Reclame

Zelf kaartjes maken #18: Kerstkaarten 2017 #1

Kerstkaarten maken schudkaart
Reclame

Kerstkaarten maken schudkaart
Het duurt nog even voordat het kerst is maar ik ben al begonnen met kerstkaarten maken. Elk jaar verstuur ik er nog zo’n 30-40 en probeer deze allemaal zelf te maken. Dit vind ik persoonlijker dan gewoon kopen in de winkel. En bovenal heel leuk om te doen. Vandaag laat ik mijn eerste serie kerstkaarten van 2017 zien. Ook laat ik zien hoe ik deze heb gemaakt :-).

Benodigdheden schudkaarten voor kerst

 • Kaarten, ik gebruik vierkante witte kaarten van de Action
 • Dik wit papier
 • Gekleurd papier voor achter het venster
 • Doorzichtig plastic vel, gekocht bij copy shop
 • Dubbelzijdige tape
 • Dubbelzijdige foam tape
 • Confetti, bij mij kleine gekleurde plastic sterretjes
 • Schaar
 • Lijm, ik gebruik Pritt
 • Liniaal
 • Snijmat
 • Stanley mes
 • Versiering voor op de kaart, ik gebruik lint, embossing mal voor de Double Do XL, clear stamps, plakparels, plastic sneeuwvlokjes. Deze kocht ik eerder op AliExpress. Kijk even wat je al in huis hebt :-).
 • Mogelijk een ronde snijmal of cirkelsnijder.

Aan de slag om kerstkaarten zelf te maken

1. Pak je standaard kaart en meet deze op. Mijn kaart is 13×13 cm. Uit dik papier snij ik een vierkant van 12×12 cm. 1 cm minder aan 2 zijdes. Heb je dus een kaart van 15×10 cm, snij dan uit dik papier een vlak van 14×9 cm.
2. Nu gaan we het venster maken. Doe de cirkel op een plek naar wens. Ik heb de cirkel iets boven het midden gedaan. Ik gebruik hiervoor een cirkelvormige snijmal en haal deze door mijn Double Do. Maar je kunt ook een cirkel snijder gebruiken. Mocht je dit alles niet in huis hebben, kun je ook een vierkant uit de kaart snijden :-).
3. Doe dubbelzijdige tape om de randen van de cirkel. Plak daarop een stuk van je doorzichtige plastic vel.
Kerstkaarten knutselen stap voor stap uitleg
4. Breng om de cirkel en op het plastic nu de dubbelzijdige foam tape aan. Zorg ervoor dat de cirkel helemaal omsloten is. Als je dit gedaan hebt, voeg je confetti toe. LET OP! Niet te veel. Zoals je ziet hoeft dit niet heel netjes, die komt toch aan de achterkant :-).
5. Plak nu het gekleurd papier op de dubbelzijdige foam tape. De mooie kant richting de confetti.
6. Plak aan de zijkanten ook dubbelzijdige foam tape. Draai alles om en plak je venster met confetti in het midden van je kaart.
Kerstkaarten zelf maken ideeen

Tijd om de voorkant van de kaart te versieren. Dit kun je op veel manieren doen. Ik zal je stap voor stap vertellen hoe ik mijn kaarten heb versiert:

 • Ik begin met een stuk papier voor de ondergrond aan de onderkant. Met een embossing mal voor de Double Do XL heb ik hierin een kerst relief gemaakt. De heb ik aan de onderkant van de kaart geplakt.
 • Daarop aan de bovenkant heb ik een lintje geplakt met dubbelzijdige tape.
 • Met een blauw stempelkussen stempelde ik met clear stamps diverse kerstfiguurtjes op dik papier. Ik liet deze even drogen en vervolgens knipte ik deze uit het papier. Met dubbelzijdige tape en dubbelzijdige foam heb ik deze op de kaart geplakt.
 • Als laatste versierde ik de kaart nog met plakparels en plastic sneeuwvlokken.

voorbeeld kerstkaart shudkaart zelfgemaakt

Natuurlijk maakte ik nog meer kerstkaarten

Sommige zijn iets beter gelukt dan de andere, maar ik wilde wat achtergronden en kleuren proberen :-).
Kerstkaart zelfgemaakt goud dorpje schudkaart

Kerstkaart zelfgemaakt voorbeeld kerstmis kaart knutselen

Kerstkaart zelfgemaakt handgemaakt voorbeeld

Kerstkaart zelf maken stap voor stap voorbeeld

Kerstkaart zelfgemaakt hert sneeuw sterretjes

Kerstkaart zelf maken makkelijk knutselen

Ben jij al bezig met kerstkaarten bedenken of maken?

Gerelateerde artikelen:

Zelf kaartjes maken #17: Halloween griezelige kaarten
Zelf kaartjes maken #16: Kaarten maken met Clear Stamps 2
Zelf kaartjes maken #15: Action Hobbykaart magazine
Zelf kaartjes maken #14: Mixed Media
Zelf kaartjes maken #13: Kaarten maken met Clear Stamps
Zelf kaartjes maken #12: Kaarten maken met vilt
Zelf kaartjes maken #11: Washi tape
Zelf kaartjes maken #10: Double Do XL
Zelf kaartjes maken #9: Kerstkaarten 2016 #2

© Nobody ELSe

Reclame

17 reacties

 1. Els, wat heb je toch weer mooie kaarten gemaakt…..heel veel werk, maar het resultaat mag er zijn. Ben ook al volop bezig met de Kerstkaarten. Leuk om te doen, maar kost veel tijd

 2. Wow, wat zijn ze mooi zeg en wat een werk ook! Dit jaar ga ik voor het eerst sinds lange tijd geen kerstkaarten zelf maken. We willen waarschijnlijk een kerst en save the date kaart in één laten maken 🙂

 3. Wow wat is deze kerstkaarten heel mooi geworden. Konijn staat ook erop. Helemaal geweldig om te zien. Wat ben creatief om kerstkaarten te maken. Ik koop altijd gewone kerstkaarten.

 4. Wauw, wat zijn ze prachtig! Heel mooi, dat schudgedeelte met glitters! Ik heb toevallig vorige week mijn eerste kerstkaart gemaakt. Tijd om daar weer lekker voor aan het knutselen te slaan!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL