Reclame

Kaarten maken #52: Uitgebreide uitleg hoe je schudkaarten maakt

uitleg hoe maak je schudkaarten DIY Tutorial
Reclame

uitleg hoe maak je schudkaarten DIY Tutorial
Van diverse bezoekers van mijn blog kreeg ik de vraag of ik een keertje een uitgebreide uitleg wil geven hoe je schudkaarten kan maken. Vandaag laat ik daarom stap voor stap in foto en tekst zien hoe je je eigen schudkaart kan maken.

Benodigdheden voor het maken van schudkaarten

 • Blanco kaart (Action)
 • Dikker papier, kleur naar wens
 • Plastic vel, ik koop deze bij een printservice. Zo’n vel gebruiken ze vaak als voorblad voor een gebonden presentatie.
 • Foam tape (Action)
 • Dubbelzijdige tape
 • Glitter (Action)
 • Schaar
 • Stanleymes en liniaal
 • Optioneel cirkelsnijder of snijmal naar wens

Uitleg schudkaarten maken

Stap1, de basis maken
Kijk naar het formaat van je blanco kaart. Mijn kaart is  A6 (105 x 148 mm). Uit dikker wit papier sneed ik een rechthoek die net iets kleiner is dan mijn blanco kaart, ongeveer 95 x 138 mm. Uit deze rechthoek sneed ik een cirkel. Deze cirkel wordt het venster van de schudkaart. Je kunt voor elke vorm kiezen die je wilt, als je maar niet te dicht bij de rand komt van het papier. Zo kun je met een stanleymes en liniaal ook een rechthoek uit het papier snijden of met een snijmal en een snijmachine een moeilijker vorm maken.
Uitleg schudkaarten maken basis stap voor stap

Stap 2, het raam maken de kaart maken
De volgende stappen voer je allemaal uit aan de achterkant van je papier waaruit je de cirkel (of ander gekozen vorm) hebt gesneden. Plak aan de buitenkant van de vorm dubbelzijdige tape. Pak je plastic vel en knip daaruit een vorm die een stuk groter is dan je vorm uit het papier. Leg het plastic vel op de vorm met dubbelzijdige tape. Druk deze goed aan. Je venster is gemaakt.
Uitleg schudkaarten maken venster

Advertentie

Stap 3, foam tape
Plak om de rand van je vorm de dikke foam tape. Doe dit nauwkeurig. Er moet namelijk geen ruimte tussen de tape zitten, want dan kan de glitter ontsnappen. En dat wil je echt niet ;-)….
Uitleg schudkaarten maken venster foam tape

Stap 4, tijd voor glitter
Pak nu je glitter. Ik kocht deze bij de Action in diverse kleuren. Strooi deze op het venster. Zorg er wel voor dat er niks op de foam tape komt. Deze moet goed blijven plakken. Met deze Action glitter ging dat makkelijk, ze hebben een handige doseerdop.
Uitleg schudkaarten maken glitter toevoegen

Stap 5, afdekken
Knip uit iets dikke papier een vorm iets groter dan de oppervlakte van de foam tape en venster. Ik gebruik holografisch papier, zo is de achtergrond van de glitter niet wit. Dit vind ik mooier. Plak deze op de foam tape. Dit papier maakt de ruimte met glitter dicht.
uitgebreide Uitleg DIY schudkaarten maken

Stap 6, schudkaart afmaken
Plak aan de randjes nu ook de dikke foam tape en op de achterkant van het venster doe je Pritt. Draai alles om en plak de schudkaart in het midden op je blanco kaart. De basis van de schudkaart is klaar.
Uitleg schudkaarten zelf maken glitter action

Stap 7, Versieren van de schudkaart
Nu is het tijd om je schudkaart te versieren. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Zo kun je gebruik maken van stempels, washi tape, kant-en-klare afbeeldingen, papiertjes met een patroon enzovoorts. Ik koos voor Clear stamps, plakparels en een glitter lintje.
tutorial schudkaarten maken makkelijk uitleg

Maak je ook graag schudkaarten?

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

Kaarten maken #51: Simpele vouwkaarten maken
Kaarten maken #50: Werken met snijmallen voor randjes (Action)
Kaarten maken #49: Vrolijke lente kaarten
Kaarten maken #48: Trouwkaarten / Valentijnskaarten maken
Kaarten maken #47: Kaarten met zelfgemaakte cadeaulabels
Kaarten maken #46: Kerstkaarten #3 2019 gemaakt met washi tape
Kaarten maken #45: Kerstkaarten #2 2019 borduren met clear stamps, incl. gratis borduurpatronen

© Nobody ELSe

Reclame

15 reacties

 1. Wowww Els wat heb je dat mooi gedaan en ben blij dat ik hier nu ook lid van ben en ik ga deze schudkaart zeker uitproberen en heb zoiets nog nooit gedaan maar je geeft echt goede tekst erin zoals het moet en dankjewel daarvoor!!

 2. Vanmiddag 2 schudkaarten gemaakt met deze beschrijving. Dank voor de duidelijke uitleg. Ze zijn erg leuk geworden. Het lijkt wel of de glitters bij mij wat een het plastic vast plakken. Misschien statisch? Ik weet nog niet hoe ik dak kan voorkomen. Ik ga ook op zoek naar de kleine kraaltjes.

  1. Ja, dat heb ik ook wel eens. Vooral bij fijn glitter. Ik gebruik meestal daarom iets grovere glitter :-). Ik las ook dat er speciale doekjes voor zijn, maar daar weet ikzelf niks van helaas.

 3. Ik heb zojuist aan de hand van jouw fijne uitleg een shaker card gemaakt, zo leuk geworden! Denk dat ik er nog veel meer ga maken 😉

 4. Deze kaart heb je erg leuk gedaan. Ik had ook deze kaart toen ook gekocht voor iemand. Bewegende dingetjes zat erin. Je maakte helemaal zelf. Knap gedaan!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.