrond versieren

Advertentie

Op de printable staat een rechthoek van ongeveer 10×15 cm. Dit is de achtergrond. Deze kan je versieren met van alles. Denk aan een papier met patroon, aquarelverf, afbeeldingen enzovoorts. Ik koos ervoor om een achtergrond te maken met wolken. Hiervoor gebruikte ik stempelinkt, een mal en een sponsje. Wil je precies weten hoe je dit doet? Kijk dan eens in het artikel: Knutselen: Uitleg stempelen met verschillende technieken (techniek 3).
3D kijkdoos kaart achtergrond wolken stempels

Stap 3, tussenstukjes versieren onderkant.

Op de printable staan 6 tussenstukjes in 3 formaten. Voor de onderkant van de kijkdoos gebruikte ik 3 tussenstukjes, laag, middel en hoog. Je kunt zelf kijken welke je wilt gebruiken en welke hoogte. Let op, gebruik niet meer tussenstukjes dan 3, anders past het niet.

Met 3 verschillende snijmallen van gras maakte ik 3 tussenstukjes met verschillende hoogtes. Heb je nu geen snijmallen? Dan kun je de heuvels ook zelf uit groen papier knippen. De bovenkant van het middelste en hoogste tussenstuk maakte ik donkerder met stempelinkt. Zo krijg je nog meer diepte. Wil je precies weten hoe je dit doet? Kijk dan eens in het artikel: Knutselen: Uitleg stempelen met verschillende technieken (techniek 2).
3D kijkdoos kaart tussenstukjes maken

Op het gras plakte ik verschillende dieren. Dit zijn stempels (merk MFT) ingekleurd met Twinmarkers (Action). Het gras ligt op de foto op elkaar, zo krijg je een beetje een indruk hoe het er straks uit komt te zien.
3D kijkdoos kaart tussenstukjes versieren

Stap 4, tussenstukjes versieren bovenkant.

Voor de bovenkant koos ik ervoor om maar één tussenstukje te gebruiken, de laagste. Ook hier kun je weer voor 3 tussenstukjes kiezen. Kies er altijd eentje, want anders zie je straks de rand van de deksel :-). Eerst maakte ik met stempelinkt het tussenstuk blauw. Je kunt er ook gewoon blauw papier opplakken, maar zo past deze goed bij de wolken. Het is precies dezelfde kleur. Op het tussenstuk plakte ik een zon waarbij ik de uiteindes donkerder maakte met oranje stempelinkt.
3D kijkdoos kaart maken gratis printable tussenstuk

Stap 5, in het elkaar zetten van de 3D kijkdoos

We starten met het vastmaken van de tussenstukken aan de onderkant. Ik pakte mijn laagste tussenstuk (in mijn geval met het varkentje). Op de hoekjes plakte ik dubbelzijdige tape en plakte het tussenstuk vooraan in de doos. Niet tegen de voorkant aan, op ongeveer 0,5 cm van de voorkant.

Advertentie

Let op: de onderkant van het doosje is de kant zonder de deksel. De deksel zit aan de bovenkant.
3D kijkdoos kaart maken inspiratie

kijkdoos kaart maken in elkaar zetten tips
Op dezelfde manier maakte ik de andere twee tussenstukjes van de onderkant vast. Op de foto kijk je van boven in de kaart.
3D kijkdoos kaart tussenstukjes vastmaken
Tijd om aan de bovenkant de tussenstukjes vast te maken. Ik heb er voor gekozen om maar één tussenstuk te gebruiken. Ook bij dit tussenstuk maak ik weer dubbelzijdige tape vast op de hoekjes en plak het tussenstuk tussen de zijkanten in aan de bovenkant.
3D kijkdoos kaart bovenkant
Doe op de flapjes van de zijkant aan de binnenkant dubbelzijdige tape en plaats de achterkant van de kaart tegen de flapjes(De achtergrond van stap 2). De flapjes komen aan de buitenkant van het doosje.
3D kijkdoos kaart achterkant
Als laatste maak je dubbelzijdige tape vast aan de buitenkant van de flap aan de deksel. Doe de deksel in het doosje en druk de achtergrond er tegen aan. De 3D kijkdoos zit in elkaar.
3D kijkdoos kaart deskel

Stap 6, de buitenkant versieren van de kijkdoos

Als laatste kun je de buitenkant nog verder versieren. Ik koos ervoor om deze vrij simpel te houden, zodat de aandacht echt uitgaat naar de binnenkant. Ik plakte nog paard en een label met ‘Van harte gefeliciteerd’ op de doos. Dit label kun je trouwens gratis downloaden op mijn blog: Gratis printable: Deel 3 Labels met Nederlandse teksten voor o.a. kaarten maken en cadeaulabels.

De 3D kijkdoos is klaar :-).
kijkdoos kaart maken uitleg stap voor stapkopie

3D kijkdoos kaart maken uitleg met gratis printable

Heb jij wel eens op zo’n manier een kaart gemaakt?

Gerelateerde artikelen:

Kaarten maken #102: Kaart maken met theekopje & theezakje (Gratis printables)
Kaarten maken #101: Uitleg extra inspiratie toverkaart maken
Kaarten maken #100: Zelf diamond painting kaarten maken
Kaarten maken #99: Uitleg schudkaarten maken met kraaltjes
Kaarten maken #98: Een vlaggetjeskaart maken (incl. gratis printable)

Advertentie

Meer artikelen over kaarten maken, klik hier >

© Nobody ELSe

7 reacties

    1. Nee, bij deze uitleg helaas niet. Je kunt deze kaart wel zo maken dat je deze kunt opvouwen. Je moet dan de tussenstukjes op een zig zag manier plakken. Maar om dit uit te leggen werd mijn uitleg te ingewikkeld :-).

  1. Ik heb nog nooit een kijkdoos gemaakt maar met deze duidelijke uitleg EN veel foto’s zou het er eens van kunnen komen.
    Dank je wel voor je inzet Els !

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.