Knutselen: Filigraan (quilling)

Filigraan quilling uitleg
Reclame

Filigraan quilling uitleg Vandaag weer eens wat nieuws op mijn blog, filigraan (ook wel quilling genoemd). Nou ja, nieuw ;-). Misschien ken je de techniek nog van vroeger? Toen ik jong was heb ik heel wat kleine knutselwerkjes door middel van filigraan gemaakt. Laatst was ik op aliexpress aan het snuffelen en kwam ik dit weer tegen. Ik wilde het gewoon weer proberen dus wat papier en een starterset gekocht. In dit artikel laat ik mijn eerste werkjes zien :-).

Benodigdheden voor filigraan

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig:
– Als eerste een vel papier waarop je gaat werken. Ik heb met de printer heel lichtjes het patroon op geprint.
– Strookjes papier in allerlei kleuren.
– Een pen om de stroken papier op op te rollen.
– Tangetje om alles goed vast te kunnen houden.
– Eventueel een bordje met vormpjes.
– Pinnetjes die je in het bordje kunt steken.
– Schaar
– Lijm
De pen, het tangetje, pinnetjes en het bordje zat bij mij in de starterset van ongeveer € 4,- bij Aliexpress (zoek dan op quilling). Op de site kun je ook de papierstroken kopen. Zoek vooral op de laagste prijs, de stroken zijn bij meerdere leveranciers verkrijgbaar maar de prijzen verschillen erg.
benodigdheden filigraan

Hoe werkt filigraan

1. Als je een vel papier hebt, print je daarop heel lichtjes een patroon die je wilt gebruiken. Ik koos voor mijn naam en een vlinder. Ik zocht op google en gebruikte alleen afbeeldingen met alleen een dunne buiten rand, zonder invulling. Het is niet mooi als je het patroon later nog ziet. Je kunt natuurlijk ook zonder patroon werken.
2. Om diverse vormpjes te krijgen, rol je een strookje papier om de pen.
3. Als je het strookje eraf haalt krijg je een spiraal van papier. Hiermee kun je verschillende vormpjes maken. Ik ben nog niet zo goed maar op internet vind je veel voorbeelden wat allemaal mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens dit youtube filmpje over filigraan.
stroken papier rollen op de pen filigraan
4. Heb je een vormpje gemaakt, plak je deze op papier. Dat vind ik nog steeds een beetjes lastig. Ik gebruik vaak veels te veel lijm. En dat is niet mooi. Probeer dus voorzichtig met lijm te doen.
5. Ga rustig verder met meer vormpjes maken om je patroon op te vullen.

Voorbeelden filigraan

Inmiddels heb ik twee werkjes af. De eerste die ik maakte was een patroon met mijn naam. Ik vond het erg lastig om de letters netjes recht en strak te maken. Zoals je ziet is het niet helemaal goed gelukt.
voorbeeld filigraan naam
Hierop zie je alles in detail.
detail naam filigraan quilling
Mijn laatste creatie is een vlinder. Zoals je misschien ziet, is deze al veel beter gelukt. Toch ook hier gebruikte ik te veel lijm.
vlinder filigraan quilling voorbeeld

Advertentie

vlinder filigraan quilling voorbeeld

vlinder filigraan quilling detail

Herken jij tegen techniek nog van vroeger?

© Nobody ELSe

28 reacties

  1. Weleens gezien maar dit is niet iets waar we thuis mee aan de slag zijn geweest wel met origami, ik heb het boek nog, hahahaha en brooddeeg, zout en bakken, bla, zoveel gedaan maar dit dus niet, priegelwerk zo te zien ook, dan priegel ik liever verder met mijn haakwerkjes 😉

    X

  2. Wat leuk gemaakt, heel herkenbaar van vroeger maar dan wel in een nieuw jasje met een “Els” sausje , ziet er gaaf uit die vlinder vooral.

  3. Wauw Els petje af en heel erg leuk gedaan. Nu snap ik de strookjes papier ervoor. Iedere keer dat ik je blog bezoek dacht ik: ‘Misschien moet ik maar iets creatief doen, lijkt mij hartstikke leuk en verder gebeurt er niets bij mij hihi. 😉

  4. Ziet er echt kleurig uit! Ik heb het vroeger ook gedaan….met de kinderen. Maar niet zo’n mooi resultaat als dat van jou nu!

  5. Zelf doe ik aan papercutting (@papercutsbym op IG) en ik zie enorm veel van deze kunstwerkjes voorbij komen! Heel leuk artikel, hoop het zelf ook nog eens te gaan doen. Heb de stroken papier al in huis!

  6. Superleuk! Ik heb het vroeger idd wel eens gedaan, maar ik was er niet zo goed in dus het bleef bij 1x en daarna ben ik het pakketje kwijtgeraakt helaas. Nu ik dit zie zou ik het graag nog eens proberen.

  7. Ik heb dit vroeger echt nooit gedaan. Ik ken het via Pinterest waar ik soms prachtige kunstwerken voorbij zie komen. Lijkt mij inderdaad nog niet zo makkelijk als het lijkt!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.