DIY #79: Cadeaudoosjes maken met deksel (gratis printables)

Knutselen Cadeudoosjes maken gratis patroon uitleg
Reclame

Knutselen Cadeudoosjes maken gratis patroon uitleg
Na de kleine cadeaudoosjes die ik al eerder maakte, vond ik het tijd worden om wat grotere cadeaudoosjes te maken. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe ik deze cadeaudoosjes met deksels heb gemaakt. Natuurlijk weer met gratis printables!

Cadeaudoosjes zelf maken

Cadeaudoosjes knutselen vind ik altijd erg leuk om te doen. Al eens eerder maakte ik kleine cadeaudoosjes (ook met gratis printables). In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je drie cadeaudoosjes kunt maken met deksel: een zeshoekig, vierkant en taartvormig doosje. Alle drie de doosjes hebben een deksel.

Benodigdheden om zelf kleine cadeaudoosjes te maken:

 • Printer, zwart-wit printer is prima
 • A4 Papier, liefst iets dikker dan standaard papier. Kleur en soort wat jezelf leuk vind. In dit artikel laat ik diverse cadeaudoosjes zien met verschillende papiersoorten.
 • Bijvoorkeur een stanleymes, snijmat en liniaal. Een schaar kan ook maar is minder mooi.
 • Dubbelzijdige tape
 • Knutselspullen om de cadeaudoosjes te versieren. Kijk even wat je allemaal nog in huis hebt :-).

Uitleg cadeaudoosjes maken met deksel

Stap 1: Downloaden gratis patronen en printen
In dit artikel staan drie verschillende doosjes. Elk doosje heeft een ander patroon. Elke patroon is opgemaakt op A4 formaat zodat deze makkelijk te printen is. Het patroon bevat twee pagina’s. De eerste pagina met de deksel en de tweede met de bodem (onderkant) van het doosje.

Advertentie

Gratis patronen cadeaudoosjes met deksel:
Patroon vierkant doosje
Patroon zeshoekig doosje
Patroon taartvormig doosje

Download een gratis patroon van een cadeaudoosje met deksel naar wens. Print zowel de deksel als bodem. Je kunt diverse soorten papier gebruiken, denk aan kraftpapier, wit papier, gekleurd papier en papier met een leuk patroontje. Het papier moet wel net iets dikker zijn dan gewoon printpapier. De deksel en bodem kunnen ook geprint worden op verschillende papiersoorten.

Stap 2: Uitsnijden en vouwen
Zowel het patroon van de deksel als de bodem bestaat uit gewone en stippellijnen. De gewone lijnen zijn de snijlijnen en de stippellijnen zijn vouwlijnen.

Snij als eerste de deksel en de bodem uit het papier. Vervolgens ging ik zachtjes met een stanleymes over de vouwlijnen. Hierdoor snij je het papier niet door maar zorg je ervoor dat je het papier makkelijker en op de juiste plaats kunt vouwen. Vouw alle vouwlijnen een keertje. Ik zorg ervoor dat de geprinte lijnen aan de binnenkant voor het cadeaudoosje komen. Dat is het mooiste.

Stap 3: Cadeaudoosje versieren
Het handigste is dat je de cadeaudoosjes versiert voordat je ze in elkaar zet. Je kunt er voor kiezen om met een pen/fineliner er een tekst op te schrijven of een tekening te maken. Je kunt delen inkleuren met stiften en kleurpotloden. Of kijk eens wat je allemaal aan knutselspullen nog in huis hebt zoals washi tape, lintjes, snijmallen, stempels, stickers enzovoorts. Leef je uit :-).

Stap 4: Het cadeaudoosje plakken en in elkaar zetten
Elk cadeaudoosje moet je anders in elkaar zetten. Op de onderstaande foto’s kun je zien waar precies je de dubbelzijdige tape moet plakken :-). Plak daarna alles netjes aan elkaar.

Advertentie

Vierkant doosje
Knutselen vierkant cadeaudoosje maken plakken

Zeshoekig doosje
Knutselen cadeaudoosje zeshoek plakranden

Doosje in de vorm van een taart
Knutselen cadeaudoosje taart plakranden

Stap 5: Doosje extra versieren
Nadat je het doosje in elkaar hebt gezet kun je het cadeaudoosje nog verder versieren. Denk dan aan lintjes, plakparels, cadeaulabels enzovoorts. Dan is je zelfgemaakte cadeaudoosje klaar!

Inspiratie cadeaudoosjes

Natuurlijk heb ik meerdere cadeaudoosjes gemaakt. Hieronder zie je al mijn gemaakte doosjes. Per doosje leg ik uit wat ik heb gedaan en wat ik extra heb gebruikt :-).

Vierkant cadeaudoosje met deksel, idee 1
De onderkant en de deksel van het doosje printte ik op papier uit een papiersetje van Decotime. Daarna deed ik een lintje van kant om het doosje. De stijl van dit doosje is dan extra romantisch. Met een roze lintje maakte ik nog een cadeaulabel vast aan het cadeaudoosje.
Knutselen cadeaudoosje zelf maken patroon

Advertentie

Vierkant cadeaudoosje met deksel, idee 2
Dit vierkante doosje is vrijstaand maar je kunt er erg veel mee doen :-). Als eerste printte ik de onderkant op gestreept gekleurd lijntjes papier. Voor de deksel koos ik groen papier. Met een snijmal voor randjes en mijn snij- en embossing machine Love2Craft maakte ik de boogjes aan de onderkant van de deksel. Dit geeft net wat extra’s. Je kunt natuurlijk ook een sierrand zelf knippen :-). Al laatste deed ik nog een lintje om het doosje.
DIY Knutselen cadeaudoosje vierkant snijmal

Zeshoekig cadeaudoosje met deksel, idee 1
Dit echt een basis doosje. Op onderkant printte ik op papier met een aquarel patroon. De deksel is op gewoon op licht blauw papier geprint. Op de deksel plakte ik verder nog een rozet.
Knutselen cadeaudoosje zeshoek gratis printable

Zeshoekig cadeaudoosje met deksel, idee 2
Op een vel papier met stipjes printte ik de bodem van het doosje. De deksel printte ik op donkerblauw papier. Precies in dezelfde kleur als de stipjes op de onderkant. Het doosje vond ik zo al wel feestelijk genoeg. Dus versierde ik het doosje alleen nog met een lintje en een label. Dit label heeft dan weer dezelfde kleur oranje als van de stipjes op de onderkant. Ik hou van eenheid :-).
Cadeaudoosje zelf maken printable zeshoek

Cadeaudoosje in de vorm van een taartpunt
De onderkant printte ik op licht paars papier (deze zie je niet). De bovenkant van de taart drukte ik af op licht geel papier. Voordat ik de taart in elkaar zette versierde ik de bovenkant. Ik begon bij de roze papieren rand aan de zijkant. Op de bovenkant plakte ik een witte driehoek net iets kleiner dan de taart. Deze versierde ik met getekende confetti (aquamarkers) en plakparels. In de bovenkant maakte ik een klein gaatje, daarin prikte ik een cocktailprikker. Met dubbelzijdige tape plakte ik daarop een twee. Deze twee tekende ik met potlood en knipte deze vervolgens uit het papier.
Knutselen cadeaudoosje taart vorm gratis

Cadeaudoosje Taart gratis patroon printable

Is zelf cadeaudoosjes maken iets voor jou?

Gerelateerde artikelen:

DIY #78: Slinger maken voor kerstkaarten
DIY #77: Houten servethouder maken (super makkelijk!)
DIY #76: Maak je eigen winterse kerstdecoratie
DIY #75: Feestelijke cadeautjes maken van geld en cadeaubonnen
DIY #74: Cadeaukaartjes maken en inpaktips voor Sinterklaas
DIY #73: Maak je eigen sinterklaas dobbelspel voor pakjesavond (gratis printables)
DIY #72: Bladeren schaaltjes maken voor in huis (budgetproof)
DIY #71: Het schilderij met een beer maken, gratis patroon
DIY #70: Cupcake maken van filigraan (Quilling)

Advertentie

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

7 reacties

 1. Wat leuk is dit, de vierkante ook voor jezelf om iets op te bergen. Wat voor dubbelzijdig tape gebruik je? Ik lijm altijd maar tape is natuurlijk veel makkelijker en netter.

 2. De eerste vind ik leuk, maar dat ligt aan het papier wat je gekozen hebt, hahaha
  Nee, ik maak ze niet zelf, vind het ook niets. Ik ben meer voor het ouderwetse inpakken, in cadeupapier zo passend mogelijk en opgesierd met linten of kralen etc. maar dat is lang geleden eigenlijk.

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.