DIY #94: Werken met houten kegelpoppen (peg dolls)

DIY kegelpoppen peg dolls action schilderen
Reclame

DIY kegelpoppen peg dolls action schilderen
In dit artikel leg ik uit hoe je van houten kegelpoppen verschillende figuurtjes kan maken. Alles wat ik heb gebruikt is van Action. Dus het is ook nog eens budgetproof.

Benodigdheden

Als eerste natuurlijk houten kegelpoppetjes (peg dolls). Deze zijn gewoon te koop bij Action, € 2,99. In één emmertje zitten 26 verschillende poppetjes met verschillende formaten en vormen.

Voor het maken van de figuurtjes gebruikte ik:

 • Paint markers (Action)
 • Acrylverf (Action)
 • Kwastje (let op, werk met hele fijne kwastjes)
 • Zwarte fineliner (ook Action)
 • Gekleurde gelpennen (Action DecoTime Chalk markers)
 • Bij sommige dieren gebruikte ik ook kleine stukjes vilt
 • Alles lijm om het vilt op de poppetjes te plakken
 • Optioneel: Potlood

Aan de slag met het schilderen van kegelpoppetjes (peg dolls)

Familie met details

Als je begint, maak dan een keuze uit de verschillende vormen en formaten. Zelf vind ik één vorm meer een jongen en de andere vorm meer een meisjes.

Als eerste wilde ik een familie gaan schilderen. Voor de kinderen koos ik de één na kleinste en voor de baby het kleinste model. Voor opa & oma de één na grootste kegelpoppen en voor de ouders de grootste maat.

Advertentie

Als je begint kun je met potlood een schets maken op het houten kegelpoppetje. Ik deed dit zelf niet, alleen bij bijvoorbeeld de bril van opa deed ik het wel.

De paint markers en acrylverf gebruik ik door elkaar op de poppetjes. De grote vlakken en stipjes maakte ik met de paint markers. De middelgrote/kleine vlakken maakte ik met de acrylverf. Daarbij gebruikte ik hele fijne kwastjes. Laat verf tussendoor nieuwe lagen verf wel goed drogen en gebruik niet te veel water. De verf moet niet gaan uitvloeien.

Tip: omdat de poppetjes lastig vast te houden zijn, verf eerst de bovenkant, dan kun je het poppetje aan het lichaam vasthouden. Laat de bovenkant goed drogen en begin daarna aan het lichaam. Ik merkt ook dat het hoofd vaker mislukt dan het lichaam. De oogjes en haren zijn zo’n fijn werk. Dus dat is nog een extra voordeel als je begint met het hoofd.

Met gekleurde gelpennen en een zwarte fineliner maakte ik de details. Werk hiermee niet direct op het hout, alleen op een deel wat je al geverfd hebt. De inkt kan uitlopen als je direct op het hout werkt, weet ik helaas uit ervaring :-(. De ogen direct op het hout maakte ik dan ook met een fijne kwast en zwarte acrylverf.
DIY peg doll kegelpoppen schilderen familie uitleg

DIY familie van peg dolls maken pap mam

Action kegelpoppen familie maken opa oma

Advertentie

DIY Action peg dolls familie kinderen inspiratie

Familie simpel

Natuurlijk is het ook leuk om een familie te maken die wat makkelijker is. Met verschillende kleuren paint markers kleurde ik de lichaampjes. Met een witte paint marker maakte ik de stipjes op de kleding. Met een fijn kwastje maakte ik de ogen. Met een roze paint marker zette ik de wangetjes op de gezichtjes.
DIY houten kegelpoppen Action schilderen

Dieren

Bij de dieren heb ik het kegelpoppetje helemaal geverfd in de kleur van het dier. Het voordeel is dan gelijk ook dat de fineliners en gelpennen niet meer uitvloeien in het hout. De details, bijv. de ogen, heb ik dan ook gemaakt met een zwarte fineliner. Dit werkt nauwkeuriger. Om de dieren nog meer te lijken heb ik bij sommige dieren vilt gebruikt voor de oren en vleugels. Deze plakte ik met alles lijm op de kegelpoppen.
DIY kegelpoppen dieren schilderen

DIY Action peg dolls dieren uitleg schilderen

DIY kegelpoppen versieren en schilderen Action paint markers

Nog meer inspiratie op doen?

Weet je nu niet zo goed wat je nog meer kunt maken? Zoek dan eens op Pinterest met de zoekterm ‘Peg dolls’

Heb jij wel eens gewerkt met houten kegelpoppetjes en wat heb je gemaakt?

Advertentie

De kegelpoppetjes in dit artikel heb ik gekregen

Gerelateerde artikelen:

DIY #93: Cadeaudoosje maken met hartje, gratis printable
DIY #92: Gratis printable tegoedbon voor kerst/feestdagen
DIY #91: Een papieren kersthuisje maken (Gratis Printable)
DIY #90: Je eigen kerstbal en snowglobe maken van papier (gratis printable)
DIY #89: Uitleg verschillende waterverf achtergronden maken
DIY #88: Uitleg schudcadeaukaartjes maken (Shaker tags), incl. gratis printable
DIY #87: Met lint strikjes maken
DIY #86: Rozet knutselen voor vaderdag, uitleg en gratis printables

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

13 reacties

 1. Super schattig. Misschien een idee om er voor kerstmis een kerstgroep van te maken. Ben je héél lang bezig als je het uitgebreider wilt doen dan de standaard kerststal-figuurtjes. Je kunt uitbreiden met (veel) mensfiguren die naar de nieuwgeborene toesnellen t/m allerlei dieren die een kijkje komen nemen.

 2. Wat een leuk idee

  Een vraagje heb jij ook wel eens een spiraal gehaakt voor buiten zo ja heb jij daar ook een beschrijving van zou ik en meschien meerdere mensen leuk vinden en ook meerdere modellen dank je alvast

 3. Super leuk! Ik heb toendertijd een zakje met houten pegdolls bij de Action gekocht, maar die liggen nog steeds in mijn kast. Toch maar eens aan beginnen. De diertjes vind ik leuk, ook met het vilt! Goed idee. Bedankt voor de inspiratie weer!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.