Reclame

Haken #177: Angelica Walvis (Pica pau 3)

Haken Angelica Walvis haakboek Pica pau 3 haakpatroon
Reclame

Haken Angelica Walvis haakboek Pica pau 3 haakpatroon
Angelica Walvis is mijn tweede haakproject welke ik haakte uit het haakboek ‘Pica pau 3’. De walvis sprak mij gelijk aan toen ik de foto zag. In dit artikel vertel ik alles over het haken van mijn walvis.

Haakboek Pica Pau 3

Van de haakboeken van Pica Pau ben ik echt een enorme fan. Uit deel 1 & 2 heb ik al heel veel gehaakt. Dus toen deel 3 uitkwam heb ik deze gelijk gekocht. Pica Pau 3 is gewoon te koop op bol.com en kost € 20.-. In het haakboek staan 20 verschillende haakpatronen.

Al eerder haakte ik uit dit haakboek:

Wat heb ik gebruikte voor Angelica Walvis

Met mijn gebruikte garen wordt de walvis ongeveer 37 cm lang. Let op, ik gebruik wel andere kleuren dan het voorbeeld in het boek.

 • Donkerblauw katoengaren (Yarn and Colors Must-Have Navy blue 060). Let op: in het boek staat dat je 4 bollen van 50 gram katoen nodig hebt met haaknaald 2,75 mm. Ik gebruikte er nog geen twee.
 • Beige katoengaren (Yarn and Colors Must-Have Cream 002)
 • Groen katoengaren (Yarn and Colors Must-Have Glass 072)
 • Beige, geel, roze garen voor de muts, ik weet helaas de kleurnummers niet meer (Durable Soqs)
 • Haaknaald 2,75 mm
 • Haaknaald 2,25 mm
 • Veiligheidsoogjes 9 mm
 • Vulling
 • Steekmarkeerders
 • Stopnaald
 • Knopspelden

Aan de slag met haken

Let op! Het voorbeeld in het boek is met gekruiste vasten gehaakt. Dan maak je je vasten net iets anders. Dit is niet moeilijk maar gewoon even wennen. Door de kleurwissels in het haakwerk is ook het beste om voor gekruiste vasten te kiezen, veel mooier! In dit filmpje wordt alles heel duidelijk uitgelegd:
Vasten als kruisjes haken

De muts
Het haakpatroon begint niet bij de muts maar ik besloot deze als eerste te haken. De muts wordt namelijk gehaakt met dunner garen en een kleinere haaknaald. Ik koos voor het garen Durable Soqs, hiervan had ik nog wat restjes liggen. Ik haakte de muts met haaknaald 2,25 mm. In het boek staat 2 mm, maar ik haak altijd te strak dus koos voor een iets grotere haaknaald. Gelukkig hoeft het mutsje ook niet precies ergens op of in te passen maar komt deze gewoon op het lichaam van de walvis.

De pompon op de muts was wel erg klein en een gepriegel. Ik besloot deze pompon te haken met de spiraal techniek. Zo heb je geen lelijke kleurwissels. De uitleg van deze techniek vind je in dit artikel: Haken #95: Spiraal onderzetter, gratis haakpatroon.
walvis haken haakpatroon pica pau 3

Hoofd en lijfje
Nou ja, lijfje, haha. Behoorlijk groot. Het haken van het hoofd en lijfje ging in het begin niet goed. Mijn haakwerk ging erg draaien waardoor de vlakken op het lijfje een beetje scheef gingen. Dit heb ik opgelost door na elke toer het haakwerk steeds weer recht te trekken zodat de lijnen van de vlakken niet draaien maar recht blijven.

Toen het lijf af was, was ik erg blij. Ik was wel even klaar met alle kleurwissels in bijna elke toer. Maar het was zeker de moeite waard.
Haakpatroon walvis haken pica pau 3

De staart en borstvinnen
De staart werd op een verrassend manier gehaakt, nog nooit zo gedaan, maar makkelijk en mooi. Met de borstvinnen had ik iets meer moeite. Op de vinnen wordt gebruik gemaakt van de noppensteek, maar er wordt niet vertelt waar je deze moet doen. Dit mag je zelf bedenken. Hier hou ik niet zo van ;-). Ik hou van alles precies omschreven. Toch ben ik wel tevreden met mijn borstvinnen.
haken walvis pica pau 3 vinnen

De zwemband
In de zwembad zaten ook weer veel kleurwissels in elke toer. Het was een makkelijk patroon om te volgen. Maar ik ben nu wel even klaar met steeds wisselen van kleur ;-).
haken zwemband Angelica Walvis pica pau 3

De walvis in elkaar zetten
Het in elkaar zetten van Angelica Walvis was eigenlijk heel makkelijk. Er waren niet veel losse onderdelen en de plekken waar deze onderdelen moesten komen waren heel duidelijk.

Het eindresultaat van Angelica Walvis

Het haken was wel een hele klus zeker ook door de vele kleurwissels in de verschillende toeren. Het is natuurlijk wel heel mooi, dus het is zeker de moeite waard. Ik vind dit patroon zeker een aanrader. De walvis is mooi ontworpen en het haakpatroon makkelijk en duidelijk te volgen.
haken walvis haakpatroon NL pica pau 3

Angelica Walvis haakboek Pica pau 3 haakpatroon

Heb je net als mij een haat-liefdeverhouding met het maken van kleurwissels in een toer?

Gerelateerde artikelen:

Haken #176: Hilde het Hert, gratis haakpatroon
Haken #175: Sanne het bruine paard, gratis haakpatroon
Haken #174: Gratis haakpatroon Paasei met spiraal, 2 kleuren
Haken #173: Kim de Koe in roze katoengaren, gratis haakpatroon
Haken #172: Kees het kuiken in een ei, gratis haakpatroon
Haken #171: Duncan de hond in Cowboyset (Amigurumi verkleedfeestjes)
Haken #170: Het minivolkje (Haakboek Het minivolkje), deel 3
Haken #169: Darwin Schildpad (Pica Pau deel 2)

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

4 reacties

 1. Wauw, heel mooi geworden! Die van mij is heel erg gedraaid, heb je nog tips? Ik lees in jouw verhaal dat je het hebt recht getrokken?

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL